Почетна / Кошарка / АБА лига

Металац мења име у Ваљево

Из Ваљева стиже глас, а преноси га алфа и омега Металца, Бошко Ђукановић, доктор професор, угледни кардиохируг, директор КБЦ Дедиње о промени имена клуба.

- Ваљево жели да промени име клуба из КК Металац у КК Ваљево, а желим и ја, као и већина људи са којима сам разговарао у граду на Колубари. Промена имена је реалност, Металац је депласирано име кад у овом граду металци више и не постоје. Желим кад наш клуб за две-три године изађе у Европу, да то буде под именом Ваљево, да се град на тај начин афирмише.

Доктор Ђукановић, личност огромног друштвеног утицаја, не жели да неко то схвати као његову личну иницијативу, нуди „ваљевске прваке“ из света кошарке, да се чује и њихово мишљење.

Рајко Марковић Мута, уз тренера Луку Станчића творац Металца из златних седамдесетих, тадашњи технико, каже:

- Била је Будућност, Омладинац, па Металац и под тим именом направили смо највеће успехе, били познати у СФРЈ. Међутим, професор Ђукановић је направио оно што нико није пре њега. Да је био челник у оно време изашли бисмо и у европска такмичења. Направио је чудо, дивим се његовом ангажману, играма тима и маестралном вођењу тима од Владимира Ђокића. Кажу да је најтеже постати пророк у свом граду, али он пуно зна. Пресрећан сам. Ипак, моје време је прошло, није ни битно шта ја желим, али подржавам идеје Ђукановића.

Бранко Ковачевић је као први стрелац био синоним Металца:

- Немам ништа против да се клуб зове Ваљево. Име Металац ме је и раније нервирало, анахроно је, јер те професије више и нема у Ваљеву. Традиција Металца би се уосталом наставила и под именом Ваљево, а била би промоција града. Сви би чули за тај град на обалама Колубаре. Фудбалски клуб је Будућност, можда направити и СД Ваљево, објединити под једним именом све клубове.

Леон Делеон, директор КЛС, чије постављење мири Црвену звезду и Партизан, каже:

- Да ме је неко контактирао прилико давања претходног имена Металац, рекао бих да ми се не свиђа. Но, после свега што је Металац значио у југословенској кошарци не бих мењао име, али ако већина жели и име се промени, мени је Ваљево прихватљиво и лепо.

ТЕОДОСИЋ: ПРЕВАЗИЂЕНО ИМЕ

Милош Теодосић, најбољи кошаркаш Европе, рођени Ваљевац, каже из Москве:

- Име Металац је превазиђено и ако Ваљевци желе да се клуб зове Ваљево немам ништа против, желим да за коју годину изађу и у Европу да сви чују за град на Колубари. Волео бих и ја да помогнем, али има времена за то.

