Почетна / Кошарка / АБА лига

Небојша Човић послао писмо АБА лиги: Да Вас подсетимо на неке чињенице...

Кошаркашки клуб Црвена звезда на адресу АБА лиге упутио је званичан допис у циљу регулисања свих спорних питања око промене власничких и управљачких права које су предвиђене „НОВИМ ДРУШТВЕНИМ УГОВОРОМ“.
ФОТО: КК Црвена звезда

Овај допис прослеђен је и свим клубовима учесницима АБА лиге, а преносимо га у целини.

- Господин Роман Лисац, очигледно је неопходно да Вас подсетимо на неке чињенице имајући у виду да су у медијима, као и у Вашим дописима, стално присутна одређена неразумевања са Ваше стране према Црвеној звезди.

Радни састанак на тему реорганизације и трансформације Сидро д.о.о. и АБА лиге требало је да се одржи 05.05.2015. године у складу са договором и заједничким саопштењем свих клубова од 13.04.2015. године, након састанка у Београду. То се није догодило.

Скупштину Сидро д.о.о. требало је да одржимо 15.05.2015. што се такође није догодило. Ми смо имали разумевање за промену термина. Наиме, све је померено, за сада, неких 15 дана, имајући у виду да је први радни састанак одржан 20.05.2015. године у Љубљани, уместо 05.05.2015. године. Ово значи да када Ви касните и померате термине онда сви то морају позитивно да разумеју, а када се то догоди неком од клубова онда је то одмах зла намера и завера против приватних лица и Лиге или како рече један од тренера клуба из наше лиге “газда”.

Уредно смо Вас (лично) известили о спречености нашег присуства на састанку у Љубљани 20.05.2015. године са молбом да се исти помери за дан или два како бисмо могли да присуствујемо. Наравно, Ви за то нисте имали разумевање, а нашу објективну спреченост у јавности злонамерно коментаришете. Такође смо Вам послали и наше примедбе на радну верзију ‘’НОВОГ ДРУШТВЕНОГ УГОВОРА’’ и то 19.05.2015. године.

Очекивали смо да ћете наше примедбе схватити као добронамерне и у циљу очувања и унапређења регионалне лиге која би требало да има потпуно усклађена нормативна акта са ЕЦА, односно Евролигом. Ми се понашамо одговорно и потпуно у складу са договорима постигнутим на састанку у Београду 13.04.2015. године. Не бисмо желели да Вас подсећамо на усмене договоре које сте имали са нама пре наведеног састанка.

Невероватно је да се већ годинама уназад Ваши манири и понашање понављају. Наиме, када смо у присуству Евролиге јуна месеца 2009. године потписали споразум у вези усаглашавања власничке и управљачке структуре СИДРО/АБА, што је требало да спроведете до 31.12.2009. године, тада сте за неспровођење истог споразума нашли изговор. А тај изговор је гласио: наведени споразум, наводно, не желе да испоштују клубови који нису потписници истог. Тако нисте спровели споразум до сада. Исти приступ сте применили и по питању обавеза проистеклих из заједничког саопштења од 13.04.2015. године. Наиме, на састанку у Љубљани један од приватних власника, господин Радо Лорбек је рекао да он није био у Београду и да њега не интересује шта је тамо договорено. Након тога сте се опет покрили клубовима.

 Сада је већ јасно да сте Ви наше примедбе злонамерно и манипулативно протумачили представљајући их клубовима и јавности као да:

- “Црвена звезда жели да стави под контролу АБА лигу”

- “Црвена звезда жели да управља АБА лигом”

- “Црвена звезда је остала усамљена јер су сви за “НОВИ” концепт”

- “Црвена звезда је променила свој став”

- “Не разумемо шта хоће Црвена звезда” итд…

Ово су грубе манипулације и неистине што не би смело да буде манир у односима пословних људи. Ви покушавате да гурате све клубове против Црвене звезде што Вам неће успети јер и сами сте свесни свих пропуста које сте учинили.

Интерес Црвене звезде је регионална лига која је призната од Евролиге, а и од ФИБА. Интерес постојања регионалне лиге је изнад сваког појединачног – личног интереса па макар то био интерес шест или више приватних лица.

