Почетна / Фудбал / Звезда

Звездин дуг од 17 милиона евра откупљује се за само 700.000...

Драган Милошевић, председник Надзорног одбора Црвене звезде, детаљно говорио о споразуму за дуг „Агробанци”
ФОТО: В. Марковић

Драган Милошевић, председник Надзорног одбора Црвене звезде, у интервјуу за навијачки портал РСБ, појаснио је споразум клуба око дуга „Агробанци”. Суштина је да ће 17 милиона евра, колико је нарасло са каматама, бити измирено на највишем нивоу за 6,8 милиона.

Милошевић је рекао и да би читав дуг могао да буде откупљен од страног фонда који откупљује задужења „Агробанке” за свега 700.000 евра…

- Имамо склопљен аранжман у коме је дуг 6.8 милиона евра, камате су отписане. Од септембра 2020. године крећу рате, у пет једнаких годишњих. Пре споразума је укупни дуг са каматама према Агробанци био 17 милиона евра – предочио је Милошевић.

Статус „Агробанке” је да се налази под контролом Агенције за санацију, стечај и ликвидацију.

- „Агробанка” је отишла у стечај, све дугове наплаћују по принципу да се све камате отписују, бавимо се само главним дугом. Звезда би са 100 одсто давања била негативан случај, јер сам прилично сигуран да ниједан дужник „Агробанке” није платио максимум главног дуга, 200 милиона квалитетнијих потраживања су отишла по цени од 11,29 одсто. Толико су купљена од стране страног фонда, где постоје стабилне хипотеке.

Милошевић је наставио да објашњава:

- За Звезду је чак и неповољно да врати 6,8 милиона евра. Потписали смо споразум, јер кад неко буде купио наша потраживања, та цифра је основ за преговоре са повериоцем колико ћемо ми платити. Да нисмо потписали, остао би 17 милиона евра. Овако је 6,8 и сада држава ако жели да прода наша потраживања, она ће продати тих 6.8 милиона, ако буде по цени од 11.29 одсто, то ће бити 700.000 евра.

Рачуница тог фонда заслужила је додатно објашњење:

- Ако сте му продали за 700.000 евра, а он ако их прода за 1,5-2 милиона евра, он је супер прошао. У најгорој ситуацији 1.300.000 евра на годишњем нивоу је цифра коју је Црвена звезда у стању да издвоји данас, раније није могла ниједан евро за старе дугове. Са споразумом о којем причамо, дуг ће да износи 14 милиона евра.

Нагласио је Милошевић и да је дуг кад је ова управа ушла у клуб износио 55 милиона евра:

- Био нам је потребан кофер од 55 милиона евра, а данас од 25 милиона евра, а до краја године, када све то буде формализовало, неће бити ни 14 милиона евра. Није све то враћено, нешто је отписано нашим преговарачким способностима, нама се сада сви који нам потражују новац јављају после Лиге шампиона, а пре две године их није било. Клубу је најважније да испуњава услове за УЕФА лиценцу, не занимају их кредити и дуговања према агентима, већ то да буду исплаћени фудбалери, стручни штаб, држава и други фудбалски клубови.

Коментари42
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pedja
Svugde u svetu se ovo radi i desava, a vi se iscudjavate gde to ima i kako je moguce. Jos u vreme Jugoslavije, neki dugovi zemlje su tako smanjivani, jer ih sve zajedno otkupi neki fond. Kad postoji veliki dug, firma ili banka pokusava da naplati pa makar dobili nesto i onda s epojavljuju fondovi koji kupuju te dugove, da bi normalno i oni zaradili nesto.
Madjionicar
@Pedja Sto ga onda ne naplate od Zvezde? Nego ga naplacuju od nekog treceg za 100 puta manji iznos? Ukljuci malo mozak kad pricas/pises.
ekonomija u Srbiji!?
Pa, objasni covece! Kako to fond zaradi, ako ne naplati za vise nego sto otkupi?
NAPREDNA RIJALITI DRŽAVA
Srbija kao zemlja čuda i apsurda!
Sta vi pisete lele. Ekonomisti ste svi predpostavljam. Ne znate sabrati dva broja bez digitrone a usudjujete se komentarisati teme za ozbiljne ekonomiste. Ja samo vidim da oni nesto pokusavaju da urade za razliku od crne bratije koja samo kuka, prosi ili otima. Kako kad sta moze. Onda kad neko drugi uradi dobar posao to je laz i prevara. U svoje dvoriste da gledate.
@'55
Pa, objasni nam ti, ekonomisto!
Sipa
Pravopis deda, pravopis !
mmne
sta ima da vracate vi ....zna se ko vraca za vas....mada ja mislim da vama banka duguje....
Sudija
Baš juče sam čitao unuci bajku Alisa u zemlji čuda a ona me pita a gdje je to .a današnji naslov mi ka že da je to u Srbiji. Gospoda draga znam da je narod ovce za šišanje ali nismo toliko glupi da nas šišate na nulu ili možete samo one koji veruju u crveno belu bajku.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.