Почетна / Фудбал / Звезда

ОПРОШТЕНИ ДУГОВИ: Дегенек и Звезда раскинули уговор

Искусни штопер се растао са најтрофејнијим српским клубом без обештећења, уз договор о опраштању дугова
ФОТО: М. Спасојевић

Милош Дегенек је завршио други мандат у Црвеној звезди! Искусни штопер и клуб са Маракане договорили су споразумни раскид уговора, условљен разним околностима које су пратиле повратнички период репрезентативца Аустралије.

У ситуацији кад није стартер код тренера Дејана Станковића и дугује му се новац, решење је пронађено у растанку уз опраштање одређене своте новца.

Између играча и челника актуелног шампиона Србије све је дефинисано и слободан је у избору нове средине.

Одлазак без обештећења реалан је и коректан сценарио у актуелним околностима, Црвена звезда ће новчану сатисфакцију добити тако што је штопер пристао на опраштање новца, а колика је сума у питању вероватно ће и две стране открити наредних дана.

ЛАСК НАЈКОНКРЕТНИЈИ

Најконкретнији за ангажовање Милоша Дегенека је ЛАСК, учесник осмине финала Лиге конференције. Аустријски клуб је јако заинтересован, о чему су известили и локални медији.

Дегенеку је императив да пронађе клуб у којем би стандардно играо и стекао добар статус за Мондијал у Катару са репрезентацијом Аустралије, наравно изабраће и средину где може да заради у складу са реномеом и квалитетом.

Дегенек је имао тешких шестседам месеци у Црвеној звезди. На летњим припремама му је постало јасно да га Станковић не види као озбиљну опцију, почетак сезоне донео је за њега седење на клупи или изостанак из круга кандидата за тим.

Под притиском јавности тренер је почео да рачуна на њега и једно време је био стандардан стартер, али после црвеног картона против Митјиланда постало је ја јасно да се Милошева мисија на Маракани завршава.

Од лоше процене лета лопте против Данаца, Дегенек је ретко играо до краја јесењег дела сезоне. Практично му је и наговештено да је најбоље да потражи други клуб, тражило се решење и претходних дана је пронађено.

Утисак је да је то за све стране и најбоље. Јер, играч који је толико дао клубу не заслужује лош статус, а са друге стране оптерећење за тренера је да га форсира мимо својих резона и визије.

Дегенек је фудбалер који је два пута са Црвеном звездом улазио у Лигу шампиона, играо је са клубом и две групне фазе Лиге Европе.

Колико год повратнички период није био по његовом укусу, не може да поквари комплетан утисак да је оставио дубок траг и навијачи ће га сигурно јако ценити где год се буде налазио у наставку каријере.

Дегенек је имао јуначке роле у Салцбургу и Берну. У првом Звездином уласку у Лигу шампиона асистирао је Бену за оба гола, док је годину касније затресао мрежу Јанг бојсу и изједначио на 1:1 у тренуцима кад је деловало да ће Швајцарци да повећају на 2:0.

Између та два меча имао је трансфер у Ал Хилал за 3,6 милиона евра, изашао је у сусрет клубу да оде после само неколико месеци како би се реализовало добро обештећење. Наравно, одлично је прошао и он финансијски.

Бљесак у Берну био је наговештај сјајног Дегенековог повратничког мандата, али чињеница је да није играо као у првом. Било је превише пропуста за играча његовог реномеа, али и поред тога углавном је био стандардан до летос.

Од старта Станковићеве мисије деловало је да не види Дегенека као идеално решење, поготово после полуфинала Купа Србије у јуну 2020. године и дриблинга Садика.

Кулминација је био финиш претходне сезоне, кад је предност у финалу најмасовнијег такмичења против Партизана добио Панков.

ДЕГЕНЕК У ЦРВЕНОЈ ЗВЕЗДИ

Утакмице: 132

Голови: 3

Асистенције: 6

Трофеји: 4

- Никада се нисам осећао мотивисаније, никада нисам био гладнији и одлучнији да успем и докажем вредност. Прво себи, па другима – написао је Дегенек на почетку сезоне кад му је статус био лош и изазвао бројне реакције кроз коментаре навијача Црвене звезде који га прате на друштвеним мрежама.

Имао је Дегенек пред крај претходне сезоне понуду да је пресели у Сингапур, али му играње у тој лиги и поред веће зараде него у Црвеној звезди није било интересантно. Кад се све сагледа, одлука му је била очекивана, јер је то лига испод његових стандарда.

