Почетна / Фудбал / Српски клубови у Европи

Вечити, сад се покажите: Елиминисани Динамо Кијев и Јанг бојс, Швајцарцима остао само Базел

После лепих вести у уторак увече, стигле су идентичне дан касније, у мечевима последњег кола групне фазе Лиге шампиона
ФОТО: ЕПА/Андреј Чукић

Већ смо писали о томе да са великом пажњом пратимо резултате конкурената Србији за 11. позицији на листи УЕФА што се тиче националних коефицијената, а да су највећи конкуренти Украјина, Белгија и Швајцарска.

У уторак вече Бриж је и дефинитивно елиминисан, а Белгија је остала иза Србије са 29,800 бодова. Наша земља има за нијансу бољи петогодишњи коефицијент – 29,875.

Украјина је тренутно на 11. позицији, која би требало да у сезони 2023/24 донесе директног представника у групној фази Лиге шампиона.

Али, ова земља полако остаје без представника, Шахтјор и Динамо Кијев су још раније елиминисани у Лиги шампиона, а после мршавог бода тима из Доњецка против Шерифа, у среду су у Португалији Кијевљани изгубили од Бенфике. И самим тим, коефицијент Украјине је остао 31,600.

Опасно се приближавају и Швајцарци и никако их не треба отписивати. Тренутно су на 28,925 бодова, али и они од среде увече имају представника мање, али је Јанг бојс ремизирао са Манчестер јунајтедом на Олд Трафорду.

Из ове перспективе Украјинци делује недостижно, али сада су у игри бонус бодови. Србија би, уколико Црвена звезда и Партизан у четвртак увече остваре добре резултате, већ могла да скочи на 11. место.

Победе оба вечита ривала донеле би Србији 1,000 бодова, плус бонусе за прво место Црвене звезде у Лиги Европе, односно Партизана у Лиги конференције, као и бонусе црвено-белима за директан пласман у осмину финала другог по снази европског клупског такмичења.

Дакле, у идеалној варијанти, вечити могу национални коефицијент да побошљају колико сутра за невероватних 2,500 бода! И да на зимски сан оду са респектабилним коефицијентом, 32,375! И тада би већ сигурно били испред Украјине, која чека још шта ће урадити Зорја против Бодо Глимта.

Зорја је, што је свакако добра ствар, већ елиминисана, а тријумф против Норвежана донео би им за ову сезону коначних 32,000. Тријумф Украјинцима иначе доноси 0,400 бодова (два бода за победу, подељено са бројем учесника земље, у овом случају са пет).

Остаје да видимо и шта ће урадити Белгијанци и Швајцарци у четвртак увече. Генк чека бечки Рапид у Лиги Европе, а може да буде други, трећи или чак последњи у групи.

Гент је сигурно први у Партизановој групи, дочекује аутсајдера Флору и могао би да дода још 0,400 бодова за национални коефицијент, док ће се Антверпен дуелом против Олимпијакоса на домаћем терену опростити од даљег тока такмичења.

Швајцарце ће на пролеће представљати само Базел, који у последњем колу у директној борби за прво место дочекује Карабаг. Домаћину је довољан и бод за директан пласман у осмину финала Лиге конференција.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.