Почетна / Фудбал / Супер лига

Интервју недељом, Владимир Матијашевић: Циљ буџет од пет милиона евра

Повратком Владимира Матијашевића у Чукарички зна се ко ће овог лета водити главну реч о трансферима и то не без разлога, ако се погледа листа оних који су у последњих неколико година отишли са Брда
ФОТО: В. Марковић

Тихо и без велике помпе, радио је Чукарички годинама на стварању имиџу успешног и добро организованог клуба. Пели су се Брђани степеник по степеник и недавно стигли шести пут до европске сцене, али ту није крај, јер амбиција, жеље, воље за напредак има напретек.

Да није било пословно успешних људи на челу са газдом и главним финансијером Драганом Обрадовићем, затим генералним директором Владимиром Матијашевићем, доброг избора у свим структурама у којима су спортски директор Миросављевић, секретари Перин и Поповић, некада Матић, сада Гркинић, па све до економа Павловића, тренера и играча, тешко да би се данас о клубу са Бановог брда причало као јединој светлој тачки успешног приватног спортског колектива. А, управо у такав жели сваки играч.

Зна се на Бановом брду ко је ко и шта ко ради. Повратком Владимира Матијашевића у Чукарички зна се ко ће овог лета водити главну реч о трансферима и то не без разлога, ако се погледа листа оних који су у последњих неколико година отишли са Брда.

Почело је све од продаје за пар стотина хиљада евра до милионских трансфера Тедића и Каменовића у Енглеску и Италију.

Иако је у минуле скоро две године био на Теразијама, Владимир Матијашевић практично је увек био уз своје Брђане:

- Као да нисам ни одлазио из Чукаричког. Био сам у свакодневном контакту са људима из клуба и у претходном периоду. Нисам дозволио да се било шта мења.

Колико вам је рад у Фудбалском савезу Србије помогао, отворио неке нове видике, контакте?

- Прихватио сам да дођем у ФСС више из патриотских разлога, него личних интереса. Пробао сам нешто да променим, колико сам успео време ће показати. Када сам причао о подмлађивању, говорили су ми да не треба, а сада се то, ипак, дешава. Шта је било било је, опет сам у фудбалу, нигде нисам побегао. Имам неки свој правац, који иде својим током како треба.

Остали сте у контакту са људима из ФСС?

- Био сам на функцији спортског директора, што значи радио сам највише са играчима. Са свима сам у контакту, нисам имао проблема ни при доласку, а ни одласку из ФСС.

Пратите ли шта ће бити око избора новог председника?

- Видим да има више кандидата, то је господско место, али се не мешам у избор.

Мало пре вас такође из ФСС на Баново брдо дошао је и Горан Гркинић, како су сад распоређене функције у Чукаричком, а ту је и Ненад Миросављевић?

- Нема овде шта да се распоређује, сви знају како Чукарички функционише. Свако ради свој део посла, тако да је лако. Гркинић је углавном задужен за млађе, с обзиром на то да је Матић отишао. Углавном помажемо једни другима. Сви смо у свему.

Како вам се чини ова сезона, лакше него икада сте  обезбедили Европу, на крају завршили и трећи?

- Раније се водила борба до последњег кола ко ће у Европу, сада су Војводина и Чукарички уз вечите много раније обезбедиле међународну сцену. Мислим да је ту и лига у питању, било је 20 клубова. Уз то Чукарички је у првом делу сезоне направио залиху за пролеће, на чему увек и инсистирам. У првих пар кола пролећног дела смо одмакли и онда је све било лакше. Осим тога, имали смо дужу клупу од свих осталих, уз старије убацили смо неколицину млађих играча. Зато смо и издржали до краја.

Можда је могло и боље да сте до краја остали комплетни, пустили сте Бирманчевића, пре тога продали Езеа, Ндијаеа?

- Бирманчевића смо свесно пустили, добар је играч, али главом је већ био у иностранству. Жао ми је што нисмо имали још два бочна играча, јер бисмо чак и више одскочили. Да су нам ту рецимо били Овусу и Бирманчевић са овим везним редом направили бисмо још боље резултате. Ове године смо играли као тим, нисмо имали нека искакања. С друге стране, све што смо хтели то смо остварили.

Шта је план са овим прелазним роком, многи сматрају да сте „чаробњак“ када су у питању милионски трансфери, како долазите до њих?

