Почетна / Фудбал / Звезда

ИНДИРЕКТ: Тренерско сазревање у тесној кожи

Добио је Станковић тактички дуел са Станојевићем, пронашао је слабе тачке ривала и из своје екипе извукао најбоље
ФОТО: М. Рашић

ПИШЕ: Никола Стаменић

Свака част Катаију на голу и скоку за ударац главом пре поготка Охија, Борјану на изузетној одбрани при резултату 0:0, Драговићу за беспрекорно командовање одбраном, Родићу за важну улогу у офанзиви, Саногу и Срнићу на добијеном рату у везном реду, али највећи победник 166. вечитог дербија је Дејан Станковић. На путу сазревања у великог тренера положио је још један важан испит, можда и најважнији од како је сео на клупу Црвене звезде.

Било је тесно у Станковићевој кожи пред вечити дерби. Без дилеме, налазио се у најнезгоднијој ситуацији у последње две године, евентуални пораз не само да би значио испадање Звезде из шампионске трке, него вероватно и крај његове мисије на клупи црвено-белих. Јасно је да ће једном отићи, али јако је битно на који начин. Спречио је да напусти Маракану и вољени клуб као губитник, остане упамћен као тренер који је са најскупљим тимом изгубио пехар практично на половини трке.

Пратили су га тензија и притисак, био је свестан шта може да изгуби, али ниједном није „изгубио главу“ у припреми тактике и деловао је сталожено уочи дербија пред новинарима. Што је најбитније, остао је доследан преузимању ризика да остави Бена на клупи и додели важну улогу Срнићу у везном реду. Добио је све што је очекивао, а да је било супротно не би му било лако да образложи идеју...

Добио је Станковић тактички дуел са Станојевићем, пронашао је слабе тачке ривала и из своје екипе извукао најбоље. Перфекционизам би био да је код њих усадио инстинкт „фудбалских убица“ гладних четири или пет голова у дербију. Ипак, ништа се не може замерити Станковићу и фудбалерима Звезде на издању у судбоносном дербију. Победили су и противника и сопствене дилеме и страхове, показали да имају шампионски штоф.

Што су се нашли у актуелној ситуацији, свесни су да су сами криви. Зна добро Станковић где је грешио. Да може да врати време, сигурно је да не би на мечу са Радником, после успеха у Браги, заменио до 73. минута Бена, Павкова, Катаија и Кангу. Схватио је да се неки потези не смеју вући из беса на чињеницу да су играчи славили у кафани кад није време за то. Чување снаге за меч у Бачкој Тополи пило би воду да је на семафору стајало 2:0...

Зна Станковић добро и да је за Црвену звезду неприхватљиво да испада у квалификацијама за Лигу шампиона од Омоније и Шерифа, без обзира што је легија странаца из Молдавије касније успела да победи Реал у Мадриду. Зато што је био свестан свега, дошао је у ситуацију да је данас далеко бољи тренер него тада. Није крио ниједног момента да је решен да научи на грешкама. Било их је и у овом дербију, али не односе се на тактичке детаље него понашање. Био је превише нервозан.

Као победник велике вечери за клуб и навијаче сада иде ка главним потврдама тренерског напретка. Серија успеха у шампионској трци је императив и још један тест карактера, а мечеви са Ренџерсом посластица и награда за све што је прошао у овој сезони. Уз јасан задатак да се прође у четвртфинале, а то би већ био успех који би представљао посебан печат његове тренерске биографије и најава да ће једног дана бити запажен у тој улози и тамо где је где је изградио велику играчку каријеру - Италији.

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tu-tu bi-bi
Zvezda ima nekoliko vrhunskih pojedinaca (Borjan, Rodić, Dragović, Ivanić, Katai) i jednog igrača koji je na putu da postane dobar (Eraković), ostalo je fudbalska boranija! Velika je razlika u kvalitetu između nabrojanih pojedinaca i ostatka ekipe, što se vidi kao iz aviona i u motoričko-funkcionalnom i u tehničkom smislu. Zvezda nema sredinu terena, koju nadoknađuje snažnom igrom u duelima i neprestanim preskakanjem igre i slanjem centaršuteva u kazneni prostor. Kada protivnik igra u niskom bloku i zatvori sve prilaze golu, tada se vidi nedostatak kreativnosti na sredini i nemoć veznih igrača Zvezde da kroz dribling krenu napred prema golu i uposle u prostor svoje napadače (koji ostaju neuposleni)!
Peki
To koliko je sazreo videcemo ako se usudi da ode u inostranstvo.Bojimo se da ne prodje kao i ostali najtreneri koji nsu iz Zvezde otisli preko.Lako je biti trener u Zvezdi gde je sve reseno.
Paja kratak@Peki
Uglavnom se slažem sa onim što je izjavljeno u komentaru pod “Peki”! Najbolji primer je trener Milojević, koji je posle odlaska iz Zvezde svuda doživeo fijasko. Prvo je otpušten iz Grčke, pa onda iz dva kluba u Saudi Arabiji!
"Usati"
Pa partizan je i bunkeras i "bunkeras" pa ga je Zvezda rascvetala kao majsku ruzu.
Srbija zemlja Zvezdaša
Bitno je da nije izgubio ni jedan prvenstveni derbi.
Savo
Pa kada su me oterali...
Frojdovac
Zvezda igra solidno protiv ekipa koje vole da napadaju i kontrolisu igru. Sta se desava protiv bunkerasa kada treba da dominiraju, vidili smo i u evropi i kod nas.
Daki
Partizan je bas napadao u derbiju prvo poluvreme..

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.