Почетна / Кошарка / АБА лига

Српска доминација Јадраном, црвено-бели јуре четврту титулу у низу, најтрофејнији у Звезди Небојша Човић

Црвена звезда је лигашки део завршила на првом месту и обезбедила пол позицију са само три пораза, oд чега су два баш од Подгоричана
ФОТО: Д. Жарковић

Јадранска лиги имала је 16 издања до ове сезоне, а чак 12 пута тријумфовали су клубови из Србије.

6 – Партизан (2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013)

3 – Црвена звезда (2015, 2016, 2017)

2 – ФМП (2004, 2006)

1 – Хемофарм (2005), Олимпија (2002), Задар (2003), Макаби (2012), Цибона (2014)

Црвена звезда у понедељак креће у напад на четврти везани трофеј АБА лиге и карту за шесту узастопну сезону у Евролиги. Са готово комплетно новим тимом и стручним штабом, у првој години новог циклуса, жели да задржи старе, шампионске навике, настави златну нит и потврди статус члана eвропског кошаркашког крема.

После 22. кола довела је себе у најбољу могућу позицију да то и уради. Са три пораза освојила је пол позицију у шампионској трци. Колико то значи видело се са укупно 14.273 навијача на два меча полуфиналне серије са Морнаром у Пиониру.

На другој страни, као последња препрека до трона, налази се Будућност, једна од шест екипа која је ове сезоне успела два пута победи црвено-беле, једина којој је то пошло за руком у Јадранској лиги.

Финална серија плеј-офа АБА лиге

Понедељак 9. април: Црвена звездаБудућност у 19.30

Уторак 10. април: Црвена звездаБудућност у 18.30

Петак 13. април: Будућност Црвена звезда у 20

Субота 14. април: Будућност Црвена звезда у 21

Понедељак 16. април: Црвена звездаБудућност у 19

Али, све што је било сада пада у воду. Финале је прича за себе. Као једини у тиму који је са Црвеном звездом много пута прошао пут поплочан знојем, болом, радошћу и сузама.

Бранко Лазић то најбоље зна. Ово ће му бити шеста везана година да корача стазом која раздваја шампионе од оних који желе да то постану. Њену драж, али и окрутност први пут је осетио 2013, на завршном турниру у Лакташима.

И ове године, Црвена звезда ће пут до трона тражити преко Подгорице. Али, овога пута срешће се у финалу после веома захтевне мајсторице са Морнаром. На другој страни, Будућност је први пут у историји стигла на корак од трофеја и то после „великих ратова” са Цедевитом.

Човић има по прстен за све прсте једне руке

Небојша Човић, председник Звезде, најтрофејнији је члан клуба кад је реч о трофејима у Јадранској лиги. Прстење има на свим прстима једне руке.

Први је освојио у Загребу пре 14 година када је Рефлекс за поен био бољи од Цибоне. Други две године касније у Сарајеву када је ФМП такође за поен био бољи, овога пута од Партизана. Откако је на челу Црвене звезде освојио је још три.

У сваком од ових пет успеха његов допринос је био врло значајан.

Црвена звезда је лигашки део завршила на првом месту и обезбедила пол позицију са само три пораза. Од чега су два баш од Подгоричана.

Будућност је направила брејк на паркету у Железнику, тако да је актуелни шампион остао непоражен у свом Пиониру. Али и Морача је остала неосвојива тврђава. Подгоричани су изгубили пет мечева и све у гостима.

Из овога је лако закључити да ће домаћи терен играти огромну улогу.

- Предност домаћег терена нам много значи. Никоме није лако у Пиониру, али неће бити лако ни нама у Морачи. Надам се да ћемо искористити ту предност за коју смо се борили и пут Подгорице кренути са 2:0 у серији. Па ћемо после тога да видимо шта и како даље. Сигуран сам да ћемо и у финалу имати сјајну подршку, као што је то против Морнара. Најбоље знамо колико нам значи тај ветар у леђа и та подршка. На терену се ми питамо за све, али навијачи су наша додатна енергија која нас тера да дамо и више него што можемо. Тако да домаћи терен веома лако може да има пресудан значај - наводи рекордер по броју наступа у црвено-белом дресу.

Коментари17
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bato
2008/09 i 2009/20 je osvojio KK Partizan Igokea tada su bili jedan klub haha...
пападуби
Неком је легенда Чоки, а неком Кића и Праја!
rs
Legende C. Zvezde su Duci Simonovic, Moka Slavnic, Prof. Nikolic i mnogi drugi a Covica nikada i niko nije proglasio legendom ali covjek sa takvim poznavanjem kosarke i sa organizacionim sposobnostima koje posjeduje apsolutno zasluzuje to mjesto u Srpskoj kosarci jer je iz njegove skole, kazem njegove jer je on stvorio sve te uslove za razvoj mladih kosarkasa, izasao veoma veliki broj igraca koji i danas daju mnogo Srpskoj kosarci a tek ces vidjeti znacaj gospodina Covica u narednom periodu jer ce se tek onda vidjeti ko radi u korist Srpske kosarke, vjerovatno da postoji i licni interes iz svega toga ali meni licno to ne smeta sve dok Srpskoj kosarci ide dobro a ko god sta da rekao nama u ovom sportu i u ovom trenutku ide dobro s obzirom na broj stanovnika i mogucnosti ulaganja uopste u profesionalni sport.
Bik Koji Sedi
Cestitam g. Covicu,koji je sa pravim arsenalom svojih privatnih klubova uspeo da dodje do 5 prstena Adriatic Lige. Mislim da bi bilo nepravedno ovom prilikom ne osvrnuti se i na profesionalnog dizaca pehara Peru Bozica (ne onakvog kao Simonovic 2014-e),vec pravog,kao i autenticnu nocnu moru svih mogucih i nemogucih klubova g. Covica-Duleta Vujosevica,koji takodje imaju po 5 prstena. I posto je uzbudjenje dostiglo najvisu tacku,dame i gospodo,dozvolite da vam predstavim-Dragana Tosu Todorica,bivseg sportskog direktora,a sada savetnika u KK Partizan,koji pored pet prstena na jednoj ruci, ima i sesti,pretpostavljam na srednjem prstu druge ruke (molim citaoce da ovo ne shvate kao insinuaciju-prim. BKS),apsolutnog rekordera,kada je ovaj statisticki podatak u pitanju. Aplauz za g. Todorica,a za g. Covica jos jedan domaci sportski zadatak,ili izazov,kako mu se vise svidja.
Las
Bravo Biče :-)
ljubo
bice da je fmp uzeo 5 titula zvezda nijednu.
ccc
Po grobarskoj logici FMP je tada imao podrsku drzave?! Posto je osvojio 2 aba lige
Antilegenda @ @ccc
Ma, idi begaj, kod Vas sve sami akademici. Pomislio bi čovek iz tvog izlaganja da na jugu navijanje vode Pol Gogen i Alber Kami, potpomognuti Bukovskim i Čajkovskim. A da na istoku navijanje vode Petar Lubarda i Meša Selimović, a ne Kimi sa obimom bicepsa većim od vrednosti IQ-a. Manite se tog prepucavanja, besmisleno je.
@ccc
To od nas nikada nisi cuo, znaci sam si LOGICKI dosao do toga...Inece zna se da ste vi veliki logicari...farmeri, zadrugari, braca i sta jos sve ima...Ma, pamet kipti...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.