Почетна / Кошарка / Евролига

Радоњић: Мајка ме формирала, породица је уточиште

Из Дејана Радоњића, тренера црвено-белих, пред новогодишње и божићне празнике избиле емоције, говорио је о темама на које обично избегава јавне одговоре
ФОТО: В. Марковић

Киша, досадна као муве зунзаре лети, бљузгавица, као да није предвечерје Нове године. Снега око Дворане Александар Николић ни у траговима. Капље вода са кровова, пролазе људи са капуљачама, гледају где стају да не поквасе обућу и - некуда журе. Не застајкују, не осврћу се око себе.

Атмосфера није баш свечана, иако су се неки побринули да цртежима дочарају прелаз из једне у другу годину и олакшају посао нашем фоторепортеру који у ишчекивању доласка Дејана Радоњића, тренера Црвене звезде, тражи амбијент за сликање. Срећом има старих борова око некадашњег Пионира, кошаркашког храма...

Радоњић стиже и док се спрема да позира благо негодује:

- Да сам знао да ће ме фотографисати лепше бих се обукао...

У тренерци је Црвене звезде, сивој.

- Радна униформа, није лоше – добацујем човеку са којим ме веже познанство дуго преко 30 година.

- Испашће да немам шта друго да обучем – узвраћа кроз смех.

Улазимо у кафе, пипам радијатор, више хладан него млак.

Како се осећа Подгоричанин, да не кажемо Црногорац у Београду?

- Радно.

Разбијате стереотипе?

Уместо одговора гримаса, око уста титра осмех, али јасно је баш и да не би да се шали на ту тему. Као што не би да изјавама голица машту читатеља и даје повода за тумачења.

Дејан Радоњић, шеф струке Црвене звезде, рођен 2. фебруара 1970. године у тадашњем Титограду, бивши играч Будућности, Ловћена, Профиколора, ФМП-а и Војводине. Tренер од 2004. у само три клуба, Будућности, Црвеној звезди и Бајерну, у међувремену 2011. на Евробаскету предводио је као селектор репрезентацију Црне Горе.

Изградио се као човек који три пута мери пре него што пресече. У јавном наступу наравно, тренерска клупа и посебно вођење утакмица траже брзу реакцију. Језик му никада, ама баш никад, мада се каже „никад не реци никад” није бржи од памети. Он не познаје пословицу што на уму то на друму. Не говори оно за шта би људи могли да се дохвате и коментаришу, труди се да се за његовим одговорима не вуку репови.

Црвена звезда има једну од најбољих одбрана у Евролиги – констатујем кад смо сели за сто, нешто по чему је његов тренерски рукопис постао препознатљив.

- Уз пуно рада, потребно је да имаш капацитете на евролигашком нивоу са више аспеката, атлетском, енергетском...

Како се стиже до тог статуса?

- Уз адекватну припрему и добре одлуке свих актера на терену.

Вероватно томе доприноси и уиграност, добро међусобно познавање, мало промена унутар тима...

- Ако је екипа дуже времена на окупу та ситуација доприноси већем степену уиграности и надоградњи дефанзиве.

У формирању тима бирали сте углавном играче које сте већ тренирали током каријере.

- На селекцију је утицало и тржиште, као и наше тадашње могућности, уз смернице којима смо се руководили. На крају смо дошли до више играча који су некада били у Црвеној звезди. Доста њих је носило црвено-бели дрес, али нису били саиграчи том приликом. Рецимо Нејт Волтерс никада до сада није био саиграч Николе Калинића и Дејана Давидовца... Огњен Кузмић је био Калинићев саиграч у репрезентацији Србије, али не и у Црвеној звезди...

На тренутак је прекинуо, па додао:

- Нисам никад пре тренирао Ерона Вајта и Остина Холинса, али и Стефана Лазаревића, осим неколико дана у припремном периоду за време мог првог боравка у Звезди. Никола Ивановић готово ни са ким осим са Луком Митровићем није играо, Стефан Марковић јесте у државном тиму, али је занимљиво да је био саиграч са Вајтом у Зениту. Могу ствари да се повежу на тај начин, али...

Калинић је израстао у лидера Црвене звезде.

- Имао сам ту идеју, за сада иде добро.

Никад раније није био у тој улози?

- Сматрао сам да ће моћи да изнесе улогу коју има.

Игра најбољу сезону у каријери?

- Задовољан сам што даје велики допринос, али тек је прошло пола сезоне.

КОНТАКТИ

Током разговора дотакли смо се неких имена из света кошарке, у стилу где су и шта раде. Питање за Радоњића било је са ким све одржава контакте?

- Са много оних са којима сам играо, али и оних са којима нисам.

ЦРНА ГОРА

Како на Вас гледају у Подгорици кад одете у родни крај, са аспекта да сте тренер Црвене звезде?

- Одлазим на одмор, гледам се са пријатељима, родбином. Одем неки дан и на море да се регенеришем, али и – радим. То је период склапања и формирања тима... Осећам се лепо, у Подгорици живи моја рођена сестра Данијела, доста моје родбине, које има и у Србији, је у Црној Гори – каже Радоњић.

ЈЕДИНСТВО

Формирана је нова Скупштина Црвене звезде, у којој су међу 57 чланова, чак четири генерације бивших играча клуба са Малог Калемегдана.

- Драго ми је да су окупљене многе генерације и да је показано јединство Црвене звезде.

Јесте задовољни тимом који сте оформили?

- Велике промене су