Почетна / Фудбал / Супер лига

Црвено-бели калкулатор: Реална мета осам милиона евра у Европи

У групу Лиге Европе српски шампион би ушетао са загарантованих нешто више од четири милиона евра
ФОТО: ФК Црвена звезда/Н. Митић

Елиминација из квалификација за Лигу шампиона и крај надањима да ће се трећу годину узастопно играти елитно европско такмичење на Маракани обрисала је могућност да Црвена звезда поново дође до велике зараде и сада ће морати да се задовољи „мрвицама“ у случају пласмана у Лигу Европе.

Разлика између играња Лиге шампиона и Лиге Европе у финансијском смислу толико је велика да Црвена звезда ни освајањем слабијег УЕФА такмичења, што је наравно нереално, не може да дође до новца који би имала као гаранцију да је прошла у друштво Бајерна, Барселоне, Реала...

Улазак у Лигу шампиона за Црвену звезду би ове јесени у старту био вредан 19,6 милиона евра, осим 15,25 за групну фазу капарисало би се још 4,4 на основу резултата на европској сцени у последњих десет година.

Тај бонус био би барем дупло већи у односу на претходну сезону јер француски Рен, турски Истанбул Башакшехир и италијанска Аталанта имају слабији учинак. Све је то сада сан за руководство првака Србије и окрећу се рачуници око Лиге Европе.

Европски калкулатор тренутно доноси вредност Звездине зараде од 1,4 милиона евра, са потенцијалом да се преко победе над Араратом или Цељем дође до додатних 2.900.000.

У групу Лиге Европе српски шампион би тако ушетао са загарантованих нешто више од четири милиона евра.

Шта у групи може Звезда да заради? Победа доноси 570.000 евра, реми 190.000. Наравно, разлика у односу на Лигу шампиона је огромна, тамо се бод плаћа са 900.000 и тријумф над Олимпијскосом црвено-белима је минуле јесени вредео 2.700.000.

Пласман у шеснаестину финала Лиге Европе вреди 500.000 евра, али ако се у наредни круг оде освајањем првог места у групи дупло више. Улазак у шеснаестину финала доноси додатних 1.100.000.

Једино у чему је раван иста са Лигом шампиона је плус на тријумф у финалу, а то је 4.000.000 на основну суму, наравно, далеко мању него у елитном такмичењу.

Као и у Лиги шампиона, предвиђен је бонус на основу десетогодишњег учинка. У елити најслабији од 32 учесника добија 1,1 милиона евра, у Лиги Европе 71.430.

Квалификације су у јеку и не може да се тачније прорачуна где би Црвена звезда била на табели 48 учесника, али уколико се позиционира у у златну средину то би јој донело око два милиона евра.

Груба рачуница у овом тренутку доноси закључак да би реалан приход Црвене звезде на крају групне фазе Лиге Европе, у случају успешног проласка плеј-офа, могао да буде око осам милиона евра.

Све би могло да буде закључено и зарадом и од десетак милиона, али за то је неопходно да се дође до осмине финала.

Све су то рачунице, а Звездина тренутна реалност је да ће у клубу имати много мука да створе финансијску конструкцију за тим који уопште није јефтин. Лига Европе се намеће као императив и прилика да се колико-толико стабилизује стање.

Коментари21
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Željko Pavlović
Hoćemo Onazija.
Trifecta of Doom
Javno se pljuju, privatno se tale. Rasprodaju se mladi taleni a kupuje bofl na kilo. Rezultata u Evropi nema, ali zato rat saopstenjima bukti. Trzamo se protiv Tirane i Omonije u utakmicama koje "zivot znace", a kuci pobedjujemo sa 5, 6 prema nula. Ko sastavlja tim za Evropske utakmice? Da li su treneru odresene ruke u domacoj ligi a da li su u kvalifikacijama za Evropu? Na vama novinarima je da istrazite- sta se tacno nalazi u ugovorima igraca? Da li cemo morati da gledamo Sanoga u svakoj evropskoj utakmici kao sto smo gledali La Paru? Ako su ugovori tako napravljeni, onda oni koji su ih sklapaju direktno uticu na ishod utakmica a i kolicinu zaradjenog novca koje ste ovde opisali i od koje klub zavisi.
Mnogo pitanja, nigde odgovora
Ko da istrazi rodjace? Gde ti vidis ovde novinare? Ovde rade samo pisci pamfletica koji na dnevnoj bazi zamajavaju siroku sportsku javnost potpuno nebitnim sadrzajima. Da li ti znas u Srbiji i za jednog sportskog novinara istrazivaca? Nekoga ko je bilo sta iscackao i objaviom, a sto nije po volji ovima? Nema? E, pa nece ga ni biti, razmisli zasto...
Milos
Vec ste im zaracunali a nisu nista jos uradili...al dobro....pa onda recite lepo da im treba 10 godina zaredom da igraju da bi zaradili 40 miliona od LE...a dug im je jos prosle godine bio 42 miliona. Dzaba ste krecili!
Ја
Ne vidim da smo mi nesto dobili sa dva ucesca u LS. Jedino verovatno Terya i vidi i oseti. I dalje prezivljavamo prodajom dece u bescenje, na kilo, dok nam je igracki kadar pretrpan polovnjacima od 30 godina koje niko nece. Igra nam je blagi ocaj, trener pocetnik, tako da smo komotno mogli i bez te dve LS.
limeni delija
nemojte da mislite da sam maliciozan,ali posle SNS i DR. Terze Zvezda će proći kao i OFK Beograd, kad krenu da stižu računi na naplatu.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.