Почетна / Кошарка / Еврокуп

Митровић о ситему Еврокупа: Једна утакмица – највећа глупост

Звездан Митровић, прошлогодишњи освајач Еврокупа, сматра да је овогодишњи систем такмичења био потпун промашај
ФОТО: Спортски журнал

Међу мноштвом кошаркашких личности из целе Европе које су током фајнал-фора дошле у Београд био је и Звездан Митровић, тренер који се у елитну групу европских стручњака сврстао са успесима у Француској.

Са Монаком је освојио Еврокуп, а пре тога био вишеструки првак и освајач купа са екипом из кнежевине и славним Асвелом из Вилербана. Уз то у анале црногорске кошарке уписао се и као селектор који је репрезентацију наших комшија први пут одвео на СП.

Његов пут није био онакав каквим свако замишља на почетку каријере. Тренерско име је десетак година градио у Украјини – Химику из Јужног, кијевском Будивељнику и Азовмашу из Маријупоља. Одатле га је пут одвео у Монако. Остало је историја.

- Први пут у животу у прилици сам да присуствујем фајнал-фору. До сад се то увек поклапало са такмичењима мојих клубова, плеј-офовима. Гледао сам и јуниорски турнир, пратим кошарку и мало одмарам. После дуго времена имам прилику да мало уживам – каже Митровић који се крајем прошле године растао са Монаком.

Признаје да му је пауза неуобичајена ситуација.

- Јесте помало, али ми прија. Вероватно ми је био потребан период за одмор, дефинитивно прија. Нормално, не бих да то буде на дуже стазе, волео бих да у скорије време нађем посао. За сад је лепо..

Митровић је човек старог кова. Ретко честита личност, тренер који не дозвољава појединцу да наруши екипу. На констатацију да га је то коштало посла у Вилербану и Монаку, надовезује се:

- У Монаку је била специфична ситуација. Асвел је сасвим друга прича. После најнормалније сезоне, доведен је брат на позицију тренера. Промену су објаснили тиме да се спонзор жалио да сам агресиван према судијама, на шта су се нормално сви насмејали. Тај је процес на суду и требало би брзо да буде готов.

Потом се осврнуо на овогодишњи растанак са клубом ком је донео европски реноме.

- Са Монаком је потпуно другачија прича, где сам апсолутно ја кривац за све ствари. Самостално сам одлучио да се договорим са клубом о растанку. Могао је да се још пролонгира мој одлазак, међутим, стварно сматрам ми Монако мало више значи него да сам професионалац. То је клуб који ми је дао шансу да радим у Б лиги и направили смо леп однос. У септембру је дошло до потпуне промене структуре, председника и система финансирања. И онда је дошло до промене пословне политике и буџета. У јуну смо потписивали играче одређеног нивоа, да би ми после у септембру било омогућено да потпишем кога хоћу. У том моменту су на тржишту били играчи попут Мајка Џејмса и Вила Томаса који су сјајни кошаркаши. И дао сам сагласност да се потпишу, мада ме нико није силио. Све то иде на моју душу, јер ми је и нови председник дао апсолутно одрешене руке да доведем кога хоћу.

Џејмс је и У ЦСКА показивао да је играч који се тешко укпала...

- Карактери нису могли да се ускладе. Није ту било неких скандала и свађа, али у одређеном тренутку, и то кад смо имали бољи резултат него кад са отишао у искреном разговору са људима из клуба рекао сам им да уколико се не направе резови у екипи ћу ја бити тај који ће напустити. Тако се и десило уз најлепши однос. И сад смо остали сјајни. Показало се да је то био врхунски потез - склонио сам се, дошао је Саша и екипа се пробудила. Реч је о изузетно талентованим момцима. И кад смо лоше играли, била је једна од најефикаснијих екипа у Евролиги. Дефинитивно нису се поклопиле коцкице и енергија мог начина рада са пар нових момака који су дошли и растали смо се...

Стање у европској кошарци је замршено. Репрезентације трпе првенствено због тврдоглавости једног човека у Евролиги, а и у клупској кошарци има доста нелогичности.

- Био сам селектор и имам искуство играња прозора, донели су ми највећи резултат, отишао сам на Светско првенство. Несугласица са Евролигом и НБА највише штети кошарци и дефинитивно се мора доћи до неког решења, као што фудбал игра, ово не иде никоме у прилог. Радите прозоре са једном, такмичење играте са другом екипом, а никад не знате ко ће вам се појавити. Баш је тешка ситуација што се тиче репрезентативне кошарке.

Истиче да је овогодишња Евролига била врло интересантна, јака и тешка. Али, има много примедби на друго такмичење под окриљем ЕКА:

- За мене је овосезонски Еврокуп највећа глупост икада због система такмичења у плеј-офу на једну утакмицу. Виртус је потпуно заслужено освојио, то је екипа која је уз Валенсију била фаворит. Али систем је потпуно неспортски. Уосталом, да је тако било не бих са Монаком освојио Еврокуп. Сетите се против Будућности смо изгубили смо прву, после добили две утакмице. А кад неког добијеш два пута у серији значи да си бољи. Мислим да су тренери то и рекли, али и то показује колико струка није у могућности да парира тим неким политичким одлукама.

ЖЕЉА НОРМАЛАН КЛУБ СА АМБИЦИЈОМ

На питање да ли се враћа у Француску или је време за неку нову земљу, Митровић одговара:

- Волео бих да променим средину, али као и у свим сферама живота украјинско-руски рат је пореметио тржиште. Нормално је да су ми амбиције највише, желим да наставим на нивоу на ком сам радио, али мислим да тржиште није као пре три четири месеца. Нисам неко ко много бира, волео бих да одем у нормалан клуб са неком амбицијом.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.