Почетна / Кошарка / Евролига

Евролига са лиценцама већ годинама гаси домаће лиге

Ел мундо депортиво је на примеру АЦБ показао колико штетан утицај има затворено европско такмичење на домаће лиге

Причи Ел мундо депортива о затварању Евролиге, претходила је анализа утицаја затварања најбољег клупског такмичења на домаће лиге. Повод је био аргумент оснивача пропале фудбалске Супер лиге да затварање не би било штетно на домаће шампионате.

Ел Мундо  је поставио питање „да ли је Евролига утицала на здравље европских националних лига”? И одмах дао одговор: да и то врло негативно. И то не одмах кад је Евролига почела и пружала могућност такмичења шампионима и најбољим тимовима различитих домаћих лига, већ са смањењем броја учесника са 32 на које је данашњих 18 и ограничењем учешћа на основу резултатима клубова у својим земљама.

Пораст затворености елитног европског такмичења довела је до прогресивне девалвације националних лига. Разлог је лако уочити: ако нема могућности да вас резултат у вашој земљи „катапултира” према Евролиги, тешко је пронаћи инвеститора у ваш пројекат. Клубови ван Евролиге све се теже финансирају, а неки преживљавају тренирајући играче које ће морати да продају „великима”.

Тврдња је поткрепљена бројкама. Буџет Барселоне у сезони 2003/04 износио је између 12 и 13 милиона евра, а већина АЦБ лигаша имала је од четири до осам милиона. Сада су буџети барселоне и Реала око 40 милиона евра, а у АЦБ ретко који тим има пет 5 милиона, а неколико их има буџет од само два  милиона.

За наглашавање неједнакости у шпанској кошарци Ел мундо криви

Евролигу јер је приход који доноси клубовима - Реалу, Барси и Басконији далеко од могућности да покрију огромне буџете.

Откако је Евролига увела сталне или привремене лиценце АЦБ лигу само једном је освојио тим који није играо Евролигу (Валенсија 2017.). У десет година пре 2000. године кад је Европска лига у била искључиво спортских заслуга АЦБ су освајала четири различита тима (Барселона четири, Реал три, Хувентуд два и једном Манреса). Исто се дешавало и са Купом краља. Од 2000. до данас само један освајач те године није играо Евролигу – Хувентуд 2008. У претходних десет година било је седам шампиона Басконија, Естудијантес и Барселона по два пута, и Валенсија, Хувентуд, Реал и Манреса.

Исте паралеле би се могле повући и на неке друге европске лиге – попут грчке, АБА или ВТБ. Разлог је по Ел мунду очигледан - велики повећавају приходе учешћем у Евролиги (трајним или привременим), остали имају много више потешкоћа у проналажењу спонзора и инвеститора. Јер, што би улагали у вас ако не можете да играте Евролигу, односно ако вам је раст ограничен? Такво ограничење, супротно суштини спорта, обесхрабрује клубове који не могу учествују.

Учинак Евролиге на АЦБ лигу и њене тимове је неоспоран, с тим што је шпанско такмичење успело да напредује захваљујући доброј организацији, чврстим савезницима као што су Ендеса и Мовистар и сјајној организацији њеним догађајима. Много су мрачнији изгледи у остатку Европе, где је Евролига пре две деценије претекла две водеће лиге попут Италије и Грчке, претворивши их у сенке онога што су биле. Само је Турска постигла напредак, иако су је економска криза и девалвација лире учиниле вратиле неколико корака уназад.

Закључак Ел мунда је да је Евролига била велико такмичење и кад није била затворена, кад је дуги низ година одржавала мешовити систем, са више места за оне са константниум резултатима (из Шпаније су на пример две екипе добијале место на три године ако су у претходне три године биле најбоље у АЦБ), али врата су била отворена свима који су то заслужили на терену. Затварањем приступних путева дави се остатак европске кошарке.

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

straja
Sto rece onaj neisplaceni trener "DZABA VAM NOVCI......." ali od sporta sve je svuda sve manje...POSTAJE TO CIRKUS koji se zadrzava u vasem gradu dve nedelje pa ide dalje!!!Ko voli nek izvoli... a ja cu nedeljom pre podne na "hajdukovo" ili "grafosovo"..a mozda skoknem do Dorcola...auu pa tamo su sada soliteri ... e onda nista ostadoh na TV imam nekoliko kanala a i dobro meze uz pivo...a ne PIVU!!!!
@straja
Gde ces veceg cirkusa nego kada klub koji ne postoji proda ime drugom klubcicu iz predgradja i sada taj klubcic novoosnovani kao igra EL vec par godina....uvek na dnu, al kao igra, i kao postoji. Da nam je neko pre 20 god rekao da ce FMP igrati nekoliko god zaredom EL svi bi mu se smejali.....sa razlogom.
ljubo
fiba treba da zabrani nastup igracima euroligasa na ep,sp i oi. pa da se vidi da li bi ti igraci pristtali na to ako oni ne pristanu nema ni zatvorene el.
@ljubo
Jesi ozbiljan?
ja ne razumem zasto pokusavaju to da zatvore osim da obezbede konstantan priliv pare odredjenim ekipama....a da ih ugovorom na deset godina rasterete trosenja pare......za sada ovo prvo donekle funkcionise ali ovo drugo nikako....polovinu lige ostavis a drugu polovinu popunis najboljima iz evrokupa i lige samipona....ako je neko kanta za napucavanje bar da gledamo svake godine drugu kantu....ne da se brukaju deset godina...
Mario21s
Svaka im cast na tekstu
@SRBA
To bi bilo dobro resenje! Prakticno bi LE bila jaka kao LS sada a LS bi imala vise drazi i bila vaznija od LE sada jer jedno finale za prvaka Evrope bi je ucinilo i dosta vaznijom, nego LE sada gde vodeci klubovi igranje shvataju kao "ponizenje". A i manje bi gledali isti klubovi medjusobno jer bi nekada bili u LS nekada u LE pa ne bi bili isti dueli skoro svake god.
SRBA
Slicno i u fudbalu. Od kad je uvedeno po 4 kluba iz najjacih liga vidi se ogroman skok u trosenju i odvajanju ovih klubova od ostatka lige finansijski. Bajernu, PSG, Realu i Barsi i jos nekima je prakticno garantovano ucesce u LS svake god i ogromna zarada, onda potrose 500 miliona na tim, sede im na klupi igraci koj bi bili najbolji u konkunrentskim klubovima jer im se moze, izdvajaju se jos vise finansijski i kao u kosarci videcemo gusenje fudbalskih liga. LS treba to da bude liga SAMPIONA, sampioni 10 najjacih liga, plus 22 kroz plejof. Slabija od sadasnje ali prvaci liga 5 uz Holand, Portugal, Ruskog prvaka je dosta jakih timova za top 8. LE da primi preostala 2-3 kluba iz vrha ostalih liga, bice jaca a prvak Evrope se dobije u finalu pobednika LE i LS, kao u americkom fudbalu gde su dve federacije i superbowl finale. Klub ce zeleti titulu jer je laksa LS do 1/4F a samo 1 jaku tekmu manje u grupi, ukupna zarada iz LS i LE se deli klubovima pa im isto. Ostali igraju ligu konference

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.