Причате да је сада АБА лига у рукама клубова и при томе констатујете да клубови имају 80% власништва у Сидро д.о.о. као нешто ново. Морамо да Вас подсетимо да и сада клубови имају 80% (Олимпија 20%, Босна 20%, Црвена звезда, Партизан, Будућност, Цибона, Задар и Сплит по 6,66% што је још 40%, а што чини укупно 80%) што даје 12 гласова, а да Вас шесторица имате 18 гласова. Видећемо како то изгледа по ‘’НОВОМ ДРУШТВЕНОМ УГОВОРУ’’ и ко чини 12 клубова и како се до тога долази, а видећемо колико гласова имате вас шесторица као физичка – приватна лица?

Ми искрено поштујемо Ваше напоре на развоју Регионалне лиге, уз констатацију да Лига не би постојала без нас Клубова.

КК Црвена звезда не спори да Ви треба да останете у менаџменту јер је евидентно да сте дали допринос оснивању и развоју регионалне лиге. Као што Вам је познато на састанку 13.04.2015. године , нисмо заступали тврд став са 100% по принципу “одмах и сада”, већ постепен приступ. Међутим, оно што је недопустиво то је да се настави са класичним сукобом интереса који произилази да сте Ви (вас шесторица) власници, а уједно и гарантовани менаџмент (како смо обавештени) наредне три године. Као и да ћете  наредних 10 година бити у власништву из кога би у том периоду постепено излазили без дефинисаних услова (можда ћете их накнадно дефинисати). Никада нисмо наступали, нити ћемо наступати лицемерно и неискрено по систему да једно причамо, а друго радимо.

Скрећемо Вам пажњу да докле год је власништво и менаџмент директно повезан, што представља опасан сукоб интереса, постоје могућности за разноразне врсте манипулација са клубовима које су се догађале, а које овом приликом нећемо набрајати. Такође, проблем сукоба интереса је “слабо место” у односима са ФИБА, а верујемо у скоријој будућности и са Евролигом јер АБА лига ће постати највећа “слабост” Евролиге у односима са ФИБА. Не можемо да верујемо да то нисте сагледали и да мислите да је “гужва” на релацији са ФИБА прошла па сада можете све по старом. Морамо да истакнемо да за све евентуалне последице које могу да се догоде због наведених проблема КК Црвена звезда не жели нити хоће да има проблеме јер Вас је на време упозорила.

Такође Вас љубазно молимо да више не “застрашујете” српске клубове (потенцијалне четвртопласиране у КЛС) са плаћањем или ако су “послушни” неплаћењем износа од 150.000,00 евра за вајлд карту. Резултати српских клубова из сезоне 2014/2015 када се претворе у коефицијент дају недвосмислен закључак да Србији следује четири места у АБА, а то значи да нема никаквог плаћања.

Могли бисмо још много тога да набрајамо, али нам то није циљ. Наш циљ је унапређење регионалне лиге по моделу који неће угрозити наше клубове, наше националне савезе и наше репрезентативне селекције. После свега, ми сасвим сигурно нећемо сносити одговорност за све даље компликације на релацији ФИБА – АБА, а и шире. Никако и никада нам неће бити јасно како је могуће да интерес шест приватних лица буде изнад интереса свих кошаркашких субјеката у региону.

Можда се већина (ма како је Ви обезбедили) не слаже са нашим ставовима, то је њихово демократско право и ми се на њих због тога нећемо љутити, али и ми имамо демократско право да јасно и јавно износимо своје ставове и да за то не трпимо медијске манипулације. Када се сада овако понашате, поставља се питање каквој ће “освети” Црвена звезда бити изложена од “трогодишњег менаџмента” када почне Лига, а знамо шта се све радило у претходном периоду.

Наше опредељење је да сви заједно и партнерски унапредимо регионалну лигу,  у којој ће све бити јасно и транспарентно и у којој ће главни актери(Клубови) почети да остварују опипљиве финансијске ефекте, што до сада, на жалост то није био случај. Знамо у којим временима и на којим просторима живимо, али то није довољно оправдање јер су нам Клубови, као главни произвођачи у изузетно тешкој финансијској ситуацији. Надамо се да делите са нама овакве ставове, пошто наша обавеза као првака регионалне Лиге није да тргујемо са вама или било ким другим, већ да заједно, искрено и из дана у дан градимо све бољу Регионалну лигу.

