РАДНИЧКИ - Историја исписана златним словима

Незаборавна 1982. година када је Раднички играо у полуфиналу реномираног Купа УЕФА против Хамбургера најсјајнија страница нишког великана
ФОТО: Архива Радничког

Подвиг генерације нишког Радничког на почетку осамдесетих прошлог века уписан је златним словима у историји клуба. Шездесетак година после оснивања, због изузетних и резултата вредних правог и истинског дивљења дотле мало познатог клуба ван СФР Југославије, сазнало се широм Европе и за Ниш и за Раднички.

А тог априла 1982.  на међународној сцени нишки Раднички, као један од најуспешнијих југословенских фудбалских колектива, и у свом другом од три узастопна учешћа у званичном међународном такмичењу, винуо се до европских врхова и небеса – од краја лета претходне 1981, када је изборио играње у Купу УЕФА, без сумњи, реномиранијем него што је данашња Лига Европе, све до пролећа пре 37 година, Реал са Нишаве газио је редом. Стигао је Раднички до неслућених висина и полуфинала другог по квалитету европског лигашког такмичења.

До две историјске утакмице са немачким представником ХСВ-ом, у полуфиналу Купа УЕФА, екипа Радничког коју је предводио изузетан стручњак и у једном периоду средином седамдесетих година и селектор репрезентације Југославије, Душан Ненковић, избацила је клубове далеко веће репутације. Положили су оружје пред нишким Радничким: италијански Наполи, Грасхоперс из Швајцарске, прослављени холандски Фејенорд, Данди јунајтед из Шкотске.

Раднички – Хамбургер 2:1 (0:0)

Ниш - Стадион: Чаир. Гледалаца: 25.000. Судија: Луиђи Ањели (Италија). Стрелци: Бегановић у 50. и Обрадовић у 78. минуту за Раднички, а Фон Хесен у 57. минуту за Хамбургер.

РАДНИЧКИ: Миленковић, Гавриловић, Обрадовић, Бојовић, Војиновић, Дризић, Стојиљковић, Ђорђевић, Николић (Станковић), Алексић (Радосављевић), Бегановић.

ХАМБУРГЕР: Штајн, Калц, Грох, Јакобс (Ђорђевић), Јеронимус, Хартвиг, Милевски, Фон Хесен, Хрубеш, Вемајер, Баструп.

А то полуфинале на Чаиру, пуном „као око“, јер је сат и по пре утакмице на трибинама било 25.000 навијача, а испред стадиона остале хиљаде и хиљаде, требало је доживети. Предвођен тренером Ненковићем, који је причао мало, а знао много, Раднички је био без Александра Панајотовића јунака утакмице четвртфинала са Данди јунајтедом (због жутих картона) и храбро је сачекао мегдан са Хамбургером и чијем је саставу било петорице репрезентативаца Немачке. Нико се тога није уплашио.

На мегдан прослављеном клубу из Немачке тренер Ненковић извео је екипу у формацији 4-3-3: голман Зоран Миленковић, бекови Милован Обрадовић и Стојан Гавриловић, центархалфови Мирослав Војиновић и Милош Дризић, фудбалери средине Зоран Бојовић, Бранислав Ђорђевић и Славољуб Николић, и нападачи Миодраг Стојиљковић, Санид Бегановић и Мирослав Алексић. У последњој  трећини сусрета заиграли су и Драган Радосављевић и Иван Станковић.

Прво полувреме је завршено без голова. На почетку наставка, у 50. минуту, Санид Бегановић је постигао водећи гол за Раднички, али брзо је изједначио Фон Хесбен. Победнички гол за Раднички постигао је 12 минута пре краја Милован Обрадовић који је са лоптом, коју је примио на средини терена кренуо у продор, преварио тројицу гостујућих играча а онда, када је избио пред Штајна, послао лопту у мрежу поред немачког голмана. За славље, за историјску победу, за причу која траје и данас, и трајаће док је нишког клуба. У том тренутку Раднички је био једини представник СФРЈ на европској сцени.

У реваншу, за улазак у финале Хамбургер је био бољи, савладао је Раднички са 5:1 и освојио Куп УЕФА. Али нишко полуфинале са Немцима, као и „Нишко фудбалско пролеће” памте се и даље траје.

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Merak mi je
I klub ovakve istorije, danas brukate!!!
Pera
Kup UEFA te godine je osvojio Geteborg
Meraklija
za malo pa kao partizan, oni jedno finale a mi jedno polufinale...jedino zvezda oskace sa cetiri finala i pet polufinala...
Ma ajde
Šta bi mi bez naše Zvezde Crvene, Najcrvenje...?
Mihailo
Te godine je Geteborg osvojio kup UEFA, a HSV
gropn III
poreklo mi je iz Južne Srbije i samo mogu da kažem da je taj Radnički bio PONOS tadašnje države i jedan od najlepših fudbalskih momenata u istoriji fudbala na Balkanu !

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.