- Увек унапред причамо о играчима и могућим трансферима. Још пре две године на зимским припремама на Кипру рекао сам да је следећа велика продаја Каменовић, а он је тада тек почео да игра за први тим. Нисам причао у празно. И сад ће бити два-три трансфера, ако не и више. Чукарички мора да живи тако што ће продавати играче за три милиона евра нето, да би имао целу годину попуњену. Морамо да се бавимо тиме да би клуб преживео.

До сада је износ од три милиона била магична када су у питању трансфери Чукаричког. Коју сада „јурите“?

- Магична јесте, али не јуримо четири милиона, можда буде и пет. Шалу на страну, волео бих. Од игара, резултата Звезде, Партизана, репрезентације да смо отишли на ПЕ, зависимо и ми остали. Нешто боље би се сигурно дешавало за све. Тако ја то гледам, цениће нас више у свету. Ево сада примера са Влаховићем и Миленковићем. Свака им част, познајем те момке, драго ми је што напредују. Наши млади играчи у иностранству, не само њих двојица, већ и остали на том нивоу и нама дижу цену. Мислим на све клубове.

С обзиром на то да уз Звезду и Партизан једини правите озбиљне трансфере, да ли вас зову из других клубова за савет?

- Трансферима мораш да се бавиш, искрено ја 24 сата само на продаји радим. Људима и клубовима сам некада преко главе, али зовем по цео дан. Наравно не нудим „мачку у џаку“, већ свима кажем да дођу и погледају шта Чукарички нуди. Коректни смо према свима.

Ко су „пикови“ за продају овог лета?

- Немамо пикове, али ето рачунамо да ће отићи Петровић, Ковач, Шапић... То су играчи који заслужују да им се изађе у сусрет, јер су већ одређени период у клубу. Сутра ако дође понуда и за неког другог, преговараћемо. Увек се то дешава.

За Европу су неопходна озбиљна појачања, не може се само са младима, да ли тражите појачања?

- Нема ту тајни, потребна су нам два бочна играча и леви бек. То тренутно тражимо, све зависи и од одлазака. На левом беку имамо Тошића, али потребан нам је још један играч.

Каква је ситуација са Савићем, Видосављевићем, било је приче да би и они могли да оду?

- За Видосављевића ћемо видети, неки разговори постоје. Што се тиче Савића, ако нешто искрсне није проблем да оде. Ипак, морају и они да имају алтернативу. Једини прави крилни играч нама је Савић. Чоловић није на тој позицији играо у Пролетеру, али сад се навикава у Чукаричком. Морамо имати још двојицу на страни. Користили смо Ергелаша на крилу, Видосављевића, Кајевића, Пантића, а сви су везни. Чукарички има један од бољих везних редова у лиги. Мијаиловић је донео ту превагу, заједно са Доцићем, Кајевићем, Ковачом. Наравно, не могу сви да играју, али ми је драго да имамо и децу која долазе, Лукића, Ергелаша, Петковића, Гргића, Спасојевића. Усталио нам се и Дрезгић. Морамо да „избацујемо“ децу, па ћемо пазити и кога доводимо.

Шта ће бити са Данилом Пантићем, истиче позајмица од  Челзија?

- Видећемо. Пантића обожавам као играча, човека, али не зависи ништа од нас.

Ђорђе Јовановић се наметнуо за само једно пролеће, већ и за њега имате понуде?

- Гледали су га, то није спорно. У Србији многи клубови имају проблем са нападачима, чак и Партизан. Мислим да се Јовановић у Чукаричком вратио у живот. Добар играч, не сумњам да ће у наредном периоду још више напредовати и отићи поново у иностранство. Не сада, али убрзо.

Чукарички је први препознао да је будућност у младим играчима, сада са том политиком крећу сви, да ли су закаснили?

- Када сам дошао у Чукарички, прво сам о томе причао. Зашто? Путовао сам по Европи, разговарао са челницима разних клубова и видео да из Србије, уопште нашег региона траже само младе играче. Онда сам прво то предложио Мишковићу у Напретку, радили смо на подмлађивању. Када сам дошао у Чукарички почели смо по истом моделу, а ту су већ били тада млађи играчи Срнићи, Стојковић... Ускоро смо из Прве ушли у Супер лигу. Гледали смо онда да направимо нашу школу и у томе смо и успели. Имамо мало проблем са теренима, али се сналазимо. Драго ми је да сада сви следе наш пример, међутим, за то треба времена. Не може преко ноћи. Тим мора да буде избалансиран, не могу ни сви млади одмах у први тим.

