Почетна / Фудбал / Супер лига

ПАРТИЗАН НА КРОВУ - Змајеви за Европу, Парни ваљак за титулу (16.30, САСТАВИ)

Тренер Партизана, пред окршај са Вождовцем верује да ће шампионска трка да потраје до последњег кола
ФОТО: И. Веселинов

Без и једног пораза у плеј-офу, Вождовчани су долетели до завршнице суперлигашког првенства и посве наоштрени чекају два последња и најтежа изазова. На путу „овере” четврте позиције, са којом су изашли из претходне рунде, стоје им вечити ривали. Прво – Партизан.

- У госте нам долази екипа која је ове сезоне остварила завидне резултате, не само у српском првенству, него и Европи. Црно-бели су се са свима добро одмерили, неке и елиминисали, што и није изненађење. Гаје директан фудбал и располажу са доста искусних интернационалаца и квалитетних повратника који такав стил могу да изнесу. Рикардо, Натхо, Здјелар, Лазар Марковић, Јојић... Све су то играчи са завидним каријерама – каже Александар Линта, шеф струке Вождовца.

Кров може да помогне

У досадашњем току плеј-офа, Вождовчани су ремизирали у гостима нишком Радничком (0:0), ТСЦ-у (1:1) и Чукаричком (0:0), а славили у оба сусрета на свом крову, против Војводине (2:1) и Напретка (3:0).

- Ако нешто може да буде наша блага предност, то је терен. Овде смо сваки дан и могуће је да ће ривалима требати мало времена да се прилагоде. Никако није пресудна ствар, али можда помогне – подвукао је шеф струке Вождовца.

Ван строја и Машовић

Једино што у Заплањској, уочи окршаја са Партизаном, није сјајно, јесте стање играчког кадра.

- Док је Иван Милосављевић цело пролеће ван строја, Милош Миловић, стуб наше одбране, пропустиће овај меч због црвеног картона са Бановог Брда. То су два стандардна играча за која смо знали да неће играти, поврх чега нам се у петак повредио Ален Машовић. У неким моментима био је кључан играч на терену. Штета је... Али, шта да се ради. Верујем у момке који су на располагању и то да ће показати да су са добрим разлогом чланови Вождовца – рекао је Линта.

Наравно, зна се ко је највећа претња. Историјске бројке не варају.

- Рикардо је прави голгетер. Са великом лакоћом тресе мреже, а када је реч о офанзиви, осим поменутих, не смемо заборавити ни колико је опасан Мениг. Осим што је ефикасан, Партизан има и чврсте, стамене, сигурне, поуздане дефанзивце. Нема потребе да их посебно набрајам, примили су најмање голова у лиги. Једноставно, цео тим је за сваки респект и уз то сјајно вођен од стране мог колеге Станојевића. Сигурно нам неће нити лако, али покушаћемо да, колико је то могуће, неутралишемо главне квалитете ривала и искористимо наше шансе, тамо где су они за нијансу слабији.

Друге и нема. Како је нишки Раднички у првом дуелу актуелног кола савладао ТСЦ и оставио Вождовац на два бода иза себе, Змајеви у Европу неће моћи без славља над макар једним од наша два најтрофејнија клуба.

- Добра ствар је што су ствари и даље у нашим рукама. Имамо утакмицу више од Радничког и не зависимо ни од кога, један тријумф би могао да нам буде и довољан да кроз финиш прођемо четврти. Од борбе за опстанак у последњој секунди прошле сезоне, дошли смо дотле да ће ово првенство морати да се заврши пре него што будемо знали хоће ли Вождовац у Европу. То је, само по себи, огромна ствар и за клуб и за ове, младе момке. Заслужили су све. Квалитетни су, послушни, талентовани и вредни. Сигурно ће направити велике каријере.

Успех бело-црвених ове године је утолико већи што су зимус остали без неколико кључних играча, голмана Милоја Прековића, везисте Александра Станисављевића, првог стрелца Милоша Вујновића, мајстора игре Милоша Стојчева... Њихова места заузели су млађи играчи, и уз Линтин потпис – направили искорак. Кључ је, чини се, у фудбалској филозофији.

- Ми увек тежимо офанзивном фудбалу, тако да ни сада, кад нам је победа потребна, нема потребе за прилагођавањем, нити би га било. Увек играмо исту игру и то је наша предност. Уколико тим игра на резултат, он губи идентитет. Ми то нисмо и нећемо дозволити – подвлачи Александар Линта, практично најављујући одличну утакмицу на крову.