На основу Вашег потписаног саопштења и закључка са радног састанка од 20.05.2015. године у Љубљани молимо Вас да нам хитно пошаљете следећа документа:

1. записник (стенограм) са састанка одржаног 20.05.2015. у Љубљани од почетка до краја имајући у виду да је било две фазе састанка (сами клубови па онда сви заједно). Било би добро да записник буде сређен онако како је урађен записник са састанка из Београда од 13.04.2015. године.

2. Нацрт  “НОВОГ ДРУШТВЕНОГ УГОВОРА”  који је производ састанка у Љубљани од 20.05.2015. године.

3. Термин заказивања Скупштине Сидро д.о.о. са дневним редом и учесницима.

Уколико су поједини Клубови из нашег дописа од 19.05.2015.године, а захваљујући разноразним тумачењима, стекли утисак да је КК Црвена звезда имала намеру да их увреди или стави у подређен положај, ми им гарантујемо да нам то није било размишљање нити став. Уједно апелујемо на менеџмент Клубова, а и физичка лица, да добро размисле какве ћемо сви заједно повући кораке јер се налазимо на великој раскрсници и тренутку препуном искушења, од којег зависи наша будућност.

У нади да нас опет нећете погрешно разумети, срдачно Вас поздрављамо и очекујемо Ваш хитан одговор.

