Почетна / Фудбал / Супер лига

Бјековић, 44 године после Љубљане: Судија је мало продужио, али свирао је крај баш кад је требало

- Далановићу сам хтео да задавим кума: Илију Завишића. Зечевић је велико чудо за финансије, Ћурковић изванредно води(о) клупску политику – сећа се легендарни центарфор, тренер и спортски директор славних дана
ФОТО: В. Марковић

Суочите ли навијаче Партизана са задатком да саставе листу најважнијих голова црно-белих у 75 година светлој историји, сигурни смо да би се (с правом) високо котирало ремек-дело Ненада Бјековића из Љубљане 1976.

Наизглед, сасвим обичан погодак (легендарни центарфор дао је сијасет лепших), притом, не највећем ривалу, већ Олимпији; не Дину Зофу, већ Љубиши Далановићу, међутим...

„Сикстинску капелу” међу Гробарима дарују му: значај - за титулу чекану рекордних 11 година (још од генерације Беба, финалиста КЕШ 1966) и тајминг - у последњем колу, у 90 и „неком” минуту (Сплићани су се жалили да је увелико почео Други дневник).

Беше то... на данашњи дан пре тачно 44 године!

- Ево, пијем кафу с друштвом у кафићу и гледам урамљену слику... Да, лепо пише: 11. јул 1976. Хвала вам што сте ме подсетили - у „вулкан емоција” ускочио је Ненад Бјековић, са сузом - радосницом ка овековеченој, ванвременској сцени мегдана „под Бежиградом” украшеној натписом: шампиони Југославије (од Вардара па до Триглава).

Довољно је само то да сте урадили (а где су остали трофеји из тренерско-руководеће жетве?), па да вам партизановци буду вечно захвални?

- Богами, био је то изузетно важан гол, за Партизан - прекретница. Лепо, најдраже у каријери.

Генерално, кад год се спомене та шампионска трка с Хајдуком љубитељима фудбала прве асоцијације су: Љубљана и Бјековић.

Рекосте (баш у Журналу) једном: да се то није догодило ко зна шта би било с клубом?

- Покренуо се точак! После деценије поста и не тако озбиљних резултата - коначно радост. Почели смо да освајамо трофеје.

Душан Максимовић, у то доба један од најбољих светских судија, по ко зна који пут погледао је на часовник, чинило се - намеран да коначно свира крај, међутим, поколебало га је: „Максо, пусти још овај”?

- Да, то сам му казао, мада... Свако има своју верзију који је био минут. Из моје визуре, ништа није било спорно. Напротив! Тачно, мало је продужио, али... Означио је крај баш кад је требало...

Комплетан текст можете да прочитате у броју Спортског журнала за 11. јул. Уколико желите да се претплатите на електронско издање Журнала кликните ОВДЕ.

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Žeza
Bilo kako je bilo, ali tih godina Hajduku nije mogao niko ništa.
tim
osim pfc
moma52
U toj sezoni ,gledao sam na stadionu JNA rezultatski debakl,ali na terenu je slika bila drugačija.To su one utakmice kada protivnik pređe centar pet puta i da šest lakih komada,dok ti izgineš,dominiraš i na kraju ,aplauz za poraz. Činjenica je da je tih godina Hajduk sa Ivićem imao najviše uspeha u državi,ali se zaboravlja da je u jesenjoj sezoni ,tog Hajduka Partizan pobedio u Splitu 1:0. Što se tiče Ljubljane,pok. sudija Maksimović je na jednom seminaru govorio da je mogao još da produži,jer dečaci koji dodaju loptu nakon auta su je bacali dalje od igrača Partizana,pa je čak i trener Lištica(bivši igrač Hajduka) šutirao loptu što dalje od mesta gde je izašla. Napominjem tada se igralo sa jednom loptom i ona se nije mogla menjati tokom utakmice sem ako pukne.
Donji Ljubis
A kada ste namestili da ne ispadnete iz iz lige, u zadnjem kolu ste se "spasili"....mecava mala beba za vas....!!!
@Donji ljubis ti
Pa vi bi umesto titule i ove godine ispali iz lige da niste namestali, sta bre ti covece pricas. Pa svi su bolji od vas, i Cuka i Vosa, i Mladost Lucani i jos mnogi pobedjivali Partizan a vi ste najlosiji realno u Srbiji. Lazete sami sebe sklanjalicama, zato primate SESTARDE u Evorpi redovno. Probudi se!
Pigeon
Pa, realno je trebalo da sudija Maksimovic produzi jedno 10 min. ali se tada produzivalo najvise minut-dva. Partizan je gol dao u 92. min sto moze i da se proveri na mnogim snimcima sa you tube-a...Naravno ovi iz rupe ce pricati o 292 min. ali vec znamo dobro sve njihove "istine".
32°ZAGORSKA@Pigeon
partizan je dao gol u 99. minutu.
Žeza
Prava slika je bila na Jna ko je šampion. 1-6 za HAJDUK.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.