Почетна / Фудбал / Супер лига

163. ВЕЧИТИ ДЕРБИ - Победа (не)доноси титулу (17,00 - САСТАВИ)

Дејан Станковић жели прво славље као тренер против Партизана, али је свестан да је пут до титуле још дуг
ФОТО: М. Рашић

Тренер Партизана Александар Станојевић рекао је да је оптимиста пред предстојећи вечити дерби против Црвене звезде, додао је да његов тим мора да победи и истакао да доминација црвено-белих у дербијима не постоји.

"Добар је осећај пред дерби. Екипа је максимално фокусирана. Жао ми је што неће бити публике у нашем храму, много би нам то значило, али таква је ситуација. Још нисмо одлучили који ће састав играти, али смо добро фокусирани. Презадовољан сам како екипа изгледа", рекао је Станојевић на конференцији за новинаре на стадиону Партизана.

Фудбалери Партизана у недељу дочекују Црвену звезду, у утакмици 11. кола Супер лиге Србије. Црно-бели пред овај 163. вечити дерби имају осам бодова мање од Звезде.

Као пред сваки дерби, и пред овај има доста медијских препуцавања и чарки, а Станојевић је рекао да чарке увек постоје, али да је он увек за чињенице.

Гаврић (не)игра

Главна енигма да ли ће 163. од старта играти Жељко Гаврић. Станковић није дао конкретан одговор:

- Сви сем Канге, Иванића и Боаћија конкуришу за тим.

Дујковић мисли као и ја

Легендарни голман Ратомир Дујковић на ступцима Спортског Журнала  поручио је да би Звезда могла да игра и са четири бонуса од старта. Изречено је постављено Станковићу.

- Наравно, како Дујковић каже тако ће и бити – казао је тренер Звезде, уз додатак шалим се.

Уследило је појашњење.

- Дујковић мисли исто оно што сам говорио раније да наша деца заслужују шансу и пре свега подршку, да носе дрес Звезде. Видећемо да ли ће бити два или четири бонуса од првог минута.

"Доминација је тешка реч, то је нешто радите у континуитету, а ако гледамо дербије у последњих неколико година може да се каже да је Партизан доминантан. Не можете да победите у једном дербију и да кажете да сте доминантни", рекао је Станојевић.

"Ако хоће да буду доминантни, морају у наредних 10 или 15 дербија да ураде исто оно што је Партизан радио... Респектујемо Звезду, што имају осам бодова предности, што су доминантни у првенству, али доминација као доминација још не постоји. Кад будеш победио на десет утакмица, онда можеш да кажеш да си доминантан", додао је он.

Станојевић за овај дерби има потпуно другачији тим у односу на пре две недеље. Како је навео, уигравање за дерби и није толико важно.

"Тренеру никад довољно времена, али за дерби је то небитно, верујте ми. Нажалост, и те играче који су дошли нисам имао на располагању, Холандера ћу тек сутра имати... За касније утакмице ће бити проблем то уигравање, треба времена, али за дерби је то небитно", рекао је он.

Станојевић је навео и да још није одлучио који ће тим наступити против Звезде.

"Са бонусима немамо проблем, то смо решили. Што се тиће странаца, нисмо одлучили ко ће играти. Дефинисаћемо на дан утакмице, ни играчи не знају ко ће играти. Натхо ми је највећи знак питања, то би му била четврта утакмица за десет дана", рекао је Станојевић.

"Баебек је на тренингу показао да је сваким даном све бољи. И он је дилема, да ли да почне, да ли уђе, не знамо. Позади ће Света (Марковић) играти сигурно. Сад, да ли ће играти са Бојаном Остојићем или Макијем Бањаком... То су недоумице које имамо и које ћемо одгонетнути пред почетак утакмице", додао је тренер Партизана.

Звезда ће наступити без два важна играча Гелора Канге и Мирка Иванића, који су позитивни на корона вирус.

"Можда би мени као тренеру одговарало да игра један од њих двојице, а не неко ко ће заменити. Можда ће нешто добити, можда ће бити опаснији у прекиду... Фокусирани смо на нас, пратимо наравно шта се дешава, али није то много битно", рекао је Станојевић.

