Почетна / Фудбал / Супер лига

Победник дербија иде ка рекорду

Црвена звезда и Партизан имају видик ка уласку у историју европског фудбала по броју узастопних победа у првенствима
ФОТО: ФК Партизан

Црвена звезда и Партизан су на паузу отишли после серије од 16 првенствених победа, до вечитог дербија је још по један меч где су изразити фаворити и ко победи у судару највећих клубова 7. априла имаће прилику да обори европски рекорд по броју тријумфа у низу у шампионатима. Реми би оба клуба лишио таквог задовољства у финишу трке.

До дербија Партизан очекује зицер на домаћем тeрену против Металца, за Црвену звезду је на папиру нешто тежи посао на гостовању у Крушевцу, али судећи по претходним издањима Станковићевог тима на теренима боље пласираних од Чарапана јасно је да су минималне шансе да се оклизну до судара великана са Топчидерског брда.

Ако у вечити дерби уђу са по 17 победа у првенству у низу, бољи 7. априла изједначиће се на вечној листи у најјачим европским лигама са Ливерпулом из прошле сезоне и Манчестер ситијем из такмичарске 2017/18. Наравно, нису за поређење јачине првенства и несумњиво је далеко теже да се такав учинак оствари у Премијер лиги Енглеске.

На садашње серије у Србији сигурно је да ефекат има и чињеница да је лига са 20 клубова слаба, јасно је и да није ни за 18 у елитном рангу. Испробани су разни модели, са и без плеј-офа, двокружно и трокружно, али ситуација је слична. Црвена звезда има потпуну сатисфакцију у чињеници да је и ове сезоне одлично репрезентовала државу на међународној сцени. Стигла је до шеснаестине финала Лиге Европе, мало је недостајало да елиминише Милан.

Ако би један од два највећа српска клуба победио у дербију, а потом и преосталих девет утакмица у првенству до краја шампионата, на европској листи би се пробио на треће место са 27 мечева. Испред би остали само рекордер Бенфика (29) и делиоци друге позиције Ференцварош и загребачки Динамо.

Рекорд је стар чак 48 година. Бенфика је од 1971. до 1973. нанизала 29 узастопне победе у шампионату Португалије. Славни клуб из Лисабона је тада прескочио Ференцварош из тридесетих година прошлог века, а прилику да дође највећег низа пропустио је Динамо из Загреба 2006. Стали су на Максимиру на 28 мечева.

Црвена звезда или Партизан могу да престигну Бајернов низ у Бундес лиги 2013/14. и Ајаксов са почетка седамдесетих година. Испред су и велшки ТНС, азербејџански Капаз, холандски ПСВ, шведски Малме, Динамо из Тиране и шкотски великан Селтик.

Српски рекорд, што је шесто место на европској листи, држи Црвена звезда са тренером Миодрагом Божовићем. Серија је трајала од августа 2015. до априла 2016. године, после 24 тријумфа у низу рампу је спустила Војводина са Ненадом Лалатовићем на клупи. Реми без голова зауставио је најтрофејнији српски клуб и Грофа на 24.

Била је то сезона у којој су црвено-бели играли атрактиван фудбал предвођени Александром Катаијем, Угом Виеиром, Мичелом Доналдом, Марком Грујићем, Луисом Ибањезом...Доста утакмица завршено је са убедљивом разликом, али у Новом Саду није пронађен пут до мреже. Један од заслужних за тадашњу „нулу“ по укусу Војводине био је садашњи дефанзивац Црвене звезде Радован Панков.

Коментари7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Duplo Z
Znaci Zvezda.
Већ виђено
Државна мезимица ће поново добити шамар од 'малог клуба', или у најбољем случају играти нерешено са једним или ниједним ударцем у оквир гола, представити то као небитан меч јер се само титуле броје, бридеће образ пар недеља, али дебео је то образ, и наставити даље ка обарању свих фудбалских и нефудбалских рекорда.
kao i obicno
A ti ces da nam places....
007
Bas je za poredjenje sa ligama petice. Tamo bi se borili za opstanak.
Hahaha
Koji opstanak? U drugoj ligi, možda!
Maki
Zvezda-PFK 0:1(Stevanović).
Žeki
Zvezda-PFK 1:0(Falko ili Gavrić).

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.