Почетна / Фудбал / Велика петорка

ЕКСКЛУЗИВНО - Един Џеко: Селектор Југе би био на мукама... Фудбал на Острву не трпи сакривање

Голгетер Роме истиче да је несрећан када види да се и даље воде дискусије о томе како се ко зове, где је рођен, шта је по националности, за њега је једноставно: или си добар или ниси
ФОТО: Бета/АП

Није му зимус био суђен одлазак у Лондон. Откад је стигао у Рим, има томе непуне две године, судбинска линија наменила му је вечиту неизвесност, живот на жици „остани, или иди”.

Рома је, ипак, његова истина. Судбина и вечити траг.

Како другачије објаснити да је успео, прошле среде, да матира, чини се, несавладивог Барсиног голмана Тер Штегена, да је лане потукао ко зна колико рекорда у Италији, између осталог уписавши се у историју Роме по броју голова у једној сезони, нашао се на врху листе стрелаца Серије А…

Данас је Един Џеко један од фудбалских феномена с простора бивше Југославије. Људина и добричина. Аждаја и голгетер. Човек који траје. О којем се прича. Независно од крви, вере, нације, географије…

Срећан сам човек – открио је читаоцима Журнала већ у првој реченици.

У тој максими скривена је и суштина Џекове трајности. А у чему се огледа његова срећа?

– Прво, јер могу да испуним снове људима који ме воле. Поносан сам на све што сам направио, сви знају како сам почео и одакле сам кренуо и где сам данас. У животу треба бити искрен према себи и увек давати најбоље од себе. То мора да се врати. А мени се враћа и данас, али и прошле сезоне, јер је посебан осећај бити најбољи стрелац Серије А, поготово у Италији, где игра велики број квалитетних нападача. Није Един Џеко поносан на своје рекорде због њих самих, али пуно је моје срце кад видим да сваком Босанцу и Херцеговцу моја титула значи као и мени. 

Признаћете да, ипак, рекорди нису мала ствар, поготово у великом клубу, каква је Рома?

Па и њих мора неко да сруши – насмејао се гласно.

Ваша каријера смештена је у чак три од пет најјачих светских лига. Можете ли да их упоредите, која вам највише одговара?

– У Енглеској се игра тотални фудбал, много другачији од италијанског и немачког, где је мање дуела, него у Серији А. Италијани стављају акценат на тактику, на надмудривање противника, финесе у игри. Зато су тренери много битан сегмент екипе, док се у Енглеској игра „без престанка”.

Имате ли жељу да се окушате и у Шпанији, за многе најјачем државном такмичењу на свету? Или се и придружујете мишљењима да се најбољи фудбал игра у Енглеској?

– Фудбал на Острву подразумева максималну физичку припремљеност. Физички пад одмах се осети и на игри, јер темпо не трпи сакривање. Уз то, током сезоне, Енглези одиграју велики број утакмица, више него и у једној лиги, па је тим и теже. Хвала Богу, успео сам да се прилагодим сваком фудбалском стилу. Не знам шта будућност доноси, па не бих се ни бавио потенцијалним одласком у Шпанију… О том-потом.

Уз ваше име стао је још један невероватан податак – 52 гола у дресу репрезентације БиХ. Какав је ваш одговор на констатације да је то рекорд за сва времена?

– Надам се да неће бити тако. Бићу срећан кад се појави још неко, кадар да руши рекорде, као што их је рушила моја маленкост. А то, аутоматски, подразумева да репрезентација игра добро и побеђује.

Много се, независно од граничних баријера, прича о потенцијалној репрезентацији СФРЈ. Какво је ваше мишљење докле би тај тим сада догурао у некој перспективи, наравно, са вама на позицији цен-тарфора?

– Свестан сам да одговор на то питање све интересује, али је и хипотетичко. Заиста, не знам, нити могу да претпоставим, колико бисмо заједно направили и како бисмо играли. Није то лака ствар. На највећим мукама, у то сам сигуран, нашао би се селектор те екипе, јер има више квалитетних играча са наших простора, са сјајним каријерама.

У Србији постоји теорија да је на просторима бивше СФРЈ, фудбал напредовао захваљујући „географском коду”, па су код нас били на цени штопери и везисти, у БиХ нападачи и голмани, у Хрватској нападачи и везисти, у Црној Гори „десетке”. Ваш пример иде у прилог таквим мишљењима. Шта мислите о томе?

– А у којој држави су крила и бекови? Шалу на страну, као и увек, има много квалитетних играча на нашим просторима. Уз боље услове у клубовима, мислим да би их било још и више, али о томе морају да се брину људи задужени за развитак фудбала на нашим просторима. Уз боље услове у лигама, биће још квалитетних штопера, везиста и нападача.

Како доживљавате данас фудбал на просторима бивше СФРЈ?

– Далеко је још од Европе, не може да парира најјачим фудбалским земљама. Нашим клубовима недостају инфраструктура и посвећенији рад са млађим категоријама. Тај рад, пре или касније, мора да донесе добре резултате. Не свиђа ми се питање тренутка – наши клубови фокусирају се искључиво на резултат и то у садашњици, не размишљајући о будућности. Исправан пут је сасвим другачији.

Да ли је фудбал превазишао националне поделе?

– У најпопуларнијем светском спорту никад није ни смело да буде таквих раздвајања. Признајем искључиво поделу на добре и лоше играче, никако по националности. То је требало давно да буде превазиђено и заиста сам несрећан када видим да се воде и даље дискусије о томе како се ко зове, где је рођен, шта је по националности. Или си добар, или ниси довољно – то је једино битно мерило. Ништа више!

Какво је ваше мишљење о репрезентацији Србије?

– Имам много пријатеља са простора бивше Југославије и ценим све играче са наших простора. Коларов ми је велики пријатељ, много ми је својевремено помогао док смо заједно играли у Манчестер ситију, где је са нама био и Матија Настасић. Судбина је поново спојила мене и Коларова, у Риму. Дружили смо се заједно и у данима кад смо били раздвојени. Остао сам у контакту и са Стеваном Јоветићем, они су моји пријатељи заувек. Често се чујемо и дописујемо, али су нам се путеви раздвојили, што не значи да је пријатељство престало.

Уживате ли у вашем Сарајеву, јесте ли се мало уморили од поздрава на улицама, недостаје ли вам мир, да понекад прошетате сами улицама…?

– Сарајево је најлепши град на свету и не постоји тренутак када се у свом граду осећам уморно. Људи ме воле, као и ја њих, и никад ми није тешко да разговарам са Сарајлијама, да се фотографишемо… Једноставно, волимо се и поштујемо и то је једина наша истина. Пуно ми је срце кад дођем у моје Сарајево.

Нисте птица селица, што је реткост у модерном фудбалу. Је ли то плод случајности, или вам је у свих пет клубова било лепо, као и њиховим навијачима?

– Не бих рекао лепо, већ – прелепо. Дајем све од себе на терену и навијачи то, пре или касније, увек препознају. Не волим много да мењам клубове, поготово сада, када имам породицу. Рим је прелеп град, Рома одлична екипа, клуб има амбициозне планове, тако да уживам у садашњем тренутку. Схватам да су Италија и Рим идеални за живот моје породице, баш као што су у одређеним периодима мог живота иделни били и Волфсбург, Теплице и Манчестер. Све има своје предности и мане, само ја на људима да их открију. Трудим се да увек откривам предности и лепоте живљења…

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.