Почетна / Фудбал / Супер лига

КОРНЕР: Суперлигашко огледало

„И вук сит и овце на броју”, изрека је која годинама уназад може да се примени на наш фудбал. Не замерити се никоме је много важније него једном пресећи
ФОТО: М. Јелисавчић

ПИШЕ: Златибор Репић

Шампионат Србије почео је очекиваним мирнијим ритмом, како се и очекивало у периоду кад су наши водећи клубови фокусиранији на европску сцену.

Старт сезоне, која ће због промене система такмичења бити сигурно другачија од претходне четири, није показао много тога, али варница и узбуђења ће доћи временом.

Иако нас је ово лето обрадовало, јер је после рефлектора, пре неколико година, десетак наших стадиона добило и нове терене, опет можемо да нађемо замерке.

Управо су касни радови на травнатој подлози утицали да Војводина првенство почне и Бачкој Паланци, а Младост у Ужицу, док ће у другом колу Пролетер такође, попут градског ривала, бити домаћин на стадиону „Славко Малетин Вава”.

Два месеца од краја прошле сезоне довољно је времена да се и нови терени доведу у ред, али ако ћемо гледати квалитетнији фудбал онда и почетна примедба може да звучи претерано.

Поједини тренери попут Ненада Лалатовића изразили су незадовољство што је укинута подела бодова.

Владан Милојевић, освајач две титуле са Црвеном звездом по таквом систему, супротног je мишљења. Утисак је да је доигравање непотребно и да је остало једино  како тимови поново не би имали „само” 30 утакмица у сезони.

Калкулације и играње с другим тимовима ће почети можда и пре 30. кола кад многи тимови већ буду били сигурни у очување суперлигашког статуса.

„И вук сит и овце на броју”, изрека је која годинама уназад може да се примени на наш фудбал. Не замерити се никоме је много важније него једном пресећи.

Превелики број чланова елите за земљу величине Србије, нажалост, нико ме помиње. Дирнути у то „осиње гнездо” изазвало би огромне последице.

Дајмо, ипак, прилику свима да покажу шта умеју, да су нешто научили из претходних по много чему лоших сезона и врате нам веру у лепоту домаћег фудбала.

Слика креирана у Супер лиги важи више него она од Звезде, Партизана и Чукаричког у Европи, јер друштво најбољих база је за све, па и за репрезентацију која одавно нема велики број чланова из нашег шампионата.

