Почетна / Фудбал / Велика петорка

Балотели: Проблем је што сам Италијан

Током утакмице са Вероном прошлог викенда, противнички навијачи су опонашали мајмунске крике и на расној основи вређали Балотелија. Он је прекинуо игру, узео је лопту и бесно је шутнуо на трибину на којој су били смештени ти навијачи
ФОТО: EPA/SIMONE VENEZIA

Фудбалер Бреше Марио Балотели рекао је да је велики проблем то што га у Италији вређају на расној основи.

Током утакмице са Вероном прошлог викенда, противнички навијачи су опонашали мајмунске крике и на расној основи вређали Балотелија. Он је прекинуо игру, узео је лопту и бесно је шутнуо на трибину  на којој су били смештени ти навијачи.

- Не кажем да сам другачији од осталих играча које вређају на исти начин, истим мајмунским крицима, али проблем је што сам Италијан - рекао је Балотели, који је рођен у Италији, а пореклом је из Гане.

Вођа навијача Вероне Лука Кастелини, рекао је да ситуацију види другачије.

- Балотели је Италијан пошто има држављанство, али никада неће бити потпуни Италијан - рекао је Кастелини.

Његова изјава привукла је пажњу италијанске сенаторке Лилијане Сегре, 89-годишњакиње која је преживела Аушвиц.

- Они још суде о људима према боји коже? То је добар разлог због чега надлежни одмах морају да почну да раде - рекла је она.

Балотели је рекао да људе попут Кастелинија "треба забранити у друштву, а не само у фудбалу".

Фудбалски клуб Верона забранио је Кастелинију улазак на стадион до 2030. године, а италијанска лига делимично је затворила стадион за наредну утакмицу.

То је помак, пошто је лига до сада игнорисала увреде истог типа које је добио нападач Интера Ромелу Лукаку током утакмице са Каљаријем у септембру. Такође, навијачи Вероне нису кажњени за увреде на расној основи упућене фудбалеру Милана Франску Кесију у септембру.

Ове сезоне у Серији А вређани су и Далбер Енрике, Миралем Пјанић, Роналдо Виеира и Калиду Кулибали. Сви вређани фудбалери, осим Пјанића који је Босанац, су тамнопути.

Председник Вероне Маурицио Сети рекао је да се његов клуб третира као "жртвени јарац".

Навијачи у Верони су и 2010. године веђали Балотелија на расној основи, када је играо за Интер. Он је тада рекао да му се навијачи Кјева гаде.

После три године у Француској, Балотели се ове сезоне вратио у Италију, у Брешу, свој родни град и великог регионалног ривала Вероне.

 - Да будем искрен, заиста волим стадион у Верони и њихове навијаче, пошто су се увек ругали на забаван и ироничан начин. Ако желе да омету фудбалера, то могу да ураде на хиљаду начина, али не расизмом - рекао је Балотели за телевизију Италија 1.

Он је додао да су му те увреде теже пале јер их је чула и његова ћерка.

- Могу да поднесем све врста увреда, али оне на расној основи нису прихватљиве, никада нису биле и никада неће бити. Они који то раде, а понаваљам, у мањини су - то су комплетни идиоти - навео је Балотели.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.