Почетна / Фудбал / Супер лига

Бивши првотимац Мачве и отац Немање Матића поручује Шапчанима: Засените моју генерацију!

Велики успех фудбалера Мачве у четвртфиналу купа узбуркао је страсти међу бројним навијачима, пријатељима клуба, али и бившим играчима
ФОТО: Лична архива/Екипа Мачве са Драганом Матићем (други с лева стоји) пре меча са Партизаном

Фудбалске приче опет су постале главна тема у граду на десној обали Саве, а сви се најчешће присећају добрих старих времена и пореде успехе ранијих генерација са садашњим. Паралеле се највише повлаче са пласманом у полуфинале националног купа 1989. године.

Мачва је у периоду од 1987. до 1992. године остваривала веома добре резултате и од екипе која је годинама таворила у Српској лиги, догурала до једне од најјачих у јединственој Другој лиги СФРЈ. Црвено-црни су тада имали тим састављен од неколицине искусних асова и плејаде младића који су се касније доказали на великој сцени.

ТВОРАЦ ФУДБАЛСКЕ ДИНАСТИЈЕ

Баш те сезоне 1988/89, кад је Драган у купу исписивао странице шабачке фудбалске историје, родио му се први син.

Нико од неколицине присутних Мачвиних првотимаца и писца ових редова, који су те вечери до зоре наздрављали срећном оцу и куртоазно пожелели да га син надвиси, није могао ни наслутити да ће Немања досећи врх светског фудбала.

Пошто игра на истој позицији као и отац, Драган се труди да реално процени.

Наравно да сам пресрећан и презадовољан свиме што је Немања у каријери остварио. Чињеница је да је тактички обученији, да има бољу пас-игру и завршницу него ја, али никада  нећу признати да је бољи од мене у скоку и у игри главом.

Две године касније родио се други син Урош, који успешно игра за Копенхаген. Овдашњи љубитељи фудбала жале што ни Немања ни Урош, иако рођени у Шапцу као деца Мачвиног фудбалера, никада нису обукли црвено-црни дрес.

Међу њима посебно место је припадало Драгану Матићу, који за разлику од Ђукића, Ризнића, Златарића, Мићића, Ковачевића, Јошића, Радовановића... никада није играо у највећим нашим и иностраним клубовима, али је сопственим умећем и пожртвованошћу давао велики допринос успесима Мачвиног тима.

Његова дефанзивна игра на средини терена и скок игра, као и посвећеност колективном успеху, још увек се памте у Мачви у коју је дошао из убског Јединства.

Садашња генерација Мачвиних фудбалера поновила је ваш успех.

- Мачву и данас сматрам својим клубом, трудим да гледам што више утакмица и у клубу се увек осећам добродошлим. Изузетно сам задовољан оним што су наши наследници у црвено-црним дресовима учинили у последње две године. Елиминација Црвене звезде спада у ред спортских подвига и потврда је високог квалитета тима и умећа тренера. Зар није сувишно истицати да је у питању наш најтрофејнији клуб, који је у овој сезони своју снагу потврдио и на евросцени? Без обзира што немам намеру да на било који начин умањим све што су момци остварили, наш и њихов пласман у полуфинале, ипак нису за поређење. Јер, ми смо то остварили у великој Југославији када је такмичење било много масовније, а фудбал много квалитетнији.

Момцима честита од срца...

– Пожелео бих да моју генерацију превазиђу у свему, па и у резултатима. Наравно да ћу бити уз њих и у полуфиналним мечевима.

Комплетан текст можете да прочитате у броју Спортског журнала за 17. март. Уколико желите да се претплатите на електронско издање Журнала кликните ОВДЕ.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hulk
Moze li koja rec o Partizanu iz Beograda koji je pokrao Macvu u prvenstvu setimo se samo penala...
Marko
Koji kvalitet srecno prosli,uvjeti nikvi ni kvalitet fudbala,to ce vam biti samo uspomena da ste na penale tri puta prosli....To vam je sve za ovu godinu....Zvezda je sama sebe pobjedila ne Macva...
Nikincanin
Tako je Dragane grobarcino. Bila su to vremena kada smo motorom isli u Beograd da gledamo Partizan i mastali da jednog dana nasa Macva igra finale sa njim.
Glas srpskog naroda
Mastao si ti kako ces kao grobar svoj zivot posvetiti Zvezdi kao sto i jesi.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.