Он је на крају рекао да се нада да ће његов тим баш у недељу приказати своје најлепше издање до сада.

"Играмо на нашем стадиону, на минус осам смо, морамо да победимо. Морамо тако да размишљамо. Шта ће бити не зна се, али ми не можемо да калкулишемо, нисмо у ситуацији да калкулишемо. Сигурно да је Звезда, са толико победа, ривал за поштовање и спремамо се за све те њихове, поготово, офанзивне ствари које раде изванредно", рекао је Станојевић.

Вечити дерби имао је лошу најаву за Црвену звезду због изостанка Мирка Иванића и Гелора Канге, ове недеље позитивних због пози-тивног теста на коронавирус.

Неиграње двојице првотимаца пореметило је планове тренера црвено-белих Дејана Станковића, али је спремио алтернативна решења.

- Нисмо ништа специјално мењали кад је припрема утакмице у питању. Канги и Иванићу се нажалост догодило да се заразе. Много ми је жао. Верујем да је њима још више што нису у конкуренцији за тим, али на првом месту је њихово здравље. Желим им да се врате што пре. Знам да ће свим срцем бити уз нас. Из предострожности радимо доста тестова, јер желимо да сачувамо сваког ко је запослен у Звезди – каже Станковић.

Да ли постоји посебна психолошка припрема пред вечити дерби?

- Одиграо сам више оваквих дербија у каријери, како овде тако и у Италији. Увек је исто. Свако са собом најбоље зна шта и како треба да уради да би дао целог себе. Дербији се не понављају. Тако да морате дати максимум у сваком смислу те речи.

Фалћинелију и Саногу не треба мотивација

Тренер шампиона није имао специјалан разговор са Фалћинелијем.

- Фалћинели зна шта је дерби. Сјајан је професионалац и страшан шпиц. Не треба му већи  мотив од дуела са Партизаном. Свестан је да ће имати част да игра у вечитом дербију, већи мотив му не треба.

А Саногу?

- Причали смо доста и радили на терену. И он је као Фалћинели искусан играч. Носи притисак феноменално. Додатна мотивација или опуштање код њих није потребна.

У Партизану истичу да се мотивишу изјавама из Звезде?

- Концентришем се на рад са момцима и спремању утакмице. Сигурно да дерби има чар и садржи ,,пецкања”, али у границама поштовања. Немам разлог да их специјално мотивишем. Њима је сама реч вечити ривал Партизан, довољна мотивација. Нећемо ништа лепити по зидовима свлачионице, већ ћемо гледати да залепимо победу, ако будемо могли на „ЈНА”. То би било најбоље што можемо да урадимо.

Колико запаљиве изјаве из комшилука могу поремете тим и вас?

- Дерби је нешто што треба љубоморно да се чува у Србији. Да будемо поносни што имамо нешто специјално на свету. Све около дербија треба да се прихвати као спортска ствар. Опет кажем у границама нормале и пријатности. Знам шта желимо, како смо радили и тренирали. Никакав напис неће ме учинити бољим од оног што јесам.

Вама као тренеру 163. вечити дерби биће трећи у каријери. У  претходна два тим је био прилично резервисан. Да ли је време да се нападне Партизан од првог минута и победите?

- Предстојећи дерби је прилика за мене, клуб и играче да променимо претходно. Немам оптерећење тријумфа. Ако неко хоће да гледа фудбалски прво полувреме првог дербија на Маракани под мојим вођством може да види да смо имали три шансе и играли добро. Да смо дали гол било би другачије. Такав приступ и улазак у меч желим и на овој утакмици.

Да ли сте извукли поуке из претходних дербија, како би на овом Звезда постигла гол?

- Сваки дерби носи своје. Претходна два не треба да буду оптерећење већ мотивација. Чињеница је да у њима нисмо постигли гол. На овај можемо да утичемо. Концентрисани смо, добро смо радили. Репрезентативна пауза је добро дошла да подигнемо форму.

Колико вам отежава припрему утакмице податак да је Партизан ангажовао доста новајлија последњих дана прелазног рока?

