Почетна / Фудбал / Звезда

ДЕЛИЈЕ - ИГРАЧИ - ГВОЗДЕНИ ПУК: За мном, а не јуриш!!! (ВИДЕО)

Делије играче Звезде упоредиле са чувеним Гвозденим пуком и отпевали им песму "Пукни зоро"
ФОТО: youtube/printscreen

Након битке на Брегалници у којој су војници Другог пешадијског пука првог позива "Књаз Михаило" показали невероватну храброст, пожртвованост и истрајност у борби, Бугари су тај пук прозвали Втори железни, односно Други гвоздени пук и у свим каснијим биткама војници тог пука били су страх и трепет за непријатељску војску.

Четвртина свих ратних одликовања додељених за време Балканских и Првог светског рата припала је војницима и официрима Гвозденог пука. Три команданта изгубио је током тих ратова Гвоздени пук, а они су били познати по томе што су својим војницима у борби говорили: За мном, а не Јуриш. Једном од њих, Миливоју Стојановићу Брки, након погибије, Станислав Бинички је посветио композицију "Марш на Дрину".

Војнике Гвозденог пука чинили су младићи од 21. до 31. године и били су углавном из Топлице. Половина њих, након завршетка Првог светског рата, није се вратила својим кућама. Остали су заувек на бојиштима Куманова, Брегалнице, Цера и Колубаре.

 

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ika
Ovo nema svaki stadion...
Laki
prazne tribine ludih navijača
Djujin fan
I to sve za 15 stranaca...koji naravno pojma nemaju o cemu sr radi?!?No ajd to i ne moraju da znaju...za brigu je sto ne znaju fudbal,u protelih 6 poluvremena ove sezone,Kahriman,Plavsa i Katai jedini obavili svoj posao kako treba!!!Ostali se izvretli u krug,bez reda i ikakve koncepcije...Nevolja svih nas koji smo unazad 4 dana,gledali ovo mucenje Zvezde,sedi u upravi kluba...nacinu vidjenja i vodjenja,bez ikakve realne odgovornosti...Badava i pesma,korrografija...sve zvrzde s neba da im skinemo,sleper pun para...dzabe...nema tu igraca,kvaliteta..a i volja..sporna
Ponosni Zvezdas
To mogu samo Delije!
Turski Konjanici
Za Srbiju uvek gine seljak iz Toplice, Šumadije, Podrinja...a Beograd profitira i peva o junaštvu. Patriotizam hulja.
123
Nema 3000 ljudi

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.