Коментари13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pera
Nije problem ni doigravanje, ni podela bodova, ni preveliki broj klubova već neregularnost prvenstva već decenijama unazad. Pa već sada se zna ko će biti prvak a ko će igrati "evropu" itd. Sve se dogovori u "krugovima", koji će čiji kolač da bude, kog fudbalera forsirati pa zaraditi od njegovog transfera itd. Država umesto da stane na kraj svemu tome, učestvuje u tome tako što finansira samo određene klubove i to narodnim parama. I onda nema gledalaca, fudbal stagnira, nema perspektive itd. Pa sve je privatizovano i u rukama par ljudi a ostale ko šiša. Ljubetelje fudbala - pogotovo. Bruka.
Pigeon
Nije valjda da u evrokolumbiji i ti i filipkacl ocekujete ciste, sportske, normalne odnose odnose...Vreme je za budjenje.
Ogranicenje stranaca moze da postoji, ja prvi volim da vidim da klubovi imaju karakter zemlje odakle su. Nisam za primere kakvi su se desavali da bude 10-11 stranaca u timu na terenu. Ali postoji resenje za to. Da ogranicenje glasi da klub mora da ima na terenu u svakom trenutku utakmice barem 6 domacih. Znaci, vecina ce uvek biti domaci, a klubovi koji zele ce moci da imaju 4-5-6 stranaca na miru bez da moraju da panice u nekim racunicama ili drze skupe igrace neiskoriscene na tribinama. Kokeza je ogranicenje poostrio na 4 u protokolu sto je ekstremno malo. Ako imas vec nekog makedonca i brazilca, vec ti se ni ne isplati da trazis strance zbog tog ogranicenja. Ono je uvedeno da bi se kao spasla nasa deca, a ne znam koji je to trener i klub glup da ima dobro dete a da ga ne stavlja da igra, pa da treba ogranicenje onda? Ogranicenje spasava copave tatine sinove. Nemam ja nista protiv njih, neka igraju i oni, ali neka ne zabranjuju drugima strance zbog njih
U savezu je grupa koja je namestila ligu na taj nacin da oni biraju koga ce klubovi da kupuju, prodaju i stavljaju na teren u igru. Znajuci da Partizani Zvezda jedini imaju pare da kupe bolje domace igrace, znaju da rigoroznim ogranicenjem stranaca ostalim klubovima jedino preostaje da se pojacaju tom grupicom slobodnih igraca koje niko vani nece i koji se nide kao mlade sto Nesko rece. Interesantno je da se na argument o strancima brane time da kao nemamo pare za dobre strance, a cekaj, srednji i manji klubovi imaju pare za dobre domace? Za njih tek ne! Dok bi stranci i omladinci donosili neizvesnost i nadu srednjim i manjim klubovima, ova skoro zabrana stranaca od kokeze eliminise totalno mogucnost da se pojavi Ludogorec. Liga treba da olaksa zivot klubovima a ne da im otezava, i liga treba da ima razne klubove raznih karakteristika a ne da naredjuje da svi budu isti.
Sve si rekao
Izbačena je mogućnost da se pojavi "Ludogorec"! Toga se oni i plaše, a "Ludogorec" se pomalo već i nazirao u Bačkoj Topoli!
Nesko Milovanovic je blagim recima objasnio ceo problem. U Lucanima je 5 godina, od seoskog nizeligaskog kluba uspeo je maksimum, 4,5 mesto, plasman u Evropu, finale kupa... Ovog leta covek je shvatio da nam je liga tako "namestena" da prostora za iznenadjenja i nepredvidivost nema. Rekao je nesto sto je odavno bilo evidentno, a to je da se u svakom prelaznom roku nudi jedna te ista grupa igraca koja neminovno na kraju zavrse raspodeljena po klubovima. Te igrace znamo napamet, vani ih niko nece, limitirani su, ali savez naredjuje da oni moraju da igraju u Superligi. Oni i gro tih trenera koji ih vuku sa sobom, a koji svi skupa nikad nista vredno paznje nisu uradili. Nesku je dosta vec 5 godina jednog te istoga, izvukao je maksimum od tih prosecnjakovica sto FSS namece, i sad kad je barem hteo neke strance da dovede, u pitanju cak ovi vec kod nas, Tanko i Suraka, prave mu probleme sa vizama za njih.... Nesko je digao ruke, vidi da ovome nema kraja i nema boljitka.
FSS treba pre svega da se brine o seniorskom fudbalu. Reprezentativnom, i klupskom. FSS mora da ima prioritet da osposobi uslove za sto veci uspeh. Savez mora da se suoci sa realnoscu i trazi izvodljiva resenja. U klupskom fudbalu bi profesionalizam trebao da bude prioritet. Klubovi, igraci i svo osoblje treba da ima vazece ugovore u kojima je tacno definisana uloga svih. Formula koju je FSS uveo od 16+16 klubova + 4 srpske lige je idealan. Ono sto sad treba da uradi je da od Superlige napravi takvu ligu u kojima ce igraci osetiti istu odgovornost kao da igraju vani. U Superligi bi prioritet trebao da bude kvalitet a ne promovisanje igraca. To sto sada savez radi sa Superligom je trebao da radi sa PLS i srpskim ligama, ali nazalost mi nemamo ljude sposobne da uzdignu Superligu na taj stepen vise o kojem govorim.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.