-  Знамо како ћемо играти. Не може и неће да буде неко огромно изненађење. Мање више све је познато.

Да ли би реми сматрали неуспехом обзиром на бодовну предност?

- Не. Зашто бих? Али, не идем на реми. Не желим да сад неко извлачи одговор из контекста, пошто се дешавало у прошлости. Идемо на победу, то је сигурно. Ако буде нерешено не знам да ли ћу бити задовољан. Ако губим 2:0, па стигнем, хоћу, обрнуто нећу. Може са две стране да се гледа, не знам како ће ко схватити. Идемо на победу, јер нас то обавезује, форма, грб, место на табели, шампиони смо, имамо скоро десет од десет у првенству. Идемо да наставимо да играмо прави фудбал, да се боримо.

Да ли би у случају победе питање првака било решено?

- Рано је много да се прича и калкулише. У овом тренутку пред дерби имамо плус осам и можемо да одемо на великих 11 бодова предности. Реално је, ако победимо имаћемо огромну предност и доста тога смо завршили. Само да ме неко не схвати погрешно, фудбал се игра и после недеље. Не треба да нам буде мач над главом. Треба се спремити и изаћи храбар, са великом одговорношћу према дресу који носимо и противнику.  Не сумњам да ће момци уради то како треба због дерби традиције – закључио је Дејан Станковић.

Семафор 11. кола Супер лиге:

Петак:

Чукарички - Пролетер (НС) 1:2 (Кајевић 61. једанаестерац - Миросављев 19, Бабић 89. једанаестерац)

Радник - Бачка 1:0 (Макарић 8. једанаестерац)

ТСЦ - Нови Пазар 7:0 (Зец 4, Лукић 16, 48, Бабић 19, Силађи 26, 78, Дуроњић 70)

Војводина - Рад 4:1 (Бралић 11, Човић 55, Дамњановић 69. аутогол, Вукадиновић 79. једанаестерац - Живковић 3)

Субота:

Инђија - Златибор 1:0 (Бастајић 22)

Вождовац - Спартак 2:1 (Ајдиновић 5, Вујновић 32 - Шимура 14)

Јавор - Металац 1:3 (Луковић 41. једанаестерац - Максимовић 22. једанаестерац, 70, Јокић 27. једанаестерац)

Младост - Мачва 2:1 (Кос 77, Милошевић 87 - Кнежевић 41)

Напредак - Раднички (Ниш) 0:0

Недеља:

17.00: Партизан - Црвена звезда

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

JUG BG
Ništa bez penala? Na silu SUMA ZAMALO BEZ OKO?
Hoćemo dela a ne prazne priče
Kad će konačno privatizacija klubova i zašto se godinama samo priča o tome a ništa se konkretno ne dešava?
1970
Partizane igraj i pobedi!
Navijač CZ,zvaničnog prvaka sveta,Tokyo 91("FIFA")
Eto dodje i taj dan, uzbudjen sam kao da ja igram...Zvezdi fali pola veznog reda a osim toga Ivanic je trenutno u najboljoj formi od svih. Veliki je to hendikep. S druge strane, Partizan moze da iznenadi pogotovo u napadu jer su i francuz i "madjar" nepoznati igraci a kod Zvezde je manje vise sve poznato...Timovi su slicnih kvaliteta,pobedice ko bude vise ginuo na terenu i bude imao vise srece...NAPRED ZVEZDA!
Todor strasni
Korektna analiza komsija! I ja sam vec nervozan. To iscekivanje moze samo derbi da donese. Ma koliko nam fudbal bio u kanalu, derbi je derbi. Slazem se da su timovi pribliznog kvaliteta i da ce, kao i uvijek u derbiju, odluciti trenutna inspiracija, jedan vrhunski potez, nadam se ne neka sporna sudijska odluka. Eto kao Partizanovac prizeljkujem da taj potez bude neka Sumina magija. Ne znam da li ce zaigrati danas ali ako bude na terenu ja imam neki osjecaj da ce Holander dati gol. Bilo kako bilo, da posle meca komentarisemo igru, dobre poteze i golove a ne Elvisa. Napred Partizane!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.