Почетна / Фудбал / Звезда

ЦРВЕНО-БЕЛИ ПОНОС: Звездаши прославили 25 година од освајања титуле шампиона света (ФОТО)

Осврт на блиставу прошлост и почетни корак формирања лепе традиције. Ноћ црвено-белог поноса, у свечаном амбијенту хотела „Краун плаза”, била је првенствено посвећена евоцирању успомена на освајање титуле клупског шампиона света тријумфом над чилеанским Коло колом у Токију, али је искоришћена и за најаву будућих окупљања разних Звездиних генерација у годинама пред нама.
ФОТО: М. Рашић

Међу бројним званицама почасно место имао је творац највећег тима у клупској историји, тадашњи директор Драган Џајић.

Не знам шта бих рекао што већ нисам о највећем успеху српског и југословенског фудбала. То су догађаји за вечно памћење, волео бих да се понове. Ко не верује у то, не би ни требало да буде у фудбалу. Поносан сам што сам био део целе приче – изјавио је Драган Џајић по доласку у свечану салу.

Као и многим звездашима, легендарном Џаји често су пред очима слике из Барија и Токија.

Признајем да сам се мало и уплашио када је Савићевић добио црвени картон у Токију, јер је могло да се догоди и да буде искључен и Василијевић због приче са судијом. Имали смо страшан тим, а кад је тако онда нема страха. Не бих да моја изјава звучи препотентно, али испоставило се да смо могли и десет на 11.

Владица Поповић био је шеф стручног штаба Црвене звезде у Токију. Појавио се пред пријатељима из звездашког окружења, понављајући да је пре тачно 25 година печатирао животно дело у фудбалу.

Токио буди најлепше успомене, освојен је велики трофеј и била је то круна планског рада. Ништа се није догодило случајно, имали смо асове и квалитетну управу – рекао је Владица Поповић.

Објаснио је један од најистакнутијих живих звездаша зашто је одлучио да не направи измену, упркос останку са десеторицом на терену.

Михајловића сам повукао на дефанзивнију улогу, Југовић је одиграо фантастичну утакмицу. Све је било како смо пожелели.

БОЖОВИЋ: КО БИ ПРОПУСТИО...

Миодраг Божовић, шеф стручног штаба Црвене звезде, убрзо после тријумфа најтрофејнијег српског клуба у Токију преселио се на Маракану из подгоричке Будућности.

Гледао сам утакмицу на телевизији, ко би то пропустио. Југовић је био феноменалан, упечатљиво је остало и да је Дејан Савићевић добио црвени картон. Лепо је да смо се окупили да евоцирамо успомене, сви велики клубови при крају године организују сличне манифестације.

НАГРАЂЕНО ПЕТ ДЕЧАКА

Александар Катаи проглашен је за најбољег фудбалера Црвене звезде у 2016. години, по избору доскорашњих саиграча. Није био у могућности да присуствује свечаности због професионалних обавеза у шпанском Алавесу.

Предрагу Сикимићу уручена је награда за најефектнији гол у 2016, по избору навијача на званичном клупском сајту.

Награде су припале и надама Црвене звезде, Лазар Романић је најкориснији у конкуренцији дечака рођених 1999. Признање у класи 2000. припало је Милану Савићу, Едину Ајдиновићу у генерацији 2001, Филипу Васиљевићу у 2002. и Матеји Бачанину (2003).

 СТИГАО САМО СТОШИЋ

Од фудбалера који су пре 25 година носили Звездин дрес у историјској утакмици на трави националног стадиона у Токију, сиоћњој свечаности присуствовао је једино Влада Стошић.

- Ово је врста носталгије за велики успех, тренуци да се присетимо дана кад смо се припремали у Токију за велику утакмицу. Због огромних гужви у саобраћају били смо принуђени да тренирамо близу хотела, а не на стадиону, зато је постојала скепса да ли ћемо бити на нашем нивоу – изјавио је Влада Стошић.

Некадашњи неуморни везиста и бивши спортски директор Бетиса није желео превише речи да потроши на поређење времена када је Звезда била најбољи клуб света и актуелне фудбалске слике у Србији.

- Увек треба бити оптимиста, али много времена мора да прође како би се нешто слично догодило.

 

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

publika
1. Nije Dzajic tvorac tog uspeha vec Cvetkovic. Dzajic samo zna da kupi lovorike. 2. Tuzno je sto je bio samo jedan igrac te generacije. 3. Muka me uhvatila kad sam video legendu Sekularca bez zuba i sa kacketom kladionce.
farsa po obicaju
Dakle, NIKADA nisu bili prvaci sveta, jer je klupsko takmicenje za prvaka sveta ustanovljeno tek, ja mislim, oko 2000-te! Ali, masinerija radi po inerciji, spinovanje, laganje, muljanje...(e u tome mozda i jesu prvaci sveta)
znamo da vas istina boli
Toyota kup je interkontinentalni kup gde su takmičili prvak Evrope i prvak Južne Amerike , borili za titulu klupskog prvaka Sveta.Toyota kup je naziv za to takmičenje, zbog sponzora Toyote i to u periodu 1980 -2001.Takmičenje se održava od 1960.godine, sistem takmičenja se menjao,ali svi pobednici su relevantni prvaci Sveta.Naravno, na veliku žalost vas grobara, FK Crvena Zvezda je medju malobrojnim fudbalskim velikanima,koji su bili legitimni i regularni prvaci Sveta.
алекса
Значи да ни Реал, Барса, Милан, Бајерн, Ајакс, по теби, нису пре 2000. биули прваци света. Кажи то њима, да видиш како ће да реагују.
Kum Brano
A ko je sve bio od igraca iz te generacije na proslavi,ili nisu ljudi dosli zbog ovog menadzmenta sto vodi klub.
Алекс
Канга је апсолутни хит.
Mile pamti
Toyota kup ....hahaaaa
Svetski sampion
Mile dobro pamtis kad se Zvezda popela na vrh sveta.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.