Почетна / Кошарка / Евролига

На крилима брејка у Русији, Звезда улази у серију мечева у Пиониру

Црвено-бели имају исти број победа и утакмица код куће, што је тренд који морају да задрже да би остали конкурентни у борбу за Топ 8
ФОТО: Евролига

Црвена звезда "закључала" Зенит, био је само један од наслова који је имао за циљ да опише импресивно издање Црвене звезде, квалитет одбране који се ретко виђа и који је трофејном клубу омогућио да дође до изузетно важне победе, да брејком прекине црну серију, да на најбољи могући начин реагује на лоше издање против Уникса, али и покаже да има квалитет за велика дела.

Колико су црвено-бели били доминантни и због чега се много више прича о начину на који су играли, него о значају победе, против тима који је до сада много више показао и који је прављен за Топ 8, можда се најбоље види кроз поруку Ћавија Пасквала коме је лице брзо попримило јарку црвену боју, а већ средином последње деонице, када је разлика отишла на 21 поен, гестикулацијом тела показао да његов тим нема чему да се нада.

- Црвена звезда нас је потпуно избацила из утакмице, била је много боља и агресивнија од нас.

Дејан Радоњић је у Санкт Петербургу дошао до бројке од 400 утакмица на клупи црвено-белих. А, ниво одбране коју је демонстрирао његов тим био је најлепши поклон. Екипа која је до 13. кола имала просек од 73,5 поена, спуштена је на свега 58.

Најбољи стрелац Џордан Лојд сведен је на само пет поена, све са линије пенала. Док је из игре шутирао 8-0. Поене из игре није имао ни Били Берон. Шест поена колико је имао, такође је нанизао са слободних бацања, док је за три остао на 5-0.

Слично важи и за Кузминскаса чији се учинак свео на 4-0 из игре и није се ни уписао у листу стрелаца. Под константним притиском, домаћин је изгубио 18 лопти, а као ретко до сада изгубио је и борбу у скоку.

На квалитет и сигурност дефанзиве, дошли су сигурност у нападу, бољи проток лопте и могућност да се кроз транзицију траже лаки поени. Волтерс је играо сјајан меч, Кузмић и Митровић су правили разлику, Калинић је изгубио седам лопти, али све време је био важна полуга. Низ играча је имао сјајне роле и употпунио је слику о потпуној доминацији.

За још боље издање, изостао је бољи шут за три поена, што је и даље највећа бољка. Али, причати о 14-3 иза линије 6,75, у околностима свега виђеног и чињеници да је ривал у истом сегменту био још слабији (10-3), представљало би само тражење длаке у јајету.

У целој причи много је значајније причати о акцији Марковића, Калинића и Кузмића која ће сигурно конкурисати за најбољи потез кола или рецимо када је Митровић кроз ноге чувара, асистирао Кузмићу. У том светлу, након свега урађеног, Дејан Радоњић је пуног срца могао да каже:

- Честитам играчима на доброј утакмици, ово је значајна победа за нас. Наш основни циљ у Санкт Петербургу је био да будемо бољи него на претходном мечу против Уникса. То смо урадили и одиграли тотално другачију утакмицу. Од почетка смо били фокусирани и са великом енергијом. Добра одбрана је направила разлику. На отварању другог полувремена, нисмо имали добра решења у нападу, уз превише изгубљених лопти. Али, имали смо предност и задржали смо висок ниво у одбрани што нам је отворило пут ка веома важној победи.

За ширу слику, из призме онога што следи, квалитет игре је оно што из Санкт Петрбурга навијаче треба највише да радује. Поготово када се зна да је екипа коначно комплетна, односно да су протекле седмице сви играчи били на окупу и да је међу њима био и Ерон Вајт кога није било од 11. септембра.

Лакша повреда скочног зглоба Николе Ивановића се одразила на формирање списак за Зенит. Ипак, после свега шта су црвено-бели прошли од окупљања до данас, може се слободно рећи да нису били у бољој ситуацији. Пауза у АБА, због ФИБА прозора, протекле седмице им је оставила више простора за рад, а све то стављено је у службу врхунске партије.

Важност другог брејка, поново на терену екипе која је прављена за велика дела, такође има много шири значај од два бода. Ако је поразом од Албе, поништена победа у Тел Авиву, онда је у Санкт Петербургу анулиран пораз од Уникса.

Другим речима, Црвена звезда сада поново има исти број победа, колико и утакмица код куће. И док год има такав однос, биће конкурентна за пласман у Топ 8.

Ова теорија ће у наредних седам кола, бити на великом тесту. У њима ће црвено-бели чак шест пута бити домаћини. Прво ће, наредног четвртка, угостити Олимпијакос, а потом у седмици са дуплим програмом Евролиге, у три дана, дочекати Барселону и Бајерн. А, сва ти дуела биће одиграна у Пиониру, што ће из угла хука са трибина имати огроман значај за екипу. Низ утакмица у Београду прекинуће пут на ноге Ефесу, а онда долазе Зенит, Фенербахче и Реал.

Ипак, пре свега тога, Црвену звезду већ сутра (18) чека меч са Цибоном у Пиониру, као апсолутни приоритет.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.