Почетна / Кошарка / АБА лига

Никола Мишковић: Јокић, Луваву и Зубац показатељи да је НБА сан достижан

Један од најталентованијих кошаркаша Србије из генерације играча рођених 1999. године Никола Мишковић недавно је потписао први професионални уговор са Мега Лексом.
ФОТО: КК Мега Лекс

Овом 207 центиметара високом момку предвиђају светлу будућност, а тај оптимизам подгрева и чињеница да је Мишковић претходне три године прошао утабаним стопама ка успеху кроз све најзначајније кампове широм света који се организују под патронатом НБА.

Никола је на кошаркашком терену од малих ногу, и то буквално, што и не треба да чуди с обзиром да му је отац Дејан Мишковић, некадашњи кошаркаш суботичког Спартака, Црвене звезде и многих европских клубова.

- На првој кошаркашкој утакмици сам био већ са три месеца. Тако бар каже моја мама - почиње причу Никола Мишковић и додаје:

-  Растао сам уз кошаркашки терен, тату сам стално гледао и то што сам видео ме је јако заинтересовало. Међутим, занимљиво је да сам се као мали, јако плашио Владимира Радмановића који је био татин саиграч. То себи ни данас не могу да објасним. Он је увек био веома благонаклон према мени. Увек је желео да ми поклања ствари, делове своје спортске опреме, али ја сам га се јако бојао. Не знам да ли је то било због чињенице што је био веома снажан и што је имао браду и разбарушену косу, али на мене је деловао застрашујуће. Једном приликом сам се и расплакао када ми је пришао - уз осмех каже Мишковић.

Кошарку је почео да тренира већ са шест година

- Од малена сам волео све спортове, посебно фудбал. И данас са великом пажњом пратим све најјаче европске фудбалске лиге. Међутим, у мени је прорадио кошаркаши ген. Од старта сам кошарку доживљао као игру, а у себи имам урођени жељу да се стално такмичим. И сада када сам потписао први професионални уговор трудим се да уживам у кошарци као игри, јер то је најважније. 

Никола Мишковић је већ четири године у редовима Меге и потписивање првог професионалног уговора са клубом у ком је стасао за њега представља велику част:

- Заиста је сјајан осећај. Све је то велика сатисфакција за мене јер је то доказ да клуб у коме сам играчки растао рачуна на мене као на пројекат за будућност. То је велики подстрек, посебно због чињенице да су многи млади момци последњих пар сезона директно из Меге одлазили у НБА лигу, што мислим да је сан сваког дечака који почне да се бави кошарком. Јокић, Луваву, Зубац су ми показатељи да је НБА сан остварив и да је Мега Лекс права средина да тај сан досањам - истиче Мишковић и додаје:

- Права је срећа за све нас у јуниорском тиму Мега Лекса што смо у прилици да радимо са таквим тренером као што је Влада Вукоичић. Не знам која јунирска екипа у Европи има тренера који је освајао трофеје у сениорској конкуренцији водио екипу до полуфинала некадашњем УЛЕБ купа и који ради са јуниорима као што је то случај са Вукоичићем у Меги. То је за нас као играче, који још много тога морамо да научимо, драгоцено.

Мишковић је ове зиме био члан јуниорске репрезентације на ЕП у Истанбулу, а од 2014. године и реномираног кампа у Тревизу, редован је учесник најпрестижнијих кампова за талентоване играче:

- У Загребу сам потом 2015. године био на Џордановом кампу и селектиран сам међу 10 најбољих који су из Европе потом ишли у Њујорк. Било је то нестрвано искуство, видети и упознати Мајкл Џордана са најталентованијим играчима из целог света. Тамо смо тренирали пред великим бројем скаута у једној згради, која је у власништву Кармела Ентонија у близини Медисон Сквер Гардена. То је било за незаборав. Прошле године сам учествовао у Финској на кампу Кошарка без граница. Тамо сам се срео са мојим старим познаником - Владимиром Радмановићем. Био сам јако усхићен што га видим. Попричали смо мало и кад сам му рекао ко ми је отац одмах ме се сетио и било му је јако драго што ме види. 

Никола Мишковић је са кадетима Меге прошле године освојио је титулу првака Србије, а ускоро му предстоји велики изазов на Евролигином квалификационом турниру у Београду:

- Иако ћемо бити најмлађа екипа на турниру, мислим да можемо да се носимо са свим противницима, да играмо лепу кошарку и даћемо све од себе да се Мега појави на Фајнал-ејту Евролиге у Истанбулу. То би за клуб и све нас била велика награда - закључио је Мишковић.

 

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Che
Decko je samo jaci talenat i nista vise. Vec od naredne sezone MEGA ce biti proslost za NBA. Sem fizikalija ovaj tim ne obezbredjuje razvoj.
straja
Zalosno,neka nova vremena...nekad su mladi igraci zeleli ili sanjali da udju prvu postavu pa zatim u reprezentaciju svoje zemlje...a sad NBA liga da ne kazem LOVA....niti kritikujem negativno niti hvalim samo KONSTATUJEM....da ,da neka NOVA VREMENA....

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.