Коментари43
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

majstor
Mega lex danas ponudila svojih 20% Covicu i Zelezniku! Da umres od smeha. Razvalili ih saopstenjem. Sada ce panteri da crknu od muke.
bokiRUS
Nije ih podsetio najvažniju stvar-Crvena zvezda se ne takmiči već je FMP pozajmio slično ime..ali njima niko ne može da zabrani kako će da se zovu osim Crvena Zvezda...to ime je zauzeto (ima jedan zaledjeni klub)
...
Videli smo djordjevicev spisak,sta ti imas od toga kad nijedan igrac zvezde ne igra.Sa svo vase postojanje stare prave zvezde napravili ste svega tri igraca a partizan SVE .) Prema tome mozes ti da osetis Devotionsa tudjim timom jer svoj nemas..Mi igramo tu evroligu od osnivanja i osvajali smo je ostavili trag koji vi nikad necete.Sto ga se plasim da tvoj pokusaj likovanja ispada smesan .) hahahahha Likujes klubu koji ima sve zivo osvojeno pa i tu evroligu a ti imas svega jedno bedno ucesce 98. u el a sa fmp se niste ni kvalifikovali vec zahvaljujuci ciboni ste igrali prema tome dzaba ti pokusaj...Nebitan si misu iz zeleznika :)
rs
I feel devotion, i brinu o Srpskoj košarci, pogledaj Djordjevićev spisak i reci ko je dao najviše Srpskoj košarci u budućnosti!
NinoL
Opet Grobari o tome jesmo li Zvezda ili FMP a ne o direktnoj temi. Pre neki dan sam čuo da Danilović nije imao pojma da je Todorić (u dogovoru sa Vujoševićem) pristao na uslove Sidra, a danas se dobija potvrda tome. Naime, KSS i ostala četiri naša kluba iz ABA lige su poslali zajednički poziv Sidru i EL na sastanak kako bi se razgovaralo o daljem formatu lige jer ništa sa sastanka iz aprila nije ispoštovano. Zašto bi se Partizan pridružio ovom pozivu ako je zadovoljan dogovorenim? Ili su se polakomili se na raspodelu 20% vlasništva Bosne, ali kako od toga nema ništa menjamo ploču. Uglavnom, klubovi moraju pokazati jedinstvo po ovom pitanju i izboriti se za zajednički interes. Sramotno je da naš četvrti klub plaća igranje lige iako smo to mesto zaslužili na terenu. I stranim klubovima zabraniti igranje lige ako uz novac ne donose i kvalitet jer je igranje sa klubovima tipa Levski i Solnok žalosno i čisti trošak za klubove.
zoran
Prsicemo se i prsimo se zato sto smo postavili standarde koje vi kako god se zvali nikad necete.Najtrofejniji smo na balkanu,sampioni smo prvi evrolige,pet f4,6 aba titula..imamo sve zivo osvojeno sto znaci da ti za zivota neces doziveti da budes ispred partizana .) A sto se tice fudbala,mi smo bar igrali to finale kupa a vinikad niste ni presmrdeli grupnu fazu evrolige jedino ako racunas fmp u najsmesnijoj grupi ikad okicen budzetom tri puta vecim od partizanovog koji je igrao f4 .) sto pokazuje da ste talog.U fudbalu je steaua trofejnija od vas tako da opet nista nemate od toga :) Prsicemo se jos dugo dugo a ti ces tek patiti posto vidim da ti je 15 godina gazenja bas tesko palo.Shvati decko da nista vestacko nece uspeti,poceli ste da pratite vaterpolo sad vas opet ne zanima..e tako vas uskoro ni basket nece zanimati .)
...
Prvonko ste to vi.klub vam je u stecaju.Najtrofejniji smo na balkanu pa pukni a syo je najbitnije osvojili smo evroligu I to prvu.pet f4 imamo iza sebe.titula aba 6.titula 13 zw redom I neces doziveti da budes ispred nas.Sto sevtice fudbala mi smo prvi igrali to finale kupa sampipna ali vi se nikad niste kvalifikovali u ligu sampiona.Jos nesto uzeli ste kup sampiona a da tada nije bilo timova iz najacih evropskih liga italia spanija engleska.toliko o vasoj tituli.A sto se tice kosarke mi smo konstantni I ceo svet zna za nas a za vas niko.Ja vamq zelim da prestanete sebe da lazete I fa navijate za svoj pravi klub a to je cz sa malog kalemegdana koji je u stecaju.Razumem ja vas da bi vi za sve navijali samo partizana da nema ali cinjenica je da zvezde jos uvek nema u takmicenju sto lepo pokazuje registar od kojeg toliko bezite.Zao mi je ali zvezde nema samo mali bljutavi fmp koji ce otici vrlo brzo u zaborav
Прикажи још одговора
bgcaffe
Napred DOKTORE ČOVIĆU !!!!
zoran
Kako sada to covek koji je sudu poslao uverenje da nije sposoban zbog bolesti da prisustvuje sudjenju sada je naprasno sposoban da radi i komunicira sa ABA ligom, toliko o njrgovom moralnom sklopu i postovanju zakona zemlje u kojoj zivi i radi /kako i na koji nacin e to se moze komentarisati/, sada on kritikuje nesto nasta je prvi pristao bezpogovorno pa kada je uvideo da je to pogresno sada se naprasno javlja kao najveci kritizer prevashodno svojih stavova - tj. svojim s tavovima pre 10 godina je unistio Srpsku kosarku zarad licnih interesa a suprotno svim ostalim klubovima koje je bas u saradnji sa vlasnicima Sidra /Preko Milicevica/ prosto ucenio ostale klubove da se prikljuce ABA ligi /ako ne pristanu nema medjunarodnih takmicenja/ i takvim postupkom prakticno unistio Srpsku kosarku, a sada salto mortale da li je to opet neka ujdurma ili teranje inata i predstavljanje sebe kao vladaoca srpske kosarke i sporta /za njega KSS ne predstavlja nista/
bokiRUS
Ima on klub..danas czt,sutra reflex,prekosutra ilr...sve je to isto.
ZORAN
Nikolice frustrirani ne pokusavaj svoju frustzraciju da prebacujes na druge jer je to nemoguce :)..Ti kad bi znao sta znaci rec frustracija i kompleks ne bi se javljao posto je to tvoje drugo ime.FRUSTRIRANI nikolice..Oboleo si od kompleksa,klub NEMAS ostaju ti samo pakost,zloba mrznja FRUSTRACIJA :)) Nikad nista nisi osvoji patis zbog partizana decenijuipo ali tek ces patiti .)
Прикажи још одговора

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.