Почетна / Кошарка / Евролига

Финансије изазвале већину евролигаша да траже растанак са Бертомеуом: Крај једне ере или...

Шта ће на крају бити епилог свега, остаје да се види. Али, једно је сигурно – све опције су отворене. Па чак и она која сада изгледа као немогућа да све остане исто
ФОТО: Н.Неговановић

Да ли је Ђорди Бертомеу после две деценије завршио са Евролигом, ко би могао да га наследи, какви су даљи кораци клубова, да ли би могли да се врате под ФИБА и све друге варијације на те теме, протеклих дана потресају магичну игру на Старом континенту. Тако да у предвечерје петог кола Евролиге може да се констатује да су игре ван терена преузеле примат од кошарке.

Да би се ушло у срж ове приче, потребно је вратити се на догађаје од пре неколико месеци, када се  тада седам клубова Евролиге, власника А лиценце, састало у Атини. Била је то нека врста полутајног окупљања, са кога је ипак процурело велико незадовољство око начина на који Ђорди Бертомеу брине о интересима фирме.

Наравно, са фокусом на финансије. Где му се са једне стране замерало на потрошњи, а на другој на малим приходима.

Недуго затим, дошло је и до првог великог заокрета. Чувени Шпанац који је био председник Борда, али и директор, убрзо је изгубио добар део ингеренција. Тачније, остао је без места у Борду где се сада налазе само представници клубова са А лиценцом.

Односно, њих 13, од када су статус сувласника стекли Бајерн и Асвел и тако се придружили друштву у коме су Барселона, Реал, Басконија, ЦСКА, Панатинаикос, Олимпијакос, Макаби, Милано, Жалгирис, Ефес и Фенербахче.

Након тога, чинило се да су се страсти смириле и да је дошло до неке врсте пат позиције. У којој су поларизовани ставови клубова, по питању персоналних решења и вођења лиге, помирени. Ушло се у нову сезону, Бертомеу је водио све кључне састанке и све је било као пре.

Али, само до минулог понедељка, када се прво појавила вест да је Бертомеу разговарао са представницима клубова, као и да ће се дан касније, одржати састанак Борда, без његовог присуства. Иако то није био први пут, у светлу свега пре тога, они који су тврдили да је смена на челу најјачег клупског такмичења већ завршена ствар, одмах су постали још гласније.

А, то је значило и да су брзо отишли и корак даље и почели са нагађањима ко би могао да наследи Шпанца. Где су се најчешће помињали Паулиус Мотиејунас, први оперативац Жалгириса, као и Марко Пешић, генерални менаџер Бајерна.

Могло се касније чути и да већина клубова сматра да ниједан од њих не би требало да ускочи на то место, као и да одлука мора да буде једногласна. У сваком случају и то је ишло на воденицу, да Бертомеу има све слабије упориште, као и да га подржавају само три шпанска клуба и Фенербахче.

Међутим, последња гласина каже, да ће Шпанац ипак остати на челу, али само до краја сезоне, док се не пронађе адекватна замена.

Судбина Бертомеуа брзо је пала у други план, када је преко шпанских медија, процурело да клубови из Борда наводно не могу да се договоре у ком праву ће даље водити такмичење. Да има чак и оних који предлажу да се врате под окриље ФИБА, али да то није могуће до 2026. до када имају уговор са компанијом ИМГ, по коме се свако иступање плаћа 10 милона.

У сваком случају, та прича је директно повезана са финансијама. Односно, жељом клубова да зарађују више, поготово након пандемије чије последице сви и даље трпе. Ту се доста говорило и о заради од ТВ права, па спонзорима, могућим решењима и слично. Али, закључак је да сви очекују много више новца, него што је то сада био случај. Па се тако замера и што је уговор о насловном спонзорству потписан само на пет милиона евра.

Шта ће на крају бити епилог свега, остаје да се види. Али, једно је сигурно – све опције су отворене. Па чак и она која сада изгледа као немогућа  да све остане исто.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.