Почетна / Фудбал / Звезда

Европска Звезда - трећи чин

У зимским данима мораће да се рашчисти ко одлази, а ко дугорочне планове везује за клуб како би се поново напао пласман у елиту током лета
ФОТО: И. Веселинов

Пари сен Жермен је друга фудбалска димензија за Црвену звезду, али и тиму препуном асова најтрофејнији српски клуб је успео да запрети, доведе га у проблем у Београду у првих 25 минута другог полувремена и покаже да је достојан учешћа у Лиги шампиона. Памтиће се три спектакла пред препуним трибинама и величанствена победа над званично другом екипом у Европи, Ливерпулом. Довољно је материјала за леп споменар, али после свега једино је битно – сутра!

У праву су они који су говорили и у најтежим данима клуба да је Звезда једино Звезда кад је у групној фази УЕФА такмичења. И није битно само да учествује, него да се бори за пролаз. Сада су и млађи навијачи имали прилику да стекну додатно уверење о величини клуба, који тек чекају искушења да задржи континуитет на међународној сцени.

Прошле сезоне направљен је огроман помак. Пласман у Лигу Европе био је дуго чекан успех, а резултати у групи потврда да се Звезда дефинитивно подигла. Улазак у шеснаестину финала представљао је најаву да ће следећа сезона да донесе нови корак напред – Лигу шампиона. Стигло се у елитно друштво уз много среће у Салцбургу, али чињеница је да и није било тежег ривала од аустријског првака.

У крем друштву од Звезде се није тражило ништа више од максималне борбености, посебно кад је жребом послата у најатрактивнију групу. Потајно се очекивао по неки бод и гол, план је пребачен. Успех је да је у тако јаком друштву последње коло дочекано са шансама за пролеће у Лиги Европе.

Кад се све сабере, једини Звездин подбачај у Лиги шампиона био је у Паризу. Неадаптирани на гостовања најзвучнијим светским тимовима, нису могли да парирају на Парку принчева. Већ у Ливерпулу било је боље, пораз од четири разлике био је превисок. У Напуљу је Звезда била још чвршћа, па је и силно ослабљена дошла до гола. Печат на учешће у Лиги шампиона требало је да представља изједначење против Пари сен Жеремна после 0:2, било је шанси преко Марина и Јованчића. Само још тај осећај изједначења против најскупљих играча данашњице недостајао је Звездиној публици, али и овако могу да буду презадовољни. Аплаузи после утакмице све су рекли.

Сада сви у клубу морају да се пресаберу. Од играча и тренера до управе. Мораће да се рашчисти ко одлази, а ко дугорочне планове везује за Црвену звезду. Колико год сада зимске припреме без ишчекивања европског меча буду изгледале мање атрактивне и важне, већ почиње прављење плана за трећи узастопни успешан излет на европској сцени.

Испред руководства је неминован задатак да делимично реконструише кадар. Долази период кад ће морати да се пресече ко има дозволу за одлазак у иностранство, ко је засићен, а ко није и спреман је да настави да даје све од себе за успехе као и до сада. Појединци нису испунили очекивања, а ни добили велику шансу, па ће се играчки кадар кратити и растанцима. Не би представљало изненађење да ове зиме оду Кафу, Мелег, Јевтовић, Сумаила, Стојиљковић...

Кључ планова за будућност требало би да донесу преговори око нових уговора са Борјаном, Савићем, Родићем, Стојковићем и Крстичићем. Њихов долазак на Маракану био је почетак успона, заокружили су мисију играњем Лиге шампиона. Логика указује да је време за нове иностране изазове, али и упозорава да ће бити тешко ако би баш сви отишли.

Смањила је Црвена звезда дуг, дошла до прихода, али морају у клубу пажљиво да троше новац. Нису у ситуацији да драстично повећају плате фудбалерима, а ако би се определили за једну такву варијанту нема сумње да би избор морао да падне на Милана Борјана. Голмана таквог квалитета тешко је довести у Србију, његово ангажовање представљало је један од најбољих потеза пред годину и по дана.

За већину стандардних играча Црвене звезде доћи ће понуде, неке можда из категорије да се не одбијају. Оно што се сада намеће као императив је да се игра у наредној годину у великој мери гради на квалитету најпријатнијег изненађења првог дела сезоне – Душану Јованчићу.

А, колико је значајно да тренер остане Владан Милојевић, излишно је и да се прича...

Коментари13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pigeon
Sve ce da vam zavisi samo od toga koliko ce drzava jos da vam se otvori sa tudjim parama, naravno. U nameru ne sumnjam, ali idu izbori, morace pare na neku drugu stranu, a i pitanje je koliko cete srece opet imati, jer ste je u posledje dve sezone imali previse. Morate da se resite nekih skupih igraca, koji nista nisu igrali, a morate i da ih placate i to o-ho-ho. Zaradili ste novac, ali prakticno sve vam otislo na te skupe akvizicije (od kojih neki ne znam da li su igrali 15 minuta ukupno. Ovo ucesce mi lici na onu propustenu sansu u kosarci kada ste kupili f4 u bgd, a bili odlicni deseti, pa niste ni igrali!
ČinluX CGCZ
Samo naprijed Zvezdo ljubavi!
Pedja
Bez problema mogu da odu Kafu, Meleg, Stojiljkovic. Od Stojiljkovica sam nekako najvise ocekivao, bio je odlican igrac, nezgodan, jak na lopti i brz, skoro nista od toga nije pokazao, a dobijao je sanse. Borjan je odlicno branio ove 2 godine, ali sad mu je verovatno i najbolja prilika za prodaju posle odlicnih odbrana, a i Zvezda moze tu dobro profitirati, mislim da bi i Stojkovic trebao sad da ode, jer je ovo najbolji trenutak. Srnic bi trebao da ide, jer je nejgova igra u opadanju i ako sad ne ode, necenigde ni otici. Mozda i Krsticic, takodje da se naplati njegova odlicna igra. Gobeljic je odlican i sad je vreme za njega, u sredini Jovancic se pokazao perfektan i mislim da bi bio odlican sa Jovicicem, u napadu Marin kao alfa i omega. Od mladjih Simic i Causic, koji tek treba da se pokazu, pogotovo Simic sa svojom brzinom. U napadu Pavkov i Joveljic koji mislim da ce eksplodirati kao igrac sledece sezone. Kad se jos dodaju mladi Terzic i Erakovic, bice to odlicna ekipa.
zoli964
Stojkovića pod hitmo prodati !!!
Marko
Svi su to dobri igraci ali lose selektirani u Zvezdi,lose se radi dokaz omladinski tim,spor bez ideje u napadu samo napamet napucavanje lopte sto dalje od igraca pa ko stigne.Potpuno los rad sa igracima i pola ih neigra svoju poziciju samo tumbanje ekipe..Ekipa se uigrava kroz domacu ligu ne u Evropskoj.
JA
Ako je toliko lose sad, kako udjosmo u LS, kako odigrasmo ove utakmice. Ili si genije ocekivao da sve tri ekipe lagano pobedimo. Jesi cuo kada je komentator rekao da je vrednost Liverpulovih 11 igraca oko 480 miliona a nasih 45. Sto mislis zasto. Bice da je bolje da si ti umesto Miloja radio.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.