Почетна / Фудбал / Српски клубови у Европи

Звезда се бори за публику и 1,2 милиона евра: УЕФА прогледала кроз прсте сплитском Хајдуку, хоће ли и црвено-белима?

Уколико аршини УЕФА не буду двоструки, српски клуб ће бити помилован као сплитски Хајдук у јулу
ФОТО: Н. Неговановић

Божићно расположење навијачима Црвене звезде покварила је одлука Дисциплинске комисије УЕФА да се утакмица против ЦСКА у шеснаестини финала Лиге Европе игра пред празним трибинама, али и даље постоји оптимизам да то неће да се догоди.

На највећем српском стадиону сматрају да имају чврсте аргумента да оборе суспензију стадиона, жалба је у припреми.

Главни адут Црвене звезде је пример понашања дисциплинаца УЕФА из јула 2017. године и уколико не покажу двоструке аршине меч ће да се одигра у спектаклуларној атмосфери 13. фебрауара.

Шта се догађало у јулу 2017? На утакмици Хајдук – Левски, у Хрватској, навијачка група Торцида узвикивала је „Убиј, Србина”, па је дошло до дисциплинског поступка.

Осам дана касније, донета је одлука идентичног садржаја као што је недавно против Црвене звезде – меч без публике на домаћем терену и новчана казна од 50.000 евра.

Хајдук је већ скоро распродао стадион за следећу утакмицу са данским Бронбијем и то евидентирао у жалби. Одговор из Ниона био је изненађујући и за хрватску спортску јавност, Сплићани су помиловани и једино им је било забрањено да пусте у продају преосталих 500 до 1.000 улазница од пуног капацитета.

Аршини УЕФА су опет на провери. Узвици „Убиј, Србина” сигурно су крупнији преступ од скандирања имена и презимена осуђеног генерала.

Црвеној звезди је отежавајућа околност што је ове сезоне већ имала затварање једне трибине нa утакмици, али ни Хајдук није био свеж преступник. Пре две сезоне је због истицања усташких симбола у Сплиту, закључаван део стадиона.

Оно што Црвеној звезди може да иде у прилог је да делегат на утакмици са БАТЕ Борисовим у Белорусији није евидентирао ниједан други преступ, као и да су се Делије на свим гостовањима, ове сезоне, понашале одговорно и једина новчана казна била је за паљење неколико бакљи у Келну.

Црвена звезда не води борбу само за принципе, него и новац. Ако жалба буде одбијена, остаће без великог прихода од улазница.

Према грубој процени, од продатих места за спектакл у клупску касу би се слило око 1,2 милиона евра. У претпродаји цене су биле 4.000, 3.000, 2.000 и 1.500 динара, управа је планирала да пред утакмицу буду скупље и нема сумње да би и оне биле купљене.

Црвена звезда је продала већ више од половине капацитета стадиона, генерални директо Звездан Терзић изнео је податак да је 28.000 људи купило улазнице.

То је био јасан сигнал да се спрема још један спектакл, а клуб из Београда је већ ове сезоне поставио стандарде и може да се поноси чињеницом да је у просеку најгледанији у Лиги Европе.

Финансијски аспект још је дубљи кад се погледа и из спортског угла, јер Црвена звезда има далеко веће шансе за пролаз у случају да игра прву утакмицу пред публиком.

За пласман у осмину финала предвиђен је бонус од 750.000 евра, а евентуални меч за улазак у најбољих осам би представљао још већи мамац за публику и цене улазница би вероватно било у продаји по нешто вишој цени него за дуел са ЦСКА.

Сада је све под упитником. Навијачи су направили велики проблем клубу који воле, стављајући у први план своје принципе, без обзира што се пред мечеве са БАТЕ Борисовом и Келном много причало да УЕФА неће имати толеранцију према српским клубовима у случају спомињања Ратка Младића на стадионима.

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Čedavara
Mislim da je najlogičnije i najpoštenije zbog prodatih karata otvoriti stadion ali sa zaključanim severom, čini mi se da uefa ide na tu varijantu.
Rade
Da li su navijači Zvezde slepi, pa neće da vide šta je pod vodjstvom g. Terzića ostalo od nekada uspešnog i uglednog kluba
Zvezdaš
Hoće ali kad Mjanmar osvoji Mundijal.Pa mi smo njima "trn u oku",uvek smo to bili i uvek ćemo biti.UEFA jednostavno ne podnosi uspehe srpskih(klubova iz pravoslavnih država)klubova i gleda da nas sputava gde god stigne.To se jasno videlo bezbroj puta i samo će budala govoriti da "evropska kuća fudbala" ima iste kriterijume prema svima.Ne bi me čudilo da nas čak i izbace,pa možda i zabrane učesće na duži period,jer su prljava organizacija.Na nama ostaje da se borimo i istrajemo u isterivanju pravde pa šta nam Bog da.NAPRED ZVEZDOO MI TE VOLIMOOO!!!
@Bogjenaj....
Nepismeniji, izgleda.
Bogjenajveci
Ma ti se...res
Прикажи још одговора
steva
Bravo delije, samo napred pa ce vasi moljenici igrati stalno bez publike, a vi mozete pred stadionom da montirate i bioskope pa da "navijate" u vasem stilu.
Срки
Да није било нас Цигана,не би Звезда довде ни догурала,то сви знају. А ти лепо карту и кокице у руке и иди гледај Ратове звезда,за бесте и ниси
bo
ovoj kazni oni su se nadali zato su i zapoceli prodaju sa tom namerom, a u javnosti je kruzila samo prica o partizanu, a oni njih nisu ni spomenuli i opet se vidi kome su mediji i vlast priklonjeni!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.