Коментари да је на сцени била освета клуба Дегенеку за одбијање трансфера у Сингапур представљале су паушалне и погрешне оцене. Није спорно да су из управе жели да продају дефанзивца, али кључни разлог његовог статуса био је у чињеници да га тренер није видео као боље решење од Ераковића и Панкова.

Да ли ће Црвена звезда после растанка са Дегенеком ангажовати новог штопера и даље је неизвесно, сигурно је да се првом тиму прикључује дугогодишњи капитен млађих селекција и у претходних годину дана члан филијале Графичара Андреј Ђурић.

Са њим у екипи бројно страње штопера је такође четири, ту су Драговић, Ераковић и Панков.

Коментари46
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Neko
Ma greška. Nisu Degenek i Zvezda raskinuli ugovor, nego Zvezda i Bakajoko...
Biseri i blato 3
Danas je verovatno veći „zvezdaš“ ovaj koji skida gaće, glavni je za mikrofonom i pripada "Gardistima", teatralno uklizuje na lopte koje sigurno idu u aut dokazujući „borbenost“ i idući u susret poruci "Srce na teren", a o njegovoj zvezdaškoj prošlosti ne znamo ništa. Veći je taj „zvezdaš“ i od mene i desetine hiljada nas, veći od svakog ko na iskren, pristojan i dostojanstven način voli klub. Ako nekome danas nije više jasno koji su pojavni oblici takve ljubavi prema klubu, onda neka se osvrne na boravak Miloša Degeneka u Zvezdi. Ima „omen-a“ i znakova „pored puta“ koliko hoćeš. Problem bi moglo biti samo to što nam je pamćenje kratko, a zahvalnost još kraća. Ali OK, ima toga i sada na odlasku. To je ono kad bi mogao da dokazuješ zvezdaštvo busajući se u prsa kako si oprostio toliko i toliko, a ti to ipak ne kažeš. Srećno Miloše!
ako nekog zanima
vi imate gobelju mi smo imali Vitasa .To su produkti sipke zato igraju , zato gurani .
Biseri i blato 2
Za poslednjih 5 godina koliko beležimo uspehe u Evropi, malo je Zvezdinih igrača koji su u dužem periodu igrali tako konstantno dobro kao Miloš. A pogotovo među štoperima. Konstantno dobro u smislu da znaš šta ćeš da dobiješ od njega na utakmici, bez obzira na protivnika. Nije to pružio ni Milunović, koji jeste odskočio u poslednjoj sezoni, ali, setimo se, u prvoj sezoni igrački nije postojao. To važi i za Le Taleka, a Savić, Babić, Raša Pankov i ini nisu ni bilzu toga. Radna etika, vaspitanje, odnos prema klubu Miloša Degeneka može komotno da se uzme kao model za one koji budu dolazili u klub, a i za one koji odlučuju ko je potreban klubu. O "zvezdaštvu" nećemo, jer pod tim se danas svašta nakupilo i svako se danas u svašta, pa i u „zvezdaštvo“ zaklinje.
Biseri i blato 1
Od blata će da ga prave! Igrači i ljudi kao Miloš Degenek zaslužuju da ostanu u Zvezdi do kraja karijere. Naravno, ako to žele. Međutim, čini se da je, po odgovornim ljudima u klubu i interesnim grupama oko kluba, paradigma takvog igrača i čoveka Marko Gobeljić. Ajmo prvo igrački. I da eleminišemo svaku subjektivnost, uporedimo igračke vrednosti isključivo iz vizure međunarodnog tržišta. Koliko je ponuda stiglo u klub za Gobeljića i niz sličnih igračkih i ljudskih vrednosti u poslednjih 4 godine koliko je (ili su) u klubu? Nijedna! Nikada! I neće! Zašto? Zato što više niko ne kupuje "mačku u džaku" i samo na osnovu CV-a. Skauting nikada nije bio lakši i svaki potencijalni kupac GLEDA kandidate, GLEDA u kontinuitetu i ima materijala koliko hoćeš. Kada je Miloš prvi put napuštao Zvezdu u klub su stigle dve ponude. Jedna od 3.5 mil Eur za njega i druga od 500 hiljada za Krstičića. Govorimo o obeštećenju. A igrala se Liga Šampiona!
Marko
Srbija je smrt za igrace za jednu gresku pada sve sto je dobro ucinio nisu bolje prosli Suma,japanac i mnogi u Partizanu.Srbima je bolje da navijaju posteno nego ovde sto lupaju gluposti.Srbi se izmedju sebe svadjaju a drugi koriste guzvu..
Cisko Kid
Od kako ga je Sadik poslao po burek na Slaviju nikako ne može da se sastavi sa kičmom i kukovima i zato nema više fudbala.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.