Почетна / Кошарка / АБА лига

Милан Томић: Да од деце правимо играче!

- Симанић је велики таленат, али не може за недељу дана да постане НБА квалитет - истиче стратег црвено-белих
ФОТО: М. Рашић

Милан Томић је од генералне поробе очекивао много, а добио много више. Меч против Нижњег Новгорода оценио је као можда и најбоље издање свог тима у припремном периоду, али истовремени истакао да екипе мора још да ради, учи и напредује. Као и да ће сваким даном бити све спремнија.

Био је задовољан квалитетом игре и залагањем, али и посебно одушевљен подршком од четири хиљаде навијача који су се очигледно ужели кошарке и Црвене звезде. Била је то посета која је, како сам каже, премашила његова надања и показала колико је била оправдана одлука да се за пети и последњи тест широм отворе врата Пионира.

Хвала им што су дошли у овако великом броју. Стварно сам изненађен, свака им част - истакао је шеф стручног штаба црвено-белих пре отварања осталих актуелни тема.

Иза Црвене звезде је више од месец дана рада и пет контролних мечева, а испред још шест дана за брушење форме. Од Олимпије и четвртфинала Супер купа заказаног за петак од 20,30 почиње оно што се броји.

- До сада сам дао шансу свим играчима. То се види и по минутажи, сви су у просеку имали од 15 до 17 минута по мечу. Против Нижњег је Регланд играо више. Али, то је изузетак. Дакле, сви играју, сви треба да се покажу, па ко буде најбољи и ко буде показао највећу жељу, он ће и играти.

Прошле године премијерно издање АБА Супер купа играно је у Бару, где се Цедевита попела на шампионско постоље. Сада је конкуренција још јача, а за први трофеј у сезони бориће се седам најбоље пласираних тимова из прошле сезоне, плус домаћин Игокеа. Говорећи о приоритетима у Лакташима, Томић је кроз осмех поручио:

- И на Супер купу ће бити уигравања, али ајде да се уигравамо и да га освојимо.

Црвена звезда је током лета претрпела велике промене. Рачунајући и играче који су стигли из ФМП-а, закључно са Немањом Ненадићем који је последњи потписао уговор, на Мали Калемегдан је стигло деветорица играча. Од чега су шесторица странци.

У таквим околностима изградња тимског духа и хемије су можда били и већи изазови него постављања принципа у игри.

- Ово је нова екипа и треба много да се ради. Играчи морају да напредују свакога дана. Не очекујем да тај напредак буде 300 одсто, преко ноћи, па да рецимо Бориша Симанић за недељу дана постане НБА играч. Хоћу са њим да радим свакога дана, корак по корак, па да он током сезоне направи тај искорак у каријери. Он је велики таленат. Њега сам само узео као пример. Ту је још доста играча и њихов развој мора да иде полако. Потребно је стрпљење, али мора и да се добија. Шта да радимо, такав нам је посао.

Током припрема се од играча често могло чути доста комплимената на интензитет тренинга и жестоку конкуренцију која све гура напред. Потврдио је то и Томић:

- Свих 15 играча раде феноменално и веома сам задовољан. Имамо Цирбеса који је са репрезентацијом Немачке, док су проблеме са повредама имали Ненадић, Фаје и Давидовац. Тако да смо играли без четворице играча. Ипак, као што сам рекао, са свима сам задовољан. Сви се труде и ми треба да будемо на нивоу Еврокупа и АБА лиге. Када гледамо Будућност, Цедевиту, па и Партизан што је увек дерби, знамо да нас чекају јаке утакмице. Ту физикалије и глава морају да раде заједно, да бисмо нешто успели да урадимо. Пред нама је још доста посла и на то сам спреман. Да од те деце направимо играче.

Према Томићевој визији, игра Црвене звезда мора да се темељи на агресивној одбрани, да се трчањем нападају леђа противника и тако тражи што више лаких поена.

- Против Нижњег нисмо имали лаких поена из транзиције, а опет смо дали 88 кошева. То сам и рекао играчима у свлачионици. Да смо имали бар пет контранапада, отишли бисмо лако преко 90 поена. Значи, ми смо из једне лоше игре дали 88 кошева. Али, мислим да је то и очекивано, после оволико припрема и мечева. У среду смо играли против Антверпена, односно у два дана, исто толико мечева и нормално је да играчи нису имали енергије - истакао је Томић

Коментари7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mosquito
Ovaj Simanic je nesto rastegnuta varijantija Vanje Marinkovica.
Kvazimodo
Ja ne verujem u Milana Tomića.
Desha
Vjerujem u Milana Tomića
straja
Stidim se da pored ovakvih strucnjaka i ja posaljem svoj komentar...a opet sam vrlo zadovoljan sto mogu nesto da naucim.Pazi ovo ne,ZELIM nego HOCU!!!
Kvazimodo
Da, ali hoćemo više gotovih igrača u timu.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.