Почетна / Фудбал / Супер лига

ЛИЧНИ СТАВ: Српски фудбал од бајке до фарсе

Не зна се где је горе стање. Репрезентативне селекције бележе лоше резултате, а будимо искрени и врло слабо играју. Не буде наду у боље дане. У Партизану је смењен тренер са којим су до пре два месеца обећавали блиставу будућност. На ред је дошла и Црвена звезда. „Црвено-бели” су се опростили од учешћа у Лиги шампиона у којој су играли минуле две године
ФОТО: ФК Црвена звезда

ПИШЕ: Милорад Бјелогрлић

Фудбал би требало да доноси радост људима, а не да их баца у очај. Најбоља дефиниција актуелног стања у српском фудбалу. Некада се ни у једну српску кафану није могло ући, а да се не прича о фудбалу. Он је увек био доминантна тема. После оног давног рата се причало о Митићу, Бобеку, Беари, затим о Шекуларцу, Галићу, Васовићу, десетак година касније о Џаји, Кулету, Пижону, Пиксију, Моци, пред овај последњи рат о Деји, Панчеву, Просинечком, Мијату

Сада у кафанама доминирају неке суморне теме. О фудбалу више нико и не прича. Дошла нека тешка времена када се фудбал већини мушке популације смучио и народ све слабије одлази на стадионе. Трибине су тренутно празне због вируса, али и пре тога на већини утакмица број гледалаца није прелазио „магичну” цифру од три хиљаде.

Не зна се где је горе стање. Репрезентативне селекције бележе лоше резултате, а будимо искрени и врло слабо играју. Не буде наду у боље дане. У Партизану је смењен тренер са којим су до пре два месеца обећавали блиставу будућност. На ред је дошла и Црвена звезда. „Црвено-бели” су се опростили од учешћа у Лиги шампиона у којој су играли минуле две године.

Пораз после извођења пенала се може подвести под чувену флоскулу да „црвено-бели” нису имали среће, али… Јасно да срећа није одлучивала. Једноставно Црвена звезда нема ни игру, ни идеју, ни уиграну комбинацију, а ни квалитетан тим. Поштено говорећи и против претходног ривала, шампиона Албаније, наш представник је имао много среће.

Свима је апсолутно јасно да српски фудбал по инфраструктури, материјалним средствима, традицији далеко заостаје за Западом, али Срби су “мајстори” да властити положај учине још тежим. Постали су ексклузивци у доношењу неразумних одлука. Славољуб Муслин је одвео Србију на Светско првенство у Русију, па је на волшебан начин смењен без сувислог објашњења. Владан Милојевић је на убедљив начин освајао домаће титуле са Црвеном звездом, два пута узастопно се пласирао у Лигу шампиона и на крају је отишао. Зашто, то је и данас непознаница.

Прича челних људи у српском фудбалу је прво бајка, онда роман, затим драма, потом трагедија и на крају фарса. Чувени немачки филозоф Хегел је овако писао о неким људима из других области живота, али идеална мисао и за стање у српском фудбалу.

Коментари30
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dragan
Sve rečeno!
milan
Slazem se. Ispravan stav autora, ali I vecine ljubitelja fudbala.
Pedja
Jeste Zvezda morala bolje, ali se nigde ne spominje igra Partizana koja je dekadentna sa daleko slabijim protivnikom. Ono sto karakterise i igru Zvezde i Partizana u evro kupovima je pre svega strah sa kojim igraju. Nemaju samopouzdanja, plase se da napadnu, mora se smelije. Recimo juce je TSC krenuo fantasticno, vodio 2:0 posle 15 minuta. Rumuni su igrali sa onima koji su mogli, ali i pored 2 gola razlike i sto igraju u gostima, oni s enisu uplasili, vec nastavili da igraju. Takav pristup moraju i nasi da imaju. I Zvezda i Partizan su domacinske ekipe koje daleko vise napadaju kad igraju kod kuce. U gostima se povuku i cekaju neki kiks protivnika. Kad budu krenuli hrabro kao da je nasa liga, rezultati ce doci.
hypatija
Najzad i neko nešto pametno da napiše. Bravo Peđa !!! Jedino što se primećuje kod naših klubova kada igraju u evro takmičenjima je STRAH. A bojim se da je strah nastao i zbog besmislenog pljuvanja po igračima tih klubova i samim klubovima. Sportisti se generalno bave stvarima za koje su izvanredno plaćeni , a plaše se mišljenja ljudi koji uglavnom nisu u stanju ni da potrče, a dali bi sve na svetu da su na mestu sportista i uz to misle da bi bili bolji. I tako , zbog prisutne zavisti pljuju na sve strane po svemu što se i najmanje bavi sportom. U globalu svi kritičari su u startu bili neuspešni sportisti, glumci, pisci, ... neuspešni , neostvareni, promašeni.
Zvezdas mkd
Zasto u Zvezdi ne igraju ovi mlagji igraci od sredine terena pa oni nisu losie resenje od Sanoga Bena i Kange a na krila ne probaju sa Gavricem i Garsijom uz spic ovaj italijan
v1ad
Super kako se akcenat baca na Zvezdu. Slika trenera Crvene zvezde, reci "Crvena zvezda" su na jedan ili drugi nacin ponovljene 8 puta (Partizan samo 2), ceo pasus posvecen analizi Zvezde, Partizan "dobio" 1 recenicu. Dakle, ako ces da "analiziras" Srpski fudbal, dotakni se malo i drugih.
Žika
Partizan se na sreću - rešio bede, oteravši nadritrenera (čitaj papka), očekujem da to isto uradi zvezda sa ovim nesrećnim izborom. Da budem jasan - lačni mister - je od dobro selektovanog tima, napravio KARIKATURU, svojim odabirom i kupovinom igrača ili ih je radi svoje sujete -"mister" - izbacio iz tima. Svi se sprdaju sa MISTEROM, a prolaz sa njim u ligu evrope je MISLENA IMENICA. "Što se grbavo rodi niko ne ispravi" - valjda ima neko pameti u crvenoj zvezdi. U protivnom ode crvena zvezda u likvidaciju.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.