Почетна / Фудбал / Супер лига

Смањење плата највише погађа странце у Партизану: На удару Натхо, Сума и Асано

Апропо висине примања: ко је на већем губитку - првокатегорник с нулом више у годишњем уговору, или онај с дна / при дну лествице?
ФОТО: М. Спасојевић

Смањење плата играчима - нус-продукт неминовне финансијске кризе инициране пандемијом злогласног коронавируса, с планетарног нивоа закуцало је и на врата највећих српских клубова: у Црвеној звезди дошло је до договора руководства с протагонистима на терену - фифти - фифти, у Партизану се разматра предлог о (наводних) 40 одсто, међутим...

Намеће се питање: како ће се солидарност (вечити у заједничком саопштењу тако крстише ванредну меру) одразити на микро нивоу, односно, да ли ће на живот сваког фудбале-ра подједнако да утиче излазак у сусрет клубу (нису у обавези да пристану!) и мањи из-нос на чеку за април, мај и јун?

Тачно, мајстори у копачкама зарађују више него обични грађани, али, како с правом при-метише на Топчидерском брду, радни век им траје знатно краће и, за ову причу најбитније, подељени су у разреде: назваћемо их - платежне и перспективне.

Апропо висине примања: ко је на већем губитку - првокатегорник с нулом више у годишњем уговору, или онај с дна / при дну лествице?

Количински - „Меси” ће највише да осети по џепу, квалитативно - више ће да заболи „Пикеа”. На примеру Партизана: на највећем удару били би странци - Бибарс Натхо, Сејдуба Сума и Такума Асано, општепознато - са статусом највише плаћених; илустративно - ако је неком месечна зарада 50 хиљада евра, „следећи први” дочекао би са 20 мање.

Шта се ваља у контрасмеру, тачније, како би прошао онај са шест хиљада (има и таквих)? Математички, изгубио би „само” две и четирсто, али...

Је ли исти живот са 30 и три и шесто? Дођосмо и до - перспективе: кад је реч о врхунским (српским) фудбалерима - подељеним на „привилеговане”, којима се смеши одлазак у иностранство (Партизан је, сложићете се, идеална одскочна даска) и „оне друге”, на заласку каријере, вероватно без могућности да преко границе (још једном) наплате знање.

Стога, логично је да ни по том сегменту нису сви у истом кошу, дакле, уз колективно, истоветно смањење зарада мора, такође, да стоји дилема - праведности.

На крају, заогрнимо се, на трен, одором клуба, наравно, под условом да играчи прихвате предлог и одрекну се дела принадлежности (по свему судећи - хоће, историја нас, што се тиче Парног ваљка, учи: увек су показивали велико срце): да ли ће наилазити на идентичан одјек свлачионице и кад, не дај Боже, буду принуђени да пролонгирају исплату, замоле за одлагање при мониторингу, потегну, као што се уобичајило, опрост дугова при издавању исписнице (притом, трансфер је из категорије „непристојних”)?
Дефинитивно, нема победника...

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pepito ,
Nije mi bas Jasno akosu dobijali toliko Milione ,a neki od nas Rade Celi zivot do 70, te ,kazete oni rade Sat ,30 ,nedeljno, a sta su Dobijali posle Futbala ,Bobek, Soskic ,Beara , Kovacevic Moca ,Hasanagic, Tasic ,Lipusinovivc, Veres .i jos nih 1200 ..>?
Ja
Pa nije to baš tako,uz dužno poštovanje prema svakom poslu ,kao fudbaler mogu vam reći da tih 1 30h je utakmica,prevashodno tome tu su treninzi po 2 3h nekad vise radi putovanja,teretane,individualni treninzi,ishrana,spavanje u 22ili23h rano ustajanje,mnogo odricanja,truda i ispastanja moje devojke,moje porodice a veliki znak pitanja da li će se ikada isplatiti. Usput ne igraju svi za milione pogotovo kod nas u našoj državi. Fudbaler sta uradi za 10 15godina uradio je posle je svako prica za sebe Tako da biti fudbaler jeste lepo ali tesko prvenstveno bitno je ono u srcu,neko voli loptu neko volan,neko životinje. Razumece me kolege

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.