Почетна / Фудбал / Велика петорка

Лукаку после расистичких испада: Доста је било

Овога викенда догодила су се три ружна расистичка инцидента у Немачкој, Белгији и Енглеској
ФОТО: ЕПА/Анатоли Малцев

Белгијски фудбалер и нападач енглеског Челзија Ромелу Лукаку позвао је данас надлежне да предузму стварне акције након још једног низа расистичких испада на европским стадионима.

- Доста је било, предузмите стварну акцију, одмах - написао је Лукаку на друштвеним мрежема.

Овога викенда догодила су се три ружна расистичка инцидента у Немачкој, Белгији и Енглеској.

У немачком трећем рангу такмичења утакмица је прекинута због расистичког злостављања са трибина, Винсент Компани, тренер Андерлехта, био је на мети навијача Клуб Брижа, док је Арсеналов играч Роб Холдинг чуо расистичко злостављање усмерено саиграчима у Лидсу, пренела је ХИНА.

Фудбалери немачког трећелигаша Оснабрика напустили су терен у 35. минуту гостујуће утакмице против Дуисбурга због расистичког злостављања с трибина.

Први пут у три професионалне немачке лиге једна је екипа напустила терен након расистичког инцидента и утакмице се више није наставила.

До прекида је дошло при резултату 0:0 у 35. минуту сусрета МСВ Дуисбурга и ВфЛ Оснабрика пошто су домаћи навијачи расистички вређали тамнопутог гостујућег нападача Арона Опокуа (22), који је пореклом из Гане, али је уписао неколико наступа за младу Немачку репрезентацију.

Немачки фудбалски савез (ДФБ) се огласио саопштењем у ком је осудио расистички инцидент и затражио да одговорни буду кажњени.

У Белгији се инцидент догодио за време дербија између Клуб Брижа и Андерлехта. Тренер Андерлехта Винсент Компани изјавио је да је згрожен расистичким увредама од домаћих навијача у недељној утакмици која је завршена 2:2.

Компани је додао да су расистичким увредама били изложени и његови играчи те чланови стручног штаба.

- Одлазим са утакмице згрожен. Ја и моји помоћници вређани смо током целе утакмице, а расистички су били вређани и играчи. Не би ово требало да проживљавамо - изјавио је Компани.

Енглески медији преносе како је расистичких испада било и на утакмици између Лидса и Арсенала на Еланд Роуду.

Голман Арсенала Роб Холдинг рекао је како су жртве расистичких испада били Николас Пепеи Нуно Тавареш, који су се загревали поред западне трибине.

Раније ове године, енглески селектор Герет Саутгејт изразио је подршку својим играчима након што су били расно злостављани у квалификацијској побједи за Свјетско првенство у јулу 4:0 над Мађарском.

- Мислим да наши играчи не могу учинити ништа више него што су учинили у последње две или три године како би пренели праве поруке, заузели исправне ставове и на другим је људима да их заштите. На мени је да их првенствено штитим, али да их штите и власти - пренео је Дејли Мејл изјаву енглеског стратега.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Peki
To dsu te bivse kolonijalne sile koje su uz jos neke muzle ceo svet.i koje pridikuju o ljudskim pravima slobodama itd.Koji su to licemeri.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.