Почетна / Фудбал / Супер лига

ЗА ЖУРНАЛ ПИШЕ - Дејан Недић: Судија Ђокић као Бахрамов!

Наиме, ради се о помоћном судији из Азербејџана, тадашњег Совјестског Савеза, који је у финалу Светског првенства 1966. године на утакмици Енглеска-Немачка, признао погодак Енглезима, иако ни после 52 године није јасно, да ли је лопта целим својим обимом прешла попречну линију врата, односно гола
ФОТО: Н. Неговановић

Један стадион у Азербејџану дан данас носи име по судији  Тафику Бахрамову, чија је одлука остала нејасна и спорна и након 52 године.

Наиме, ради се о помоћном судији из Азербејџана, тадашњег Совјестског Савеза, који је у финалу Светског првенства 1966. године на утакмици Енглеска-Немачка, признао погодак Енглезима, иако ни после 52 године није јасно, да ли је лопта  целим својим обимом прешла попречну линију врата, односно гола.

У нашем фудбалу, после 158. дербија, остаће вечна дилема и питање, да ли је погодак Црвене звезде регуларан или није. То зна само и једино, додатни судија  Ненад Ђокић, који је пресудио и одлучио да призна погодак Црвеној звезди, јер је он видео (једини) да је лопта прешла целим својим обимом попречну линију врата, односно  гола.

С обзиром да у нашем првенству нема могућности за инсталирање тзв. гол технологије, судији се мора веровати, јер додатни арбитар иза гола, управо и има  задатак да прати, између осталог и попречну линију у вратима, односно голу, и да пресуди, да ли је лопта цела прешла поменуту, или није.

Након ове ситуације је савршено јасно, да је гол технологија неопходна у данашњем фудбалу, и тај систем је савршен, јер судији утакмице електроника јавља преко сата којег он има на руци и којег и звучно обавештава да је погодак, а уједно му и вибрира, и ставља до знања, да је лопта целим својим обимом прешла попречну линију врата.

Гол технологија, или „хокај” систем,  скуп је и тренутно за многе националне фудбалске федерације недоступан, а поготово за нашу. Ипак на утакмицама Лиге шампиона на нашем највећем стадиону, тај систем је у функцији, али њега активира УЕФА и она контролише тај процес.

Судија који је одређен да суди утакмицу Лиге шампиона, пре утакмице,  од службеника Судијске комисије УЕФА, добија сат за гол технологију, користи га на тој утакмици и исти, после завршетка меча, враћа службеном лицу УЕФА.

 Нажалост, такве технологије нема код нас и док се једнога дана евентуално и уведе, мораћемо да верујемо додатном судији иза врата, или судији утакмице, с обзиром да се у нашем првенству додатне судије делегирају само за вечити дерби, или евентуално финале Купа.

То је наша реалност.

Коментари31
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Фудбалер 1978.
Навијачи читају али ''подвлаче'' само оно што њима одговара. Четврти судија је тај који прати дешавања на гол-линији. С обзиром на то да нема ВАР и гол-технологије, тај судија процењује и његова процена је меродавна. Ево, већ неколико дана се спрдају са разноразним пројекцијама, јављају се математичари, физичари, геометри, географи, туризмолози, астрофизичари... и дају своје пројекције. Једни овако а други ко зна како...и шта је поента свега тога? Четврти судија је ВИДЕО СИТУАЦИЈУ у пар секунди. Морао је да одлучи. Он је одлучио онако како је видео. Он је меродаван. Његова одлука је меродавна. Све остало су теорије. Када се обезбеди ВАР систем дилема неће бити. До тада ће одлучивати судије по својој савести, односно онако како су видели одређену ситуацију. Инсинуације у смислу: ''види како му се нареди'' и слично спадају у теорије завере. Све такве инсинуације су произвољне док се не докаже њихова ваљаност.
Istina
Nije Djokic video jedini,videli su svi kada se uspori i zaustavi snimak i jasno je svakom normalnom da je bio gol.Druga stvar je sto ste skoro svi vi,nazovi analiticari,na platnom spisku partizana pa nesmete da priznate istinu.Medjutim,ima coveka,koga ovo ne dotice i koji je neutralan a jos je bio i vise godina najbolji sudija na svetu.Rec je o Kolini i evo sta je covek rekao,kada je odgledao snimak tog ocigledno regularnog gola. http://nedeljnikafera.net/najbolji-svetski-sudija-svih-vremena-kolina-tvrdi-partizan-nema-prava-da-se-buni-njihov-golman-je-vadio-loptu-pola-metra-iz-gola/
Udbaš
Neznam ko šta očekuje od policijskog kluba, možda poštenje ? Dali ste vi normalni njih jr udba formirala, a zna se kako udba funkcioniše, vrbuje ljude, i oni moraju da rade po nalogu . Pa nije bez razloga dr.Terza postavljen za big šefa, jednostavno oni imaju njegov dosije, koji je težak ,a on mora da izvršava direktive udbe, peglanje duga preko UPPR-a sa narodnim parama. Držega u šaci, čovek je opljačkao OFK Beograd, sad su pred stečajem, zbog siće. Ali zato državni projekat po sistemu UPPR - a , ima da izbriše 60 mil.evra pokradenih ,narodnih para ! Pogledajte te naše sudije, i videće te ko za koga radi ? Udba nebi bila udba kada svugde nebi imala svije ljude, samo izvade dosije, pa izvoli sudi po savesti,ili po dosijeu ? Zato su hrabri, a i netreba im policijska zaštita, oni su već zaštićeni !!!
Pustite coveka na miru
I sudija je covek, njegova procena je bila takva. Dosta vise, imamo mi pametnija posla. A ko nema, nema ga nadje. Hvala.
Bik Koji Sedi
Ovoj "gospodi" koja su "sigurna da je bio gol" ni lopta pre dve godine kada je bila pola metra u gol-autu "sigurno nije bila van terena" (akcija Ruiz-Kanga). I posle Risticevog suta u Krasnodaru,lopta je pala na gol-liniju,tako da je jos jednom potvrdjeno nepisano pravilo da je gol,odn. gol-aut samo onda kada ga sudija vidi. Koliko vidim,osim navijaca,fudbalera i funkcionera Zvezde koji su "sigurni" da je gol i ponekog iz Partizana koji je siguran da gola nije bilo,sportska javnost zbog neadekvatnog polozaja kamere nije bila u poziciji da se uveri da li je gola bilo ili ne. Iako se na snimku ne vidi,licno smatram da gola nije bilo: 1) Jer bi da ima jasan snimak lopte u golu,Zvezda preko svih TV stanica 24 sata dnevno danima vrtela "spornu situaciju" u cilju dokazivanja svoj stava. 2) Po vec oprobanoj matrici,odjednom se dan kasnije "uocava" penal nad Boakyeom. Sve i da ga je bilo,kakve to uopste veze ima sa tim da li je lopta u celosti ili delimicno presla gol-liniju?
Bufalo Bil
Miris poljskog cveća, opio te je...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.