Почетна / Фудбал / Велика петорка

РОНАЛДИЊО - Ванземаљац пао на теме

Од завршетка играчке каријере Роналдињова кола кренула низбрдо, толико да је чак доспео на робију
ФОТО: ЕПА/Тамаш Ковач

Све у животу је релативно, па је у овом тренутку тешко окарактерисати шта уопште бразилски ас и један од најбољих фудбалера свих времена – а вероватно најбољи виртуоз са лоптом - Роналдињо (39) може да мисли о свом животу и шта ће причати унуцима кад дође време да заиста сумира живот уз камин и „чашицу” разговора.

Једно је јасно. Сигурно ће на њега оставити трага то што је 33 дана провео у затвору у Парагвају под претњом да у истом проведе наредних пет година због тога што је у комшијску државу ушао са фалсификованим пасошем, у коме још стоји да има парагвајско држављанство! Док буде жив памтиће да је јубиларни 40. рођендан провео иза решетака.

Шала мала уз прасе

Живот зна да буде окрутан, поготово за неког ко (у овом тренутку) не може да се брани.

На друштвеним мрежама кружила је хит-шала, која каже: од кад је у затвору, Роналдињо је постигао пет голова, уписао шест асистенција и освојио печено прасе „цирка” 16 килограма за освојен турнир!

Касније се испоставило да је све била шарена лажа, да Роналдињо није играо на турниру, али јесте га одгледао. На терен је изашао да би неколико пута шутнуо лопту и тако загрејао „публику“.

Дао име пчелама

Роналдињо је 2012. године добио „рођаке“ међу - пчелама.

Пре осам година двојица бразилских ентомолога именовали су новооткривену врсту пчела „еулаема квадрагинтановем“.

Други део назива значи на латинском 49,  а то је број који је Роналдињо носио у Атлетико Минеиру. Изабрао га је као посвету мајци рођеној 1949. године. Научници су пчелу описали као „специфични ентитет попут Роналдиња у фудбалу“.

Засад му се срећа осмехнула, бар за кратко, пошто је пуштен да се брани са слободе, односно из кућног, тачније – хотелског притвора. Време, заједно са братом који је такође био ухапшен, време до суђења проводиће у хотелу са пет звездица у Асунсиону.

Док буде седео у златном кавезу, имаће чега да се сећа. Играо је у најбољим клубовима света, за саиграче имао најбоље играче тог доба, освојио највеће трофеје.

Све што и заслужује као један од најбољих фудбалера свих времена. Привилегија је било гледати га у време кад су теренима харали и Роналдо, Зидан, Дел Пјеро, Ривалдо...

Тешко је оценити у ком дресу је био бољи, Пари сен Жермена, Барселоне, или Бразила, мада је био сјајан и у Милану, Фламенгу, Гремију...

Остаће упамћено да му је као играчу Барселоне аплаудиорао пун Реалов „Сантијаго Бернабеу”. Било је то 19. новембра 2005, Роналдињо је постигао два гола, један Самјуел Ето

Роналдињо је поменуте 2005. додирнуо звезде, кад је освојио Златну лопту, а док је света и века памтиће се да је био ментор Лионелу Месију и да га је увео у свет одраслих у свлачионици Барселоне. Није немогуће, да Меси није имао Роналдиња за савезника у том тренутку, можда никад не би постао то што јесте.

У савременом свету све је то давно прошло време. На срећу, технологија, односно клипови на Јутјубу, омогућавају данашњим клинцима да виде шта је то што Меси и Роналдо не могу, а с лакоћом је радио Роналдињо.

Од давања себи „фора“ леђима, до гола Енглезима на светском првенству 2002.  Могао је да „убије паука“ одакле би пожелео. Потврдила је то и ФИФА сврставши га међу 100 најбољих фудбалера 20. века.

Роналдињо је каријеру завршио 2015. после само седам мечева у дресу Флуминенсеа. Ннеко време уживао је у слави и лови, а мало, по мало, кола су почела да се крећу убрзано у силазној путањи, да би „ворп брзину” достигла недавно, кад је ни мање ни више него заглавио иза решетака!  

Како је уопште дошло до тога?

Да је јединствен, показао је и овом приликом, пошто не би баш сваком пало на памет да уђе у Парагвај – где је ишао на промоцију аутобиографије и хуманитарно вече за помоћ сиромашној деци – са фалсификованим пасошем у коме је стајало да је држављаним Парагваја (!?), кад читав свет зна да су му бразилске власти, због дуговања држави и по-резницима, одузели и бразилски и шпански пасош!

Приликом хапшења пре мало више од месец дана правдао се тиме „да је пасош добио на поклон”. Ближе истини је коментар његовог адвоката да је „Роналдињо глуп, али да судија вероватно неће уважити такву одбрану“.

23 гола постигао је Роналдињо за јуниоре Гремија у победи своје екипе резултатом 23:0

У први мах није чак ни пуштен да се брани са слободе. Судија је одбио понуду адвоката, сматрајући да је кауција мала, па је тако 33 дана био заштитни знак затвора у Асунсиону.

Мали Роналдо

Надимак Роналдињо значи „мали Роналдо“.

Такав надимак му је пристајао у време кад је на светском трону већ седео четири године старији сународник истог имена, али познат под надимком „Феномен“. Поређење са имењаком у време кад је као најмањи на терену стасавао у будућег аса неминовно је водило до једне од Бразилцима омиљене забаве, давање надимака.

Као звезда у успону је препознат на СП омладинаца 1997. у Египту где су Бразилци тријумфовали, мада је за најбољег играча проглашен Серђо, јуниор Барсе. Кад је Роналдињо као велика звезда дошао на Ноу камп, Серђо је из Елчеа отишао у Алавес.

Да све буде горе, поред тога што му прети пет година робије за поседовање фалсификованих докумената, у међувремену му је прикачено још једно кривично дело, прање новца, односно, учествовање у тој криминалној активности као сарадник госпође бизнисменке Далије Лопез, која се терети да је „опрала” милионе и милионе долара.

Да две муке не иду саме, показало се и овом приликом. У Бразилу му је заплењено 57 некретнина због дуга држави од два милиона евра, а на име неплаћене казне јер је на имању у Порто Алегреу, градећу илегално пристаниште угрозио животну средину.

Затим, разним повериоцима дугује 1,8 милион евра, порезницима 2,2 милиона евра, 184.000 евра судским властима у вези протеклих суђења...

Игранка је без престанка, а сад је музика стала у затвору у Бразилу суседном Парагвају.

Барсин одговор на довођење Бекама

Роналдињо је у лето 2003. прешао из Пари сен Жермена у Барселону у трансферу вредном 30 милиона евра.

Био је то одговор Барселоне на Реалову победу у преговорима око куповине Дејвида Бекама из Манчестер јунајтеда.

Тадашњи, а и садашњи председник Реала Флорентино Перез је рекао да Роналдињо не би могао да игра за његове „галактикосе“ јер је „ружан“.

Време је показало ко је боље пазарио. Реал је са Бекамом освојио једно првенство Шпаније, док је Барселона уз два првенства освојила и Лигу шампиона. „Сантијаго Бербабеу“ је препознао разлику и Роналдињу се за мајсторије захвалио аплаузом каквим пре њега није доживео ниједан играч Барселоне.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.