Почетна / Фудбал / Супер лига

Аврамовић: ВАР је само још један од доказа американизације целокупног европског спорта

Предавање Зорана Аврамовића на Факултету за спорт привукло много пажње
ФОТО: И. Веселинов

Зоран Аврамовић, директор Црвене звезде Маркетинг и аутор више књига из области фудбалског менаџмента, одржао је предавање на Факултету спорта и физичког васпитања на катедри за фудбал, професора Саше Јанковића.

Тема предавања била је „Феномен фудбала – одакле Барселони милијарда евра?” Аврамовић је на почетку излагања, у препуном амфитетатру, рекао да је „менаџмент фудбала 21. века стална акција”:

- Фудбал је највећа мултинационална компанија на свету и најбољи комуникациони канал за стварање видљивости и препознатљивости бренда. Покушајмо само да израчунамо укупну вредност свих робних марки, оглашавања, промоције, вредности уговора, тансфера, прихода од друштвених мрежа и на све то додајмо љубав према фудбалу. Да ли је то могуће? Фудбалски менаџмет је како се види далеко више од новца.

А новца је много. Пре неколико дана саопштено је да је још један звучни финансијски зид пробијен.

- Барселона је имала профит у 2018. години 1,28 милијарди долара. Просечна годишња плата члана њеног првог тима је 12,2 милиона евра. Одакле тако велики новац? Каталонски национално-друштвени клуб еволуирао је у глобални бизнис из области забаве. Базична поставка 4П - продукт, приче, плате, промоција - временом се унапређивала, тако да можемо основу маркетинга изразити миксом 4П + Ф. То Ф је фан – навијачи. А свет воли Барселону. Рецимо, у Глазгову је знало да се прода више њених дресова него Селтика и Ренџерса заједно – објаснио је Аврамовић.

Учесници ове својеврсне и садржајне фудбалске трибине осврнули су се и на последње догађаје везане за ВАР технологију, поготово пенал у надокнади времена за Манчестер јунајтед против Пари сен Жермена, после чега су Енглези прошли у четвртфинале (1:3).

- ВАР је само још један од доказа американизације целокупног европског спорта. Нисам његов поборник. Фудбал је постигао глобалну популарност захваљујући својој непредвидивости и драматичности. Наведимо у прилог томе да је прошлог лета уз Светски шампионат у Русији било 3,56 милијарди људи посредством телевизијских и других дигиталних платформи. Изненађења у фудбалу су и велика и учестала и њих навијачи воле. Ко је могао да верује да ће Лестер да освоји Премијер лигу Енглеске, да ће Велс да игра у полуфиналу Европског првенства или да ће Ајакс да победи Реал у Мадриду (4:1) и оде даље. То је драж ове игре. Али, и код имплементације нових технолошких достигнућа у фудбал, на крају увек одлучи човек, односно људски фактор, а не уређај – јасан је Аврамовић.

Зоран Аврамовић је аутор пет књига о фудбалу - „Индустрија фудбала 2004”, „Фудбал, глобална религија, 2006”, „Фудбал на првом месту, 2010”, "Фудбал, срце милиона 2015." и "Кад престане игра почиње рат, 2016".

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Milutin
Komentar za Var je blago rečeno nedorečen i nemušt. Pa, upravo uahvaljujući tehnologiji dalje je prošao Mančester junajted , a ne PSŽ...obične floskule i predrasude. Ako želi da priča na određenu temu neka se raspita i obavesti....priča o marketingu i novcu u fudbalu....zato klubovi i žele VAR, da ne ulože milione a d azbog ofsajda ili penala ne stignu do polufinala ili finala....drugo, igra na negativan prizvuk amerikanizacije, sad je Amerika kriva i za Var, ubija fudbal i emociju, gluposti...da se nije i Vatikan umešao....?
Lupeta
Amerika ke najnaprednija zemlja na svetu, i ne vidim ništa loše u tome da se "Amerikanizujemo" u sportu!
var jeste dobra stvar
A kako to tacno VAR brani iznenadjenja i nepredvidivost u fudbalu? Je l' to neko mozda kao ocekivao da Junajted bez pola tima izbaci PSZ u sred Pariza? VAR jedino sprecava da sumnjive odluke ostanu sumnjive jer pokazuje sta se tacno dogodilo. Problem je sto sudija sam odlucuje koje situacije ce da gleda a koje nece.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.