Почетна / Фудбал / Звезда

ЗВЕЗДИНА ШКОЛА – Младеновић: Улагање у бисере једини прави пут

Октобар, 2015. године, Љутице Богдана 1а, канцеларија директора школе Црвене звезде. Колега, фоторепортер Иван Милутиновић врши последње припреме за разговор са некадашњим везистом, у том моменту тек постављеним првим човеком омладинске школе црвено-белих Драганом Младеновићем.
ФОТО: И. Милутиновић

У необавезном ћаскању ветеран фотографије се осврће на две слике које са зида иза Младеновића скрећу пажњу, прстом упире у ону на којој је шампионска генерација из 1991. године уз коментар: „За ово се ради”. Младеновић као да је имао спреман одговор:

- То је прошлост, треба је поштовати, али од ње се не живи. Оно због чега смо ту је на другој слици - рекао је упирући прстом на фотографију пуне Маракане.

Годину дана касније, сусрет старих знанаца на истом месту, идеалан је повод да се направи резиме прве године рада и открију планови за предстојећи период. Логично, уз поглед упрт ка коментарисану фотографију.

Шта је прво што бисте поручили људима са слике, онима због којих сте и преузели одговорни посао?

- Дефинитивно има добрих ствари. Прегршт је сегмената које смо у претходних годину дана успели да променимо. На неким пољима промене су брже, док негде све тече спорије. У принципу, идемо ка ономе што сам по доласку најављивао, стварању уређеног система.

Колико сте у овом моменту далеко од потпуно формираног система?

- Немогуће је направити систем преко ноћи и да одмах даје резултат. Није за очекивати да за трен ока створимо новог Месија или Роналда, то је захтеван и мукотрпан посао, јер деца су специфична. Нису формиране личности, и код њих је доста промена на дневном нивоу, самим тим могуће је да после четири или пет година неко преко ноћи одлучи да не жели да се бави фудбалом. Управо зато рад са децом захтева другачије принципе од рада са одраслима.

Из ове перспективе, шта сматрате за највећи успех од доласка на функцију?

- У претходних годину дана направили смо неке нове садржаје везане за организацију рада и помак у инфраструктури. Услови су данас знатно бољи што омогућава бољи и садржајнији рад. То су веома битне ставке за омладинску школу.

А које су ствари на које ћете посветити посебну пажњу у предстојећем периоду?

- Највећи недостатак омладинске школе свакако су терени. Због школовања деце у две смене, рад у вечерњим терминима некад је једино решење, а за то недостају рефлектори. Оно што је мени од изузетне важности јесте да људи из клуба дају свој максимум по том питању. Упознат сам са њиховим напорима и укључен у тај рад. Наравно, постоје процедуре које није могуће заобићи ма колико бисмо желели да то буде што пре реализовано.

Такмичарски резултати се и даље очекују, како гледате на то?

- Раније су резултати прављени стихијски, без плана. Претходне сезоне измакла нам је титула у омладинској конкуренцији у последњем колу, иако смо трку изгубили много пре тог дуела. Треба имати у виду да су нас у тој конкуренцији представљали фудбалери годину и две млађи од ривала. Изгубили смо титулу, али смо добили прегршт тога на другом пољу. Деца која су тад дебитовала за омладинце сад су већ прикључена првом тиму и већ су имали прилике да одраде припреме са њима.

Значи ли то да ће између резултата и стварања играча избор пасти на другу опцију?

- Идеално би било да Црвена звезда буде прва у свим категоријама и избацује играче. Међутим, нереално је очекивати тако нешто. Ако не играте са најбољим играчима у том узрасту тешко је направити успех, јер и други раде. Генерално сам задовољан са оним што смо урадили прве године имајући у виду шта је затечено.

Каква је веза омладинске школе са првим тимом?

- Имамо изузетно добру везу са што је веома битно, радимо на томе да је још унапредимо. Млађе категорије негују стил игре који гаји сениорски тим, са мањим изменама, али генерално то је тај систем. Проблем који се јавља јесте прелазак из омладинског у сениорски фудбал и зато је потребан озбиљан клуб или други тим у којем ће млади играчи тренирати под вођством тренера из Црвене звезде. На тај начин деца која немају физичке предиспозиције да испуне захтеве првог тима Звезде би направила први корак у сениорском фудбалу, а да притом не буду жаргонски речено покидана.

Постоји ли идеално решење за прелазни период талената?

- Суштина је наћи клуб са истим карактеристикама, да играју нападачки и у истој формацији. Није исто играти у екипи која се брани и доћи у Црвену звезду која гаји офанзиван стил игре. Права је штета што у Србији не постоји лига младих тимова где би играчи до 21 године стицали драгоцено искуство. Мислим да би покретањем таквог пројекта сви профитирали. То је идеално решење, зашто бисмо правили филијале уколико је цела ствар изводљива на нивоу клуба.

Да ли би долазак младих играча из других клубова могао да утиче на Звездину децу која такође очекују шансу?

- Лука Илић, Лука Аџић и Дејан Јовељић такође су играчи на које се озбиљно рачуна у скоријој будућности. Суштина је да Црвена звезда треба да буде најбоља  школа, а начин скаутирања и довођења деце треба да се доведе на највиши ниво. Проблем представља што то није била пракса у претходном периоду. Клубу су потребни пројекти попут оног из којег су израсли Грујић, Јовановић, Јовић и Ристић. То су Звездина деца која су донела бенефит клубу, а улагање у бисере из школе једини је прави пут решавања проблема. Идеално би било да можемо сваке године да промовишемо по пет првотимаца из школе, међутим тако нешто је нереално очекивати. Свако ко тврди другачије волео бих да дође и покаже.

Кад бисмо могли да очекујемо прве следбенике Грујића, Јовића и Јовановића?

- У најскоријем тренутку. Мноштво играча је већ дебитовало, а мени је жао што је систем такмичења такав какав је. Није погодан за наш фудбал. Прошле сезоне Црвене звезда је имала преко 30 бодова предности, али клуб није смео дасе опусти због плеј-офа. У други околностима нема сумње да би млади играчи имали знатно запаженију улогу. Мислим да је то ствар о којој би требао да позабави ФСС како бисмо сви профитирали - рекао је Младеновић.

ТРЕНЕРИ СВАКОГ ДАНА У КОНТАКТУ СА ДЕЦОМ

Од кад сете дошли на чело школе Црвене звезде и тренерски кадар је претрпео мноштво промена. Може ли се рећи да је сада заокружен стручни тим?

- Оно што је за мене битно јесте да овде нико није заштићен. Промена ће увек бити. Тренер Црвене звезде мора да буде у складу са реномеом и захтевима клуба. Неопходно је да свако буде свестан у ком клубу ради, максимално посвећен свом послу, да врши анализу тренинга и утакмица и да је у свакодневном контакту са децом коју предводи. То је део система и новитет који је уведен мојим доласком, а клуб попут Црвене звезде морао је да по том принципу ради много раније.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Labud
Tatina i mamina deca. Kada se talentat progura, to je puka slucajnost.
FkpCascais
A odkad su stranci loši?
Pavle
Zato sad imaju 8 stranaca u timu

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.