Сад је и Урош Дрезгић искочио у први план?

- Тачно, одиграо је неколико утакмица на крају сезоне и већ сви питају за њега. На припремама у Турској видели смо да је близу првог тима. Размишљали смо да га дамо и на каљење, али шансу је да се не лажемо добио јер смо раније обезбедили Европу. Да није било тога не бисмо смели да ризикујемо.

Има ли Чукарички амбицију да некада крене и у борбу за неки од трофеја, показали сте да можете у купу?

- Чукарички увек има амбиције, али за титулу тешко да може са Црвеном звездом и Партизаном да се носи. Увек ћемо бити у врху. Вечити имају далеко већи буџет, не кажем, имамо и ми добар, новац се играчима редовно исплаћује. Ако бисмо повећали уговоре, питање је да ли бисмо нешто направили, а можда бисмо тако уништили клуб. Освојили смо један куп, волео бих да то поновимо.

Многи клубови су ревидирали уговоре играчима, смањили плате, да ли је и Чукарички то урадио?

- Код нас је све исто, нисмо никоме смањивали плате. Направили смо буџет од продаје играча, надам се да ћемо поновити исто. Битно је да не дугујемо играчима ништа. Црвена звезда, Партизан и Војводина имају много веће уговоре од нас.

Да ли је тешко доћи у Чукарички и шта је потребно играчима да буду на листи пожељних?

- Није тешко, лако је доћи на Брдо. Потребно је да тражимо одређену позицију и да играч буде квалитетан. Код мене су на првом месту увек године и квалитет, али то не значи да нећемо довести играча од 24 или 26 година под условом кажем да има квалитет. Причамо између себе Обрадовић, Гркинић, Миросављевић, ја и заједнички доносимо одлуке. Можда се и врати неко ко је раније био у Чукаричком.

План за наредну сезону?

- Да „избацимо“ двојицу млађих играч минимум, прођемо друго, треће коло у Европи, можда и даље да догурамо, боримо се за врх табеле и покушамо да направимо буџет од пет милиона евра. Не трансфер као трансфер, већ буџет. Наравно појурићемо и куп. То је укратко план – закључио је Матијашевић.