Партизан данас гостује Вождовцу у жељи да шампионску трку заврши у последњем колу. У данашњем мечу на „крову” обе екипе ће бити задовољне једино победом. Домаћин јури четврто место и пласман у квалификације за Лигу конференције, док тим из Хумске само победа оставља у теорији за трон.

Откако се Александар Станојевић вратио на клупу Парног ваљка, црно-бели имају стопроцентан учинак против Змајева из пет дуела, са невероватном гол- разликом 16:0.

- Радујем ме статистика против Вождовца, али никада не волимо да се враћамо уназад, јер свака утакмица је нешто ново. Играмо против озбиљне екипе на њиховом терену, тако да сигурно неће бити лако. Вождовчани се боре за Европу и победа им је преко потребна, неће бити калкулација. Очекујем утакмицу са више ризика, пошто су и нама, такође, неопходна три бода.

Змајеви важе за екипу која се не либи да нападне гол ривала, посебно на „крову”, међутим, кад долазе вечити ситуација је мало другачија.

- Не очекујем да ће ривал играти дефанзивно, али верујем да нас неће ни претерано напасти. Вождовац је неколико пута мењао систем ове сезоне, почне утакмицу у једној, а заврши у другој формацији, али стил игре не мењају, према томе знамо шта нас очекује. Змајеви имају препознатљив стил који увек функционише без обзира на ривала. Њихов нападачки стил и нама одговора из простог разлога што имамо више простора за игру.

Станојевић поново је у суперлативима коментарисао рад колеге из табора данашњег противника, такође осврнуо се и на његову изјаву да ће ићи на три бода:

- Имам добро мишљење о Александру Линти, што сам већ причао уочи прошлог сусрета. Природно је да се нада победи, игра на свом терену. С друге стране,   тамо је специфично играти због вештачке траве.

Значи подршка навијача

На утакмици против Војводине прошле среде, око 4.000 грла у Хумској хорски је певало: „Ти си први тренер Станоје”.

- Мало ми је непријатно да причам о томе. Наравно да ми је драго, али не осећам се комфорно кад говорим о томе. На почетку утакмице са Војводином атмосфера је била фантастична, док је била Партизанова химна. Затим, у току утакмице кад смо промашили све оне прилике и у 75. минуту док се ломила утакмица, навијачи са свих трибина су нас бодрили и носили до победе, хвала им на томе. Играчима у таквом тренутку много значи подршка публике. 

Већини тимова из Супер лиге је проблем да се прилагоди на другачију подлогу.

- Нисмо тренирали на вештачкој трави. Потребно је много времена за адаптацију, а ми нисмо присталице тога, тако да смо радили као и до сада.

Партизан је прошле среде у полуфиналу Купа Србије био бољи од Војводине (2:1). Упркос пласману у финале, разлог за бригу стручног штаба црно-белих је велики број прокоцканих шанси.

- Није било пријатно промашити „ненормални” број прилика. С друге стране, радује ме да смо били опасни и створили толико шанси. Немам проблем са тим. Битно ми је да су играчи у сваком тренутку могли да постигну гол. Не могу да кажем да је био лош дан кад смо створили толико шанси, била је то генерално квалитетна утакмица. Деси се да промашимо  зицер, а онда Квинси Мениг постигне онакав феноменалан погодак. Волимо да што пре „затворимо”  утакмицу, али Војводина нас није угрожавала и без обзира на све контролисали смо меч.

Станојевић је нагласио да је заједно са својим тимом покушао да нађе решење и побољша реализацију:

- Причали смо после утакмице, заједно са играчима смо анализирали утакмицу. На који начин смо улазили у гол шансе и како смо их промашивали.

Александар Линта, шеф стручног штаба Змајева, рекао је да ће његова екипа учинити све да у последња два кола победе вечите ривале са Топчидерског брда.

- Линтине речи су реалне. Тим као што је Вождовац може увек да победи, поготово на домаћем терену. Надам се да могу да славе против нашег ривала за титулу. Ово је плеј-оф, где свако може да тријумфује. Није баш тако лако победити све утакмице, још је све отворено. Вождовац је раније знао да победи вечите, баш због начина игре. Могу да изгубе 0:3, али и да победе 2:0 – рекао је Станојевић.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kiza
Da li će bar jedan meč ove sezone odigrati prošlogodišnje veliko pojačanje Dušan Lalatović?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.