Почетна / Кошарка / АБА лига

Ћакић: Мега је на правом путу

Мега Лекс је завршио своју четвртку сезону у АБА лиги на 6. месту, што је после прошлосезонског финала, најбољи пласман клуба у регионалном такмичењу.
ФОТО: КК Мега Лекс

Пауза до почетка Супер Лиге је била прави тренутак да се направи први пресек сезоне са Генералним менаџером клуба Гораном Ћакићем.

Иако је Мега ове такмичарске године дебитовала и на евро сцени, учешћем у ФИБА Лиги шампиона, у клубу нису одустали од своје филозофије по којој су постали препознатљиви широм света – форсирању младих играча:

Основни циљ Мега Лекса је развој и афирмација младих играча. И ове сезоне смо, као и прошле, били убедљиво најмлађи тим АБА лиге са просеком 21,2 године по окончању лигашког дела сезоне. Занимљиво је да је до доласка Предрага Самарџиског најстарији играч екипе био Радосав Спасојевић који је у фебруару напунио 25 година. Ту су и осамнаестогодишњи Костја Мушиди и годину дана старији Влатко Чанчар који су добили прву озбиљну шансу у сениорској кошарци и показали да је и заслужују - рекао је Горан Ћакић и потом наставио причу о афирмацији играча у клубу:

Кабу су прошле године повреде спречиле да се развије у пуној мери, али је ову годину до сада одлично искористио, први је скакач АБА лиге и други у ФИБА Лиги шампиона. Поред носиоца Загорца и Јарамаза, екипи су додатни квалитет донели нешто искуснији играчи попут, Новака, Ребића, Спасојевића… Сви су свесни да је Мега сјајна одскочна даска за њихове каријере и да кроз рад са тренером Милојевићем и стручним штабом могу пуно да напредују.

Са резултатом 11-15, Мега је дошла до укупног скора од 53 победе и 56 пораза за 4 године у АБА лиги, при чему клуб ниједне сезоне није ишао испод 11 победа.

У три од претходне четири сезоне, Мега је била најефикаснији тим лиге.

Освајањем шестог места у АБА лиги Мега Лекс је остварио други најбољи пласман од када игра у регионалном такмичењу.

При томе, Мега је ове године по први пут изашла на европску сцену и учествовала у ФИБА Лиги шампиона:

Драго нам је што смо били део премијерне сезоне ФИБА Лиге шампиона. То је било драгоцено искуство како за играче тако и за менаџмент клуба. Добили смо све похвале од људи из ФИБА за организацију и на то смо поносни. Са друге стране, свесно смо ушли у ризик да ће играње на два фронта пореметити наш већ устаљени концепт тренинга због чега су и резултати у првом делу сезоне били нешто слабији. У незавидној ситуацији у којој смо се нашли у једном тренутку у АБА лиги, показали смо квалитет и карактер и са пет победа у последњих седам утакмица, завршили такмичење на прави начин. Играње АБА лиге је од изузетне важности за наш клуб и драго нам је да смо направили континуитет у постизању добрих резултата – изјавио је Ћакић.

У веома тешкој ситуацији у којој се налази кошарка као спорт, Мега Лекс је успео да направи одржив и препознатљив концепт за који свакодневно стижу похвале из целог кошаркашког света:

- Велику подршку у томе смо имали од стране града Сремска Митровица и хале ПСЦ Пинки са којима изврсно сарађујемо већ неколико година и који су се показали као наши поуздани партнери. Када већ причамо о организацији клуба, морам да нагласим да се успешно носимо са свим изазовима у чему нам огромну помоћ пружају наши спонзори који су препознали и подржали наш концепт и зато им дугујемо велику захвалност – истакао је Ћакић.

Посебно од НБА драфтова 2014. и прошле године, када је у оба наврата клуб имао по 3 изабрана играча, Мега је постала најпознатија европска станица младих кошаркаша на путу ка НБА лиги.

Самим тим, на тренинзима и утакмицама Мега Лекса је постало уобичајено да присуствују бројни НБА скаути, где је на појединим мечевима било представника из више од 10 НБА клубова:

Веома нам импонује што привлачимо велику пажњу клубова из НБА лиге. То само по себи говори о квалитету нашег рада и да се налазимо на правом путу. Поносни смо на све наше играче у најјачој лиги, као и на наше бивше играче који граде лепе каријере у европској кошарци.

Број играча који директно из Мега Лекса одлази у НБА је из сезоне у сезону све већи.

После Николе Јокића који је направио право чудо у Америци и који задивљује све кошаркашке стручњаке, Тимоти Луваву и Ивица Зубац веома добро су се снашли у својим руки сезонама у НБА.

Овог лета преко Атлантика ће и Раде Загорац, а можда и неки његови саиграчи:

Загорац се налази у Америци где ће искористити паузу до Супер лиге да се што боље припреми за изазове који га очекују у НБА. Надамо се да ће још неко кренути њиховим путем овог лета. Све то је велика сатисфакција за наш рад а поготово тренера Дејана Милојевића и комплетног стручног штаба који је изузетно посвећен свом послу.

Све оно што ради Мега на афирмацији и промоцији младих играча препознала је и Евролига која је њеним јуниорима упутила специјалну позивницу за учешће на Фајнал-ејту који се у време сениорског Фајнал-фора одржава у Истанбулу:

Друго наше учешће на финалном турниру јуниорске Евролиге, поред свих великих имена која ће се наћи у Истанбулу, представља велики успех и част за наш клуб. Направили смо искорак у раду са млађим категоријама где Влада Вукоичић као координатор свих млађих селекција ради добар посао. Јуниори и кадети се налазе у врху такмичења, а пионири су већ освојили Мини куп Србије и при томе су непоражени у лиги. Ипак, важније од тренутних резултата нам је да из сопственог погона већ правимо контуре првог тима за наредну сезону – завршио је Ћакић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.