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Vlajko
Ma CSK je super ime. Pa Metalurg ili Dinamo, pa uostalom i Budućnost je iz tog korpusa. A sada, šta reći za klubove Partizan ili Crvena Zvezda. Koliko je samo to tek anahrono i duh nekog starog, ne baš veselog ideološkog perioda. Ja sami više za tradiciju. Svi ti nazivi su super ako ima rezultata ima i poštovanja.
aco
Zbog te vase istorije vecito ce kaskati za evropom jer ako covek menja ime za nesto sto je prestalo da predstavlja Valjevo onda je pravo resenje da to postane KK Valjevo jer od proslosti se vise ne zivi.Pravi primer je rumunska Steaua ali i mnogi klubovi po Srbiji koji nose komunisticka imena koja se ponavljaju u svakom gradu e zato danas kad pitas klinca fk Proleter je iz kog grada on ce pitati a sta je to proleter.Treba da cuvamo prave istoriske izvore a one delove koji su samo sminka jednog vremena treba samo pominjati kao obelezija tog vremena i nista vise.Zar treba da nam imena daje neko drugi pre nas sami kao u slucaju naziva drzave koji smo nosili dve decenije iako ne postoji.Slucaj jugoslavije.Metalac je istorija Valjevo je sadasnjost i buducnost mladih na Kolubari.
Razloga ZA i PROTIV promene imena možemo nabrajati više dana, te je diskusija, rasprava ili polemika, a na kraju i sama odluka krajnje ne bitna. U zemlji u kojoj se svako malo menjao sistem, u kojoj se menjaju imena ulica, gradova i trgova za dva glasa više u komisiji koja je odabrana za dva sata po principu – važno je promeniti. U zemlji u kojoj postoji pizreka da se i vera prodaje za večeru, u kojoj je samo DANAS i juče i sutra, u kojoj kum kuma izdaje, sin oca prodaje u kojoj ateisti slave slave, a vernici psuju Boga. E, u toj zemlji je sve moguće i dozvoljeno. Mi već godinama uzdižemo jedno ime, veličamo ga do nebesa, a onda ga bacimo u blato i pljujemo, jer, već smo pronašli i imamo novo ime i čoveka. U ime METALAC su se najviše zaklinjali svi oni koji sada imaju najveće argumente za njegovo menjanje, i to je sasvim OK jer je to deo naše tradicije i kulture, a nikako ne treba menjati ni tradiciju ni kulturu, te eto i ja, u ime te i takve tradicije glasam ZA, pa ma šta da se desi.
Ваљевац
Без обзира што др. Ђукановић има моју подршку за оно што ради у КК Металцу, мислим да га је ухватио синдром од кога многи новопечени "важни фактори" обољевају а то је чињеница да мисле да историја почиње од њих па у том смислу сам против мењања имена у Ваљево. Можда изгледа да Металац изгледа анахроно јер везано за неке идеје реал социјализма али треба поштовати традицију пошто Металац то име носи од краја педесетих година прошлог века и под тим именом је постигао своје највеће успехе. На крају у кошарци се Ваљево и препознаје по имену Металац. Најинтересантнији су ликови из ваљевске кошарке који су се прославили у Металцу, били црвени да црвенији не могу бити а сада причају како је то име ружно. Најзад, Металац у свом грбу нема петокраку што је много важније пд свега посебно за иделошк чистунце. међу којим има и оних који су поскидали све фотографије из славних дана Металца у клупским просторијаам јер је то за њих био "комунистички" клуб. Јадно да јадније не може бити.
Naopaki
KK Cibona dobila je ime koliko mi je poznato po fabrici,i sacuvala ga do danasnjeg dana...sa druge strane Jugoplastika je primenila Boskov recept i promenila ime u Split...ima argumenata za i protiv ali je u ovom trenutku za Valjevo glavno pitanje izgradnja sportske dvorane,jer postojeca ne ispunjava ni minimum minimuma a da ne govorimo o bezbednonim aspektima gde u hali potoje samo jedna vrata!!! U svakom slucaju,zelim im puno srece i sve cetitke za ovogodisnje nastupe!
Zlaja
Pitanje da li bi u Splitu promenili ime da nema prefiks JUGO, znamo koliko su tamo alergicno na sve sto ima veze sa Jugoslavijom,medjutim postoje sigurno i primeri koji potvrdjuju ovu drugu varijantu. Mislim da su imena klubova koja se sastoje samo od imena grada nemastovita i cini mi se da je siroj publici teze da se identifikuje sa njim. Tesko mogu da zamislim sebe da navijam za npr. KK Vršac sada a kao Hemofarm su mi bili simpaticni. Promena bi unazadila klub i svela ga na lokalni nivo i podsvesno bi se nametalo da je to samo klub Valjevaca i najuze okoline i nista vise od toga. Takodje,ako se uzmu najtofejniji kosarkaski klubovi Evrope ogromna vecina njihovih imena sadrze jos neku odrednicu osim dao kraja pojednostavljenog naziva grada.
Vuk
Iskreno, nisam pristalica promene imena, jer mi sve to liči na kozmetiku, koja bi mogla sakriti mnogo važnija pitanja, kao što je hala. Valjevci bi, ubeđen sam, na taj način samo pljunuli na svoju košarkašku istoriju, a na koju itekako mogu biti ponosni. I na kraju, nije toliko bitno, ali da pomenem: mislim da je Cibona ponela ime po sponzorskom pulu. Nekadašnju KK Lokomotiva preuzele su prehrambene firme iz Zagreba, a samo ime Cibona trebalo bi da je izvedeno od latinskog ''cibus bonus'' što je skraćena forma jedne stare latinske izreke i znači dobra hrana.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.