Почетна / Фудбал / Супер лига

Новинари без обележја клубова, микс зона поново обавезна

Пропозиције такмичења Супер лиге за сезону 2022/23. јасно назначују услове за рад и однос организатора према медијима
ФОТО: ЕПА/Б. Амструп

Наредна сезона Супер лиге чији је почетак заказан за петак утакмицом Вождовац – Нови Пазар (20 часова), јасно је предвидела враћање микс зоне, односно простора у којем новинари узимају изјаве од играча. Због пандемије коронавируса клубови у пролећном делу сезоне 2019/20, читавој 2020/21. и све до финиша 2021/22. нису имали обавезу да обезбеде представницима медија простор за контакт са играчима.

„По завршетку утакмице само акредитовани новинари облашћени су да узимају изјаве у микс зони, која мора да се налази између свлачионица играча и изласка за аутобус. Ова зона мора да буде доступна искључиво тренерима, играчима, као и представницима медија и мора да омогући комфорно давање изјава” – стоји у члану 48. Пропозиција такмичења Супер лиге за сезону 2022/23.

У истом документу усвојеном на последњој седници Извршног одбора ФС Србије у ставу 18, односно члану 97. јасно су наведени услови за медије:

„Представник Заједнице или главног емитера у договору са организатором утакмице може да одреди место за давање кратких изјава на самом терену за игру. Такве изјаве могу да се дају на месту одређеном пре утакмице, по завршетку првог полувремена, као и после меча.

Ниједан представник медија не може да уђе на терен пре, у току и после сусрета, изузев оператера са ручним камерама за снимање оба тима пред почетак и до два оператера са камерама после утакмице. Није дозвољено присуство камера у тунелима и свлачионицима играча, изузев субјеката који за то имају дозволу Заједнице.

Клуб-домаћин дужан је да за фоторепортере обезбеди видљиве бројеве црне боје на жутом платну из два дела, које ови обавезно носе са предње и задње стране преко одела за време утакмице.

Сви акредитовани фото-репортери имају право да фотографишу све мечеве у оквиру Супер лиге, без било каквих трошкова обезбеђивања акредитације. Такође, све начињене фотографије могу користити у комерцијалне сврхе, како у Републици Србији, тако и у иностранству.

Конференцијама за медије посвећен је члан 98:

„Одржава се најкасније 20 минута по завршетку утакмице. Главни тренери сваког тима обавезни су да учествују на конференцији. Домаћин је одговоран за адекватно припремање техничке инфраструктуре неопходне за обављање тог скупа. Шеф стручног штаба који је искључен не може бити присутан на званичној конференцији након завршетка, а клуб је дужан да обезбеди помоћног тренера”.

У члану 101. наводи на који начин се одобравају акредитације, посебно за интернет редакције.

„Оне могу да буду одобрене само под условом да представници тих редакција не приказују уживо звучне материјале и/или визуалне (ово се такође односи на конференцију за медије, као и на давање изјава у микс зони), што значи да се они ограничавају искључиво на текстуалну верзију. Снимци које ураде акредитовани фотографи и сниматељи, могу да се објаве на интернет страницама само као непокретне слике, нигде као филм или као интернет видео стриминг.

Заједница и клуб домаћин овлашћени су да контролишу присуство представника медија на стадиону за време утакмице и забраниће улазак неакредитованом телевизијском, радио или интернет репортеру, а такође и неовлашћеним телевизијским и радио станицама и другим неакредитованим представницима медија.

Обавезе медија наведене су у члану 102. Између осталог пише да новинари морају да респектују потребе играча и тренера.

„Сви представници медија морају да респектују потребе представника других редакција. Новинари морају да носе адекватне ознаке и не смеју имати било какве амблеме, шалове, мајице, који би асоцирали на симпатије према једном од тимова који учествују на такмичења које организује Заједница.

У случају кршења одредби из става 1. овог члана од стране појединих представника медија, Заједница може донети одлуку о одузимању акредитације.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.