Почетна / Кошарка / Еврокуп

Чанак: Рекао сам Литванцима да стиже Саша Ђорђевић, бледо су ме гледали

– Нема овде шале као код нас, често се и не разумемо – поручио је Ненад Чанак
ФОТО: И. Веселинов

Никад се нису срели ни као саиграчи, ни као тренери. Ни на истој, ни на супротној страни. Кад је Ненад Чанак 1991. као 15-годишњак са породицом побегао из Загреба и уточиште нашао у Београду, међу јуниорима Партизана, Александар Ђорђевић још није носио надимак Сале национале, али био је репрезентативац Југославије и најбољи играч црно-белих.

Чанак је да би стигао до првог тима Партизана морао на каљење у Кикинду и Суботицу – иза Ђорђевића су већ биле тројка у Истанбулу, 41 поен Литванцима 1995. у финалу Европског првенства у Атини... У међувремену су прохујале године, обојица су постали тренери...

Укрстиће знање и искуство у Паневежису, граду од близу 90.000 становника, важној тачки на магистрали Минск-Виљнус-Рига, где обитава локални спортски љубимац Лијеткабелис, кога трећу годину води Чанак. За људе у Србији занимљив сусрет, двојице наших тренера у Еврокупу.

Лијеткабелис је у недељу после два изненађујућа пораза од Сибета и Невезиса савладао моћни Жалгирис у Каунасу у Првенству Литваније. Како? – питамо Чанка.

Ни сам не знам. После две утакмице без енергије и трчања рекао сам момцима дајте само да урадимо елементарне ствари, до тактике нисмо ни стигли. Тако да заправо не знам да ли је то чиста случајност или...Видећемо против Виртуса. Зато између осталог са нестрпљењем чекам тај дуел.

А Литванци?

Покушао сам да им скренем пажњу да стиже Саша Ђорђевић, јунак финала Евробаскета 1995. Сви су ме бледо гледали... Нема овде шале као код нас, често се и не разумемо.

У каквом расположењу дочекујете Виртус?

Веома се радујем да коначно причам српски, да се подружимо, изађемо на вечеру. Супруга је са децом у Београду, иду у школу, срећа да ми је помоћник земљак Срђан Флајс. У Литванији су од наших играча само Бранко Мирковић и Андрија Милутиновић у Приенајиу, недостају ми наши људи. Зато се и веселим доласку српске колоније из Болоње. Да се поштено испричамо.

Каква ће бити атмосфера?

Због пандемије корона вируса свако друго седиште на трибинама мора бити празно, капацитет је 7.000 столица, не верујем да ће бити попуњено много више од 1.000 седишта. У Каунасу је било 2.500 људи... у хали која прима 7.500 навијача.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.