Почетна / Кошарка / АБА лига

Журнал открива: Како би требало да изгледа регионална „Премијер лига”

Журнал вам открива шта тачно подразумева пројекат нове јадранске лиге који је Бугарин Коста Илијев изнео у Кући кошарке, нашим најјачим клубовима
ФОТО: Д. Жарковић

У суштини се ради о копији постојеће регионалне лиге, са неколико промена. План је био да се друштво са ограниченом одговорношћу, односно предузеће које би водило лигу оснује у Подгорици.

Његови оснивачи и власници биле би националне федерације и ФИБА. Исти састав имала би и Скупштина лиге која би бројала седам чланова и представљала највише тело Премијер лиге, како су је назвали.

У радном материјалу је наглашено да би представник ФИБА имао право на вета на све одлуке. Клубови би имали места у Борду који би требало да има 15 чланова.

Србија и Хрватска би имала по два, а остале земље по једног представника. У Борду би требало да седе и представници савеза.

У пројекту је наведена структура менаџмента, без имена као и трошкови који би износили 726 хиљада евра. Није наведено како би се лига финансирала, али је усмено поручено да би је финансирала ФИБА и савези.

Наводи се и да би се кроз лигу клубови пласирали у Евролигу, квалификације за Евролигу и Еврокуп. Не и под чијим окриљем, а вероватно се мисли на ФИБА, пошто под УЛЕБ окриљем више и не постоје квалификације.

План је био да у Премијер лига броји 12 клубова, Србија и Хрватска би имале по три, Словенија два, БИХ, Црна Гора и Македонија по један. Прве године Србија би имала клуб више, а већ наредне године 12. учесник би се добијао на основу коефицијента успешности, као сада или квалификационог турнира, али је наглашено да тако нешто вероватно није могуће због календара.

Коментари15
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Yeti
Mislim da ovakav predlog ne prolazi, bar ne za sledeću sezonu. Prvo što treba definisati je odnos FIBA i Uleb odnosno u koju to Euroligu ima prohodnost ova nova FIBA Jadranska liga. Drugo, pitanje finansiranje je kluč. Ko finansira klubove tj. pokriva troškove igranja lige. Ovde se negde u tekstu kaže da je to FIBA. Ako je FIBA onda treba da se definiše iznos i mehanizam finansiranja. Treće, mislim da Srbija treba da insistira na četiri kluba jer u svakom momentu ima kvalitet za to. Šteta da Metalac ili Mega ili sutra Konstantin ili Vojvodina ili neko treći ne igraju tu ligu. Hrvatska može da ostane na tri kluba, a BiH treba da ima dva kluba jer Igokea i Široki, a sutra Bosna ili Borac treba da imaju mesta u ligi. Crna Gora realno ima jedan klub za ligu kao i Makedonija. Bilo bi dobro da se ostave tri mesta za nove klubove koji bi popunjavali ligu i time bi se dala šansa nekim novim košarkaškim centrima da zaigraju ovu ligu. Veto FIBA na baš svaku odluku ne treba da bude prihvaćen.
zoran
Ovo ce da sahrani kosarku u Srbiji. Moramo se boriti za nasu ligu I tachka. Moramo se boriti za razvitak kosharke u Novom Sadu, Nishu, Kragujevcu, Kraljevu, Chacku...i.t.d...da svaka regija u Srbiji ima jak klub, tako cemo imati strashnu reprezentaciju. Sve ostalo je propast.
bokiUSA
Za to druze trebaju pare. Vidis da Partizan grca u dugovima i ima nejasnu buducnost a CZ je u zamrzivacu.
Аца-Београд-Србија
Мени се овај предлог ФИБА уопште не свиђа да се они практично питају за све са могућношћу да могу да сторнирају сваку одлуку коју савези донесу. Бојим се да је ово нека њихова муљажа да на мала врата убаце неки клуб са КиМ под изговором да је то клуб са простора бивше Југославије а лажни косовски савез члан ФИБА и да се то представи као интерес развоја кошарке, регионалног помирења и сличних глупости а да су наши клубови немоћни да то спрече. Најбоље решење би било да клубови направе заједничко предузеће, имају власнички удео, поставе правила игре и да се клубови питају за све.
Brzinac
Ovo mi se ne svidja, narocito se plasim, da i klubovi sa KOSMETA udju u ligu, a druga stvar, kakva je prohodnost prema EL. Ako to nije definisano i rjeseno, ili ako moramo u kvalifikacije, onda nema smisla, bolje igrati ABA ligu i imati 2 predstavnika u EL. Mozda sam slabo tumacio ovo, zato oprpostite. Pozzzz za sve ljubitelje kosarke.
SaleSale
Ne zvuci lose! Samo Srbija mora imati 4 kluba, inace ne treba igrati.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.