Почетна / Фудбал / Супер лига

Кокеза за Моцарт спорт: Кабел и Смедерево је требало избацити у најнижи ранг! Судије греше, али без намере, никога не гурамо

Први човек Фудбалског савеза Србије, Славиша Кокеза, за Моцарт спорт говорио је о највећим проблемима српског фудбала
ФОТО: Архива Журнала

У великом интервјуу за портал Моцарт спорт председник ФСС-а Славиша Кокеза дотакао се многих тема, а ми смо Вам изводили најзанимљивије.

КАБЕЛ И СМЕДЕРЕВО ЈЕ ТРЕБАЛО ИЗБАЦИТИ У НАЈНИЖИ РАНГ

Деценијама се говори и о намештаљкама у српском фудбалу. Не прође ниједно коло без да је неко знао шта ће на некој утакмици да се деси, ко ће да победи, колико ће пасти голова... Али ове јесени смо добили и потврду да се намешта: дисциплинци ФСС казнили су Смедерево и Кабел одузимањем по десет бодова јер су „штеловали“ меч Прве лиге Србије. Кокеза каже - казна је мала!

- ФСС је одлучан да се те ствари санкционишу, имамо нулту толеранцију за намештање. Није мој посао да утичем на рад Дисцисплинске комисије, али морам да кажем да нисам задовољан изреченом казном. Требало је да буде много строжија. Кабел и Смедерево морали су да буду избачени из такмичења и да буду пресељени у најнижи ранг.

„ВАР ЋЕ ДОПРИНЕТИ СМИРИВАЊУ ТЕНЗИЈЕ“

Кад причамо о судијама, долазимо до теме о којој ће се у 2020. години много говорити. А то је увођење ВАР-а, на које се ФСС обавезао. Дакле, од лета ће и на српским теренима судије моћи да консултују видео-снимак и евентуално промене одлуку коју су донеле.

- Мислим да ће ВАР смањити тензију која присутна. Пре свега код судија, на крају крајева и код ФСС јер овде који год судија да погреши, сви кажу ‘не ваља ФСС’. То није за време мог мандата, тако је 20 година. Да ли је судија свирао фаул или не, крив сам ја. Да ли је жути или црвени, крив је ФСС. Какве везе ми имамо са тим? Шта хоћу да кажем, све грешке судија праве директну штету Савезу и мени лично.

 „СУДИЈЕ ГРЕШЕ, АЛИ БЕЗ НАМЕРЕ, НИКОГА НЕ ГУРАМО“

Оно што је годинама, или боље рећи деценијама, бољка српског фудбала јесте суђење. Не прође ниједно коло Суперлиге и Прве лиге Србије, а да у центру пажње није нека судијска одлука. Чак и неки врхунски потези и голови често остају у сенци прича да је неки арбитар по „задатку“ погурао одређени тим до победе. Логично, због броја навијача и пажње јавности, најчешће су у центру пажње Звезде и Партизан.

- У Суперлиги и Првој лиги имали смо близу 350 утакмица које су одигране јесенас. Од свих тих утакмица, ја мислим да је на мање од 15, дајем себи право да сам мало погрешио, било озбиљнијих грешака. Дакле, не говорим о ситним прекршајима, неко о ситуацијама које су директно одлучивале чак и о победнику меча. Наравно да ни то није добро, али то није више од три одсто укупно одиграних утакмица. Али нико не помиње оних 97 одсто где је све протекло како треба.“

Кокеза наводи и конкретне примере који, по његовом мишљењу, показује да нема места причама да неки тим намерно „гура“ по дирекцијама из Савеза.

- Поменућу меч Напретка и Црвене звезде. Имате ситуацију где судија не свира у 12 . или 13. минуту чист пенал за Звезду и чист црвени за играча Напретка. Остаје без икакве реакције на очигледан и врло груб фаул у казненом простору. А онда у 78. минуту свира пенал за Звезду који апсолутно није постојао. Да је све урадио у складу с правилима ми сада не бисмо причали о томе. Али не можемо да кажемо да је имао лошу намеру. Да је хтео да помогне Звезди, зашто само није урадио оно што је требало да уради, да свира пенал и покаже црвени картон? Да је хтео да оштети Звезду, па не би свирао непостојећи пенал у 78. минуту, зар не? Имамо и утакмицу Партизан – Вождовац где је судио судија кога прилично добро познајем из периода кад сам водио Фудбалски савез Београда, Момчило Марковић, а за њега могу слободно да кажем да је частан и добар момак. Он је судио пенал за Вождовац који је направио голман Стојковић, а снимак је показао да пенал није постојао. После је имао ситуацију где је могао или боље рећи морао да свира пенал за Вождовац и покаже црвени картон Страхињи Павловићу, а он није урадио ни једно ни друго. Имао је велику грешку у корист и на штету Партизана. Дакле, не можемо да причамо да је имао намеру да некога оштети, али да је погрешио – јесте.

Цео текст можете прочитати ОВДЕ.

Коментари21
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sudac
Pricas o sudijama kako ih ne treba skidati sa lista zbog jedne greske,pa sto si skinuo 2016 sa liste 10 sudija koji gresaka imali nisu a jos je bilo medju njima i sudija internacionalaca ??? Da nisu izbori bili u pitanju pa osveta moj naucnice ???
Mrak(ic)
Ne guraš nikog ,osim para od kladionica u svoj džep. Sram te bilo.
Udbaš
Dobro dali si ti normalan,gde izvadi Kabel, Smedrevo, oni su bre prepošteni za udbaški klub koji je tebe postavio, kao i kompletan FSS i Sudijsku organizaciju.Neobjasni kako je moguće da udbaški klub svake godine menja sistem takmičenja kako mu odgovara? Što neobjasni kako je moguće da udbaški klub sam sebi dodeli TITULU PRVAKA za 46.g,, a da je PRVAK VOJVODINE te godine bio SPARTAK,a to je aminovao FSS i ti na čelu te hohštaplerske organizacije.Dakle VI STE ODLUČILI DA RASPARČATE SRBIJU I DA VOJVODINU PROGLASITE DRUGOM DRŽAVOM, samo da bi UDBAŠKOM KLUBU DODELILI TITULU!Vi ste ustanju dtžavu rasparčati,za udbine intetese,vama NIŠTA NIJE SVETO! A što se tiče ovih nesretnika,Kabela,Smedereva pogledaj ti uzakmicu C.z-Radnočko Niš ,koja je nameštena,što se iz avoona videlo,pa onda šalji kabel gde hoćeš,a da ne govorimo o dva penala u 90 min, sumnjivom ofsajdu od metar,penalima na 18m,nebuloznim penalima, golovima iz gol auta..,sve za UDBAŠKI KLUB.Zato nam je i fudbal takav 0:18! Fantazija!
nista novo
pa odgovorio sam ja njemu od Ado z ali vas informer ne htede da objavi komentar! istina boli i njih!
Zandarm
Ako si im reko sve je tacno od A do Z !!
Micura
Najvece zlo Srpskog fudbala, cuveni blizanci Kabel I Smederevo
Rocko
Pa onda bi zvezdu trebalo izbaciti u sedmu ligu koliko je namestala, al kakva drzava takav savez i liga

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.