Почетна / Фудбал / Супер лига

Лалатовић: Да побеђујемо и ривале и себе

Ненад Лалатовић о повратку у Војводину после две и по године, жељама и плановима у новој сезони
ФОТО: М. Гавриловић

Кад се Ненад Лалатовић у понедељак увече појавио на Златибору, где фудбалери Војводине бораве на припремама, у лобију хотела „Палисад” настала је општа пометња. Чак је и Саво Милошевић морао стрпљиво да чека да дође на ред како би се поздравио са харизматичним тренером Новосађана и пожели му срећу на новим пословима.

Пада у очи да Лалатовић ужива кад је у центру пажње. Вешто се, са широким осмехом задовољства, сналази у општем комешању које изазива на сваком кораку.

Међутим, чим се поведе реч о оном што га са сараднициима Драганом Шарцем и Видаком Братићем очекује у другом мандату у новосадском суперлигашу, о  жељама и плановима, претвара се у темпераментног, речитог и сугестивног саговорника, који онога којем дугује одговор просто засипа реторичким слаповима:

- Прихватањем позива Војводине потврдио сам оно што сам на одласку обећао да ћу се једнога дана вратити у велики клуб и град који ме је лепо прихватио и заувек ми прирастао за срце. Не удвaрам се и не ласкам никоме кад то кажем. И у овој прилици, наглашавам да дугујем велику захвалност свим Нишлијама и људима у Радничком, посебно председнику Ивици Тончеву, за исказану наклоност и беспекорну сарадњу у којој сам уживао.

Зашто сте, упркос историјским резултатима у претходној сезони, ипак  одлучили да овог лета напустите Раднички?

- Дошло је време за нове изазове, да довршимо оно што смо започели пре две године. У Војводину се ових дана вратио Војислав Гајић, човек с којим сам некада сјајно сарађивао, као и са Драгољубом  Збиљићем. Сада су, поред Гајића, у клубу још Душан Бајатовић и Никола Лазетић. Верујем у њих и пројекат који су ми представили. Договорили смо сарадњу на годину дана, а можда  ћу остати и дуже. Жеља ми је да Војводина буде мој последњи клуб у Србији и да, захваљујући успесима које будемо постизали, после ње тренерску каријеру наставим у иностранству.

Шта желите да се понови у Вашем другом мандату у Војводини, а што да се не догоди?

- Хоћу да Војводина буде снажан и сложан такмичарски колектив, а не да као у прошлој сезони у две утакмице прими десет голова. То оваквом клубу не приличи. Тражићу да сваки тренинг буде такмичарски, да играчи прво победе себе, а онда и мене као свог тренера.

Како гледате на то што се обично каже да тренер зависи од својих играча?

- Па, јесте тако, али доста тога зависи и од самог тренера. Ако ја себе не штедим кроз рад, онда нећу ни играче да штедим. Ја желим да буде тако, а они морају да ме следе. На путу до остварења заједничког циља важне су победе. Зато за њих морамо свим срцем да се боримо, жестоко, до крајњих граница и без остатка.

Серија непобедивости Лала дуга 13 месеци

Војводина је у првом тренерском мандату Ненада Лалатовића у њеним редовима, спадала у врх српског суперлигашког фудбала.

Посебно су с Лалатовићем на клупи Новосађани били успешни на „Карађорђу”: памти се серија непобедивости током 13 месеци (једини пораз доживљен је од холандског АЗ Алкмара у квалификацијама за Лигу Европе).

Хоћете ли и у Војводини поново инсистирати на томе да екипа коју водите личи на вас?

- Мој циљ је да играчи које водим прихвате мој карактер. То сам као значајно научио од старијих колега, од некадашњих мојих тренера, од Милорада Косановића, на пример. До сада сам можда несвесно успевао од своје екипе да направим снажан такмичарски колектив, а са искуством које сам у међувремено накупио хоћу да то плански постигнемо. Морају да верују у себе, то је необично важно.

Да ли сте задовољни играчима с којим располажете?

- Јесам, наравно. Моји претходници су ми оставили добре играче, а овог лета доведена су и појачања. У српском суперлигашком фудбалу нема мајстора, али се то може надоместити снагом колектива, залагањем и пожртвовањем. Не може се учешће на европској сцени изборити са десет младих играча, већ једино миксом младих и искусних. Мој претходник Радован Кривокапић је, поштујући клупску политику, форсирао младе, али уговор с њим упркос томе није продужен јер су изостали добри резултати и Европа.

У Војводини ћете,  као у Нишу, сарађивати са Николом Дринчићем?

- Он је по много чему посебан. Снажна је личност, велики професионалац, ненадмашан такмичар. Ако он изгара на терену, онда су и остали дужни да га прате у томе. Дринчић је, без сумње, један од најбољих играча које сам тренирао, драгоцен за Војводину, истински предводник екипе, у свему пример за углед.

Надате ли да ћете у другом мандату у Војодини уживати подршку навијача?

- То мора да се заслужи. Својевремено у почетку у Новом Саду нисам баш дочекан раширених руку, ни у Нишу прошле сезоне није било боље. Међутим, како су такмичења одмицала, а ми пружали све боље партије и низали добре реултате, навијачка наклоност је у оба случаја све више расла. Тешко се до успеха стиже без навијача и зато се вреди жртвовати како би их придобили. Понављам, то се не наручује, већ се заслужује игром, залагањем и постигнутим резултатима.

Да ли се усуђујете да обећате трофеје?

- Уместо тога рећи ћу да је у новој сезони наш главни циљ пласман на европску сцену. У првенству да будемо високо на табели, а у Купу Србије да догурамо што даље, до самог краја. Верујем да ћемо успети – самоуверен је Ненад Лалатовић, нови шеф стручног штаба Новосађана.

Коментари14
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lalatovic ne ume niti zeli da radi sa strancima. U modernom fudbalu, u svakom iole vecem klubu, treneri moraju da znaju da iskoriste pun kapacitet vec uveliko postojece globalizacije, i znaju da ne smeju da budu limitirani da rade samo sa igracima svoje nacionalnosti. Jedino kod nas nazalost to jos uvek prolazi, ali vani kad bude rekao upravi da mu treba levo krilo i oni mu ponude brazilca, japanca, francuza i marokanca, on nece moci da kaze da nema veze, da zaborave, da ce u slucaju losih rezultata da se opravda kao forsiranjem mladih. Posto vecina trenera kod nas ima taj isti problem da ne znaju da rade sa strancima, savez im je izasao u susret tako sto je uveo rigorozno ogranicenje da ga ti isti treneri mogu koristiti kao izgovor da ne bi morali da priznaju da su u stvari limitirani profesionalno jer se nisu uskladili u danasnji svet i samo umeju da rade sa domacima sto se u svetu tolerise jedino u nizim ligama. Cela ova prica da kao igraci treba da dele njegov karakter je opravdanj
Lepi Mile
Napisa svašta
Rambo
Jesam Zvezdaš, to se ovde zna, ali Lale je daleko od dobrog trnera...ima još mnogo da se uči. Ali isto je i u inostranstvu, tek svršeni igrači postadoše neki stručnjaci - naravno sve to pojma nema!
misa tumbas
zato nam je I fudbal u k... Lalatovic, pa onaj cela iz Radnika...sacuvaj boze
kide
Velika greska sto je npustio radnicki iz Nisa. To mu je bila prilika da izraste u velikog trenera. Ovako ostaje zauvek mali.
Сланинар
Камо лепе среће, да није...
pelaceo
ovo, kao da je predsednik pisao
Boro iz Pobede
sluga rezima!
ramiz
bot u prekomandi

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.