Почетна / Кошарка / АБА лига

Звездин нови бисер из банатске равнице

Зрењанинац Марко Шаренац, члан јуниора Црвене звезде, са Орлићима узео бронзу на Европском првенству и привукао пажњу јавности
ФОТО: ФИБА

Репрезентативац Дејан Давидовац је напустио екипу Црвене звезде и каријеру наставио у московском ЦСКА, а могло би да се догоди да га, у догледно време, у сениорима Београђана замени млађи Зрењанинац, Марко Шаренац.

Ради се о јуниору који је поникао на обали Бегеја, а прошле године прешао у редове Звезде и на недавном Европском првенству у турском Измиру, био је члан Oрлића који су се окитили бронзаним одличјем.

Рођен је 5. јула 2004. године, висок je 207 цм и игра на позицији крилног центра. Кад је почео да се бави спортом, определио се за фудбал и брзо исказао таленат.

Тренирао је у познатој Академији Бамби, коју је отворио некадашњи репрезентативац Зоран Тошић.

- Код тренера Јована Блажића и Предрага Јованова провео сам пет и по година и играо на месту штопера. Освојили смо много турнира и у кућној колекцији имам око 60 медаља са фудбала. Имао сам нешто више од 11 година кад су ме другови позвали да с њима одем на кошаркашки тренинг. Тамо сам бануо случајно и кад сам први пут узео лопту у руке, тренери нису веровали да раније нисам вежбао. Успео сам да ускладим тренинге, па сам упоредо, годину дана, тренирао и фудбал и кошарку. Приметио сам да ћу да будем висок, са 12 година догурао сам до 170 цм и одлучио сам се за кошарку – кроз осмех прича млади Шаренац.

Брат креће његовим стопама

Марко Шаренац одмара у родитељском дому и са мајком Иваном, оцем Радованом и четири године млађим братом Матејом, биће наредних недељу дана. За 22. август заказане су припреме јуниора црвено–белих.

- Брат Матеја је кренуо мојим путем. Почео је да тренира фудбал и кад је видео како иде мој развој у кошарци, одлучио је да ме следи - насмејао се Марко којем су узори Никола Калинић и Јанис Адетокунпо.

Две године је тренирао у Сторму, код Дарка Јосића и Дарија Шапоње, а кад се клуб угасио, 2017. године, прешао је у редове Петровграда, код Станоја Новаковића и Милана Боснића.

Већ наредне сезоне био је најбољи кошаркаш покрајинског шампионата, а 2021. проглашен је првим играчем Војвођанске лиге у својој генерацији.

На Новогодишњем турниру у Барселони, на којем су учествовали и Зрењанинци, нашао се у изабраној петорци, па не чуди што су почеле да стижу понуде.

Како каже, тада је пандемија покварила планове и успорила њихову реализацију.

- У Београду ми је супер, брзо сам се привикао и посветио раду. Тренирам два пута дневно, по два часа, а некад и дуже остајемо на терену. Јуниори Звезде су увек квалитетан тим, међутим, ове године нисмо дошли до финала у првенству, а могли смо и пуно се очекивало. Сезона што следи биће ми последња у јуниорској конкуренцији и волео бих да је, са екипом, завршим најбољим резултатима.

Шаренац је скроман и лепо васпитан момчић и истиче да све иде постепено и да разреде у спорту не прескаче. Циљеви и жеље су више него јасни.

- Сањам сениорски дрес Црвене звезде и наступе у Евролиги. После јуниорског у сениорски тим, свако од нас то жели.

А, даље је...

- Да наставим у репрезентацији и на наредним мечевима своје генерације, да наставим даље, да освајамо медаље...

И Марко, као и његови вршњаци који чине велики потенцијал и будућност кошаркашке Србије, жели, кад време дође, да се опроба у НБА лиги.

- Свако од нас жели да игра у најбољој светској лиги, ту смо исти. Али, прво да се наметнем и заслужим сениорски дрес Звезде, па одатле све по реду. Радим, трудим се, посвећен сам – каже млади кошаркаш.

Могли смо на почетку, а оставили смо за крај причу о освојеној бронзаној медаљи на ЕП у Турској.

- Ово ми је био деби на званичном такмичењу у репрезентативном дресу и веома сам задовољан. Нико није очекивао бронзу и успели смо да је освојимо. Шпанци су били прејаки у полуфиналу, они су очекивано ту где јесу, јер су најбољи у овој генерацији.

На старту континенталног шампионата није био у првом плану, међутим, кад је кренуо, био је међу најбољима у редовима Орлића.

- Само да наставимо са добрим резултатима – била је јасна порука Марка Шаренца, новог кошаркашког бисера који је засијао у банатској равници.

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Che
E ako je Hercegovac, bice nesto od njega.. Oni su zilavi.. Mada bi mu bilo bolje da je otisao u Igokeu. Tamo se radi sa mladima, a ovde se mladi preprodaju.-
Balkanac
Iteresantno je da se taj dečko prosle zezone nije nesto naigrao u zvezdi
kosarkaski trener
Marko Sarenac je mladic ogromnog kosarkaskog potencijala a imajuci u vidu da je hercegovackog porekla garantovano ce izrasti u velikog asa.Dosao je u pravu sredinu jer se u Zvezdi izuzetno kvalitetno radi jer drukcije i ne moze kada klubom tako uspesno vec godinama rukovodi Nebojsa Covic.
Bane
E od svega je najbitnije da je hercegovac....o majko mila
Dzale
Mali je veliki grobar... Pamtim ga jos dok je pocinjao kod Tosica.
zorge
Radanov, Simanic, Uskokovic, Vujicic, Saranovic Lakic, Vukdragovic, i jos bar 20-ak drugih.. FMP i CZ su najveca grobnica mladih talenata.... Finansiraju se iz budzeta i unistavaju kako ih drugi ne bi koristili... Mega, sto dovede to iskoristi, jer se ne bori za trofeje pa ih forsira.. Partizan ne moze da ih dovede, jer su mu oduzeti sponzori pa nema novca.. Sada je dobio sponzore, ali mora da vraca dugove, a ne da dovodi mlade.
Владимир
Па да, Обрадовић, Папапапетру, Пантер, Ледеј...су вероватно дошли без пара
Gaga
Covek sve objasnio dodaj tu i Sarenac na tu listu

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.