Почетна / Фудбал / Велика петорка

Брашанац после првенца: Нека гледа Мурињо

Дарко Брашанац постигао победоносни гол за Бетис на гостовању Селти и бацио на колена полуфиналисту Лиге Европе
ФОТО: ФК Бетис

Одушевљеност Ел класиком међу љубитељима фудбала у Србији у недељу увече појачао је „муштулук” уочи спектакуларног двобоја Реал Мадрида и Барселоне: победоносни гол за Бетис на гостовању Селти постигао је – Дарко Брашанац!

Бивши везиста Партизана уписао је првенац у Примери, за три бода зелено-белих и доказ: и наше поднебље је плодно тле играчима за, како недавно изјави Журналу Предраг Мијатовић, најјачу лигу на свету.

- Када сам већ истрчао у пуном спринту контру с центра игралишта, ред је био и да постигнем гол – уз осмех вели Дарко Брашанац, „севиљски берберин” за полуфиналисту Лиге Европе, у Вигу егзекутор прелепог поготка ударцем главом.

Осећај као да сте премијерно освојили највишу коту Пиринеја?

- Прелепо, као и увек када се затресе мрежа, још драже због три бода на гостовању и другог узастопног тријумфа. Били смо под притиском, нарочито уочи меча са Еибаром, сада растерећено можемо да одиграмо преосталих пет кола.

Бетис је на 14. месту, за опстанак је теоријски неопходан још само бод?

- Ниједног тренутка није било опасно, останак у елити није се доводио у питање. Имамо квалитет за више! За губитак бодова криво је неискуство, недостаје нам „намазаност”, без седам бодова остали смо у последњем минуту. Требало је боље да прођемо против Реала, Барселоне, Сосиједада... Реално би било да смо на 10. позицији.

Није мала ствар – очитати лекцију претенденту за освајање Лиге Европе, па још у његовој авлији?

- Знали смо да ће Селта мало да „ишара” тим, али то не умањује нашу заслужену победу. Учинили су то и прошлог викенда, па су разбили 3:0 Гранаду на страни!

Када Жозе Мурињо буде припремао утакмицу Манчестер Јунајтеда у Вигу узеће Бетисов рецепт и – видеће гол Дарка Брашанца?

- Хе, хе... Не знам да ли ће Мурињо да гледа баш тај видео снимак, али – против Селте смо одиграли феноменално, нарочито у првом полувремену.

Да ли се Немања Радоја наљутио што сте их коштали бодова?

- Причао сам са Радојом пре и после утакмице. Разменили смо дресове, знамо се годинама, играли смо заједно у репрезентацији. Незаменљив је ево већ три године.

Занимљиво, асистирао вам је Риза Дурмиши, пореклом с балканских простора?

- Да, Дурмиши је репрезентативац Данске, али ми је у разговору открио да му је деда из Македоније. Одличан играч, сјајно је центрирао.

Постали сте човек од поверења тренера Виктора Санчеза?

- Када је Санчез тек дошао – нисам играо, али сам веровао у себе и знао да могу, само кад „похватам” језик, лигу, супарничке играче. Поклопило се, постао сам стартер, екипа је заиграла добро. Као круна сад и тај гол, да употпуни слику задовољства. Не заборавите, у Бетис сам стигао пет дана пред крај прелазног рока, по завршеним припремама, екипа је већ формирана. Ма, живот је леп!

Од 20 првенствених партија, коју бисте, поред ове против Селте, ставили у споменар – за незаборав?

- Против Валенсије, Атлетика, Малаге, чак и Виљареала – изгубили смо, али приликом изласка с терена добио сам аплауз, кажу – велика ствар. У Шпанији мора да се искористи свака шанса, ако не одиграш добро – опет чекаш на ред.

Још премотавате дуел с Реалом и опроштен црвени картон Навасу због старта над вама?

- Заборавио сам, такав сам. Ето, ниједан жути картон у каријери нисам добио за приговор, свих шест у Бетису – за стартове. Гол Селти нисам чак поштено ни прославио, пао сам на траву, на секунд изгубио ваздух.

У следећем колу гостујете Атлетик Билбау: осветићете Партизан за „петарду” у Лиги Европе 2015?

- Покушаћемо да победимо. Једноставно, такав нам је менталитет, чак и кад је с друге стране Реал.

Кад већ споменусте Мадриђане, како сте ви видели фудбал „на моторима” у Ел класику?

- Прво полувреме гледали смо у путу - на телефонима, друго сам испратио код куће. Феноменално, али није то за мене изненађење: такве утакмице у Шпанији играју и мање екипе, додуше, немају Месија и Роналда. Динамично, брза трансформација из напада у одбрану, за разлику од Србије – нико не стоји само у свом шеснаестерцу.

Ко ће да буде шампион?

- Реал, има утакмицу мање од Барселоне. Додуше, одузеће му енергију завршница Лиге шампиона, али чини ми се да им је више стало да освоје домаћу лигу, нису још од 2012. Каталонци се муче, видели сте против Малаге.

То даје шансу Атлетику да коначно прескочи градског ривала у Лиги шампиона?

- Не знам баш... Атлетико је у најбољој форми, од последњих 21 освојили су 19 бодова, али неће Реал олако да се одрекне ни европске круне – закључио је Дарко Брашанац

ГОЛ ЗА ВАСИЛИЈА И ДИЈАНУ

Гол Селти има посвету?

- Да, за супругу Дијану и сина Василија, у недељу је напунио три месеца. Гледали су уживо и утакмицу са Еибаром, наследник је био у Бетисовом зелено-белом дресу. Пре меча се увек организује и фотографисање мајки с децом и фудбалера, тако да смо и то обавили.

ПАРТИЗАН МОЖЕ ДО ТИТУЛЕ

Може ли ваш Партизан до титуле у Србији?

- Судећи по дербију – може. Гледао сам утакмицу: одлично, с доста шанси, штета што није било више публике. У контакту сам са бившим саиграчима, мада се екипа много изменила у односу на мој период у Хумској. Надам се да ће Партизан да врати титулу и задржи куп.

НАВИЈАМ И ДОЛАЗИМ АКО СЕЛЕКТОР ПОЗОВЕ

Када неко, као ви, игра у Шпанији стандардно, логично је да буде и на списку селектора?

- Конкуренција је огромна, репрезентација игра одлично, на добром је путу да се пласира на СП. На нама је да навијамо, ако дође позив – да се одазовемо. Не оптерећујем се, играње за Орлове је задовољство, сан сваког играча...

РЕТКО ПАДА КИША

Савладали сте шпански?

- У уторак имам конференцију за штампу. Дао сам већ десетак изјава после утакмица, получасовни интервју за Бетисову телевизију. Још грешим, некад не могу да се сетим, али задовољан сам.

С ким се највише дружите?

- С трећим голманом Херером, има малог сина, као и ја. Севиља је прелепа, време, такође, ретко пада и киша...

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.