Почетна / Фудбал / Супер лига

Maчва прва на листи по проценту утакмица без постигнутог гола

Фудбалска опсерваторија објавила списак клубова на основу учесталих утакмица без голова
ФОТО: М. Ивановић

Гол, гол, шта то беше гол... Певају Шапчани последњих година, бодрећи клуб, са статусом суперлигаша и спортског поноса града на Сави.

Црногорци најчешће 0:0

Резултат 0:0 најчешће је уписиван у Првој лиги Црне Горе. Од 15 утакмица, чак две се завршавају најнепопуларнијим резултатом.

Не чуди зато што европску листу екипа са нула голова на свом конту, добрим делом, попуњавају и црногорски клубови: Рудар (5. место на континенту), Ком (осми), Искра (12)...

Последње истраживање „Фудбалске опсерваторије“, са седиштем у Швајцарској, избацило је Мачву на прво место листе српских екипа по проценту утакмица без постигнутог гола. Узорак из последњих пет година носи прецизан податак – Шапчани на свакој седмој утакмици нису погађали мрежу ривала. У процентима – 13.8 мечева завршавали су без лопте иза леђа ривалског голмана.

Позицију иза капарисао је Вождовац, Пролетер је на трећем месту.

На зачељу, према очекивањима, нашла су се два најбоља клуба – Црвена звезда и Партизан. Црвено-бели су петогодишњи период доминације, у истраживаном периоду од 2015. до 2020, крунисали и насловом најефикаснијег тима. Тек у сваком 37. мечу, првотимци Звезде нису успевали да матирају противника. На листи најпрецизнијих, смештен је Партизан – просечно са два меча без постигнутог гола по сезони!

9.2 одсто утакмица Супер лиге заврши се без голова

Иза вечитих ривала позиционирао се Напредак, Крушевљани на свакој 16. утакмици нису погађали мрежу.

Скромна лига – мање голова. Истраживачка линија „Фудбалске опсерваторије“, у 150 светских лига највишег нивоа, доказана на неколико конкретних примера: молдавска Сперанца завршавала је најчешће са „нулом“ на конту, међу првих 50 у Европи нема ниједног клуба из најбољих лига, најчешћи резултат 0:0 бележен је у Африци...

Најнезамљивији фудбал игра се на афричком континенту. Најдекадентније екипе виђане су у Гамбији, скоро свака четврта утакмица у тамошњој Премијер лиги завршена је са 0:0. Следе Камерун, Хаити, Бенин, Етиопија...

На супротној страни, ирски Варенпоинт феномен је светског фудбала. Премијерлигаш из Северне Ирске, последњих пет година, није завршио утакмицу без лопте у мрежи противника! Северна Ирска најређе бележи резултат 0:0. Најнепопуларнији резултат ретка је појава и у Луксембургу, Холандији, Естонији...

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lučanac
I na prostoru bivše Juge,sem prvaka država ovo je sve boranija
Željko Pavlović
Mačva, Rad i Inđija u Prvu ligu Srbije.
Dusan Dzigurski Dzigurica
Zao mi je sto je nasa liga toliko slaba ali to je realnost, nismo vise fudbalska sila niti zemlja fudbala. Sada smo ekonomski u donjem delu evropske tabele a fudbalski u poslednjoj trecini.
Oskar Skrinjar Skrinjaroti
I iz ovoga se vidi da nam je prilicno jadna prva liga. Sta da radimo, mozda ta regionalna liga uspe nesto da popravi, sa kim god igrali nasi klubovi.
To sam Ja
Ova Macva nije za vek postojanja dobila para od drzave koliko jedan od bg komunistickih blizanaca dobije za jednu godinu. Dobro da uopste i postoji, kod nas fudbalska istorija pocinje od 1945.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.