Размишљамо да Доцићу продужимо уговор
За капитена Марка Доцића клуб је добио неколико понуда, ипак две су обијене и питање је да ли ће вођа тима моћи негде са Бановог брда.
- Што се тиче Доцића, има неких разговора око њега, али тренутно не размишљамо о његовом одласку, већ да продужимо уговор са њим. Ипак, ако изађе нека понуда која би задовољила клуб и њега, морамо капитену да изађемо у сусрет. То важи и за остале. Мада, задовољни су они и овде, кад почне Европа, па ћемо видети.
Честитали и из Ивањице
Било је много приче да ће Чукарички „пустити“ прво Нови Пазар, потом и Јавор, међутим, у оба меча у гостима Брђани су славили.
- Лига од 20 клубова овде не може да прође, рекао сам то више пута. Била је пандемија и није се могло другачије прошле године. Искрено, не интересује ме ко је шта радио или није радио, Чукарички је играо поштено, чак су нам и из Ивањице честитали на победи. Играмо своју игру, шта буде биће, никога нисмо пустили и нећемо. И када смо испадали у плеј-аут гледали смо у своје двориште, исто је и сада када смо у Европи.
Лакше са ВАР-ом
Инфраструктурно Чукарички је урадио шта је требало да би се инсталирале ВАР камере, а о увођењу нове технологије у Супер лигу, Матијашевић каже:
- Лакше ће бити и судијама са ВАР-ом, нарочито код утакмица за опстанак и Европу. У принципу, не волим ВАР технологију јер успорава игру, али помаже због неких других ствари.
Без промене на клупи
Управа клуба са Бановог брда није склона променама тренера, углавном се сваки задржи до две године, међутим,  нико није отишао због смене, већ других изазова.
- Нема потребе да се било шта мења, јер све иде у добром смеру. У суштини ми смо са свим бившим тренерима остали у добрим односима. Нико није отишао на ружан начин. Ову сезону смо почели са Ацом Веселиновићем, добро је радио, били смо задовољни, а онда је добио понуду која се не одбија. Клуб му је изашао у сусрет. И Дуле Ђорђевић одлично ради, тако да нећемо мењати тренера у скорије време. Изузев ако и он не добије понуду као Веселиновић. Имамо добре резултате, избацили смо доста младих играча, задовољни смо.
Имамо пројекат за стадион, чекамо дозволу
Новац, воља и пројекат постоје, ипак, недостаје Чукаричком још један папир за нов стадиона на Бановом брду.
- Чекамо општину и градске власти, надам се да ћемо добити дозволу да завршимо стадион. Да је имамо одавно бисмо већ окончали све. Пројекат стадиона је урађен, брзо ћемо га представити јавности јер желимо да људи виде како ће једног дана изгледати ако добијемо све те дозволе. Биће много лепше када се то све среди. Ово је државна земља и нико то неће однети са Бановог брда нигде. Планирали смо и још један терен да подигнемо, да покријемо трибине. Исток ћемо већ сада реновирати, то смемо. Запад би требало да се доврши, да се из свлачионица излази на терен. У интерсу свих је да се овај стадион заврши, овде има ко да уложи. УЕФА би исто могла да нам помогне. Надамо се тим дозволама – каже Матијашевић.
Припреме у Словенији
Чукарички ће и ове године на припреме у Словенију, а Горан Гркинић је тренутно у извидници терена.
- Почетак припрема заказан је за 10. јун, између 24. и 26. идемо у Словенију и остајемо до 8. или 9. јула – истакао је спортски директор Брђана.
Коментари7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zdrava Prica
The Dreamer slazem se klub bez istorije,ali ovo ostalo se ne slazem.I ja bi voleo da je Gospodin Obradovic preuzeo neki klib sa tradicijom iz Srbije,ali po zakonu samo Cukaricki i Rad se mogu privatizovati.Cuka je to i uradila i od kada su privatizovani imaju i te kako smeka od borbe za opstanak u drugoj ligi,postali su skoro stalni ucesnik eveopskih takmicenja,a da nije wve podredjeno blizancima Cuka i TSC bi se borili za titulu.Pogledaj transfere Cuke,a onda pogledaj transfere blizanaca.Cuka prodaje svoje fudbalere za 2-3 miliona €,poslednji je Kamenovic otisao u Lacio.A blizanci mogu da sanjaju takve transfere,Partizan je prodavao do pre koju godinu,sada im je “pametna”uprava i to unistila......Vlahovica su prodali za male pare da strpaju u dzepove,a duca sada vredi 20 miliona najmanje.......Najveci kancer naseg fudbala od 1945.jos su blizanci,a kamo lepe srece da bude vise timova kao Cuka i TSC,koji placaju svoje igrace,a je da im prete da oproste dugovanja.
Брђани - Револт
Полако че Чукарички довести праве навијаче старије људе и фамилије на стадион и младе паметне навијаче а не ви који се бијете међусопно а све млади од 15 до 17. година шта сте ви из Партизана дражили на прослави Звезде, а би вас у бетон лигу док правите нереде на стадионима и на улицама а за Чуку небрините а вама кад држава не буде давал одмах катанац за вас и остале клубове треба сами да се издржавате а не чекате од ФСС да вам плате лиценцу за Европу а ви то непоштујете само правите нереде и уништавате имовини приватну и државну,
Sz
Renovirajte stsdion sto pre!!!
The Dreamer
Klub bez karaktera, smeka, istorije i smisla. Voleo bi da se ovakvi klubovi se vise orijentisu na sopstvenu skolu i razvoju sopstvenih igraca, a ne na dovodjenje igraca iz Vose, Zvezde i Partizana. Koja je svrha pravljenja jakog tima, kada klub ne prati ni sira rodbina igraca? Postovanje za ovakve klubove, ali neka proizvode igrace za Srbiju, a ne da rade kao trgovacka firma! Iskreno i ne zlonamerno zapazanje!
Транзиција
@The Dreamer - Чукарички клуб основан 1926 без историје, али су зато близанци основани 1945 са историјом. А ко одводи младе фудбалере из Ниша - А. Живковић, Немања Радоњић, браћа Илић... да није Чукарички?!
ko ne voli cukaricki...
A ti to iz svog velikog iskustva vodjenja fudbalskih timova govoris? Ne? Onda idi bodri Blizance, gurane od njihovog osnivanja da osvajaju te trofeje, a za Cuku ne brini.
Транзиција
Џабе транспарентност у раду, приватни новац, озбиљан приступ до задњег кола, када у лиги имате две режимско-паразитске екипе које сисају државни буџет и све је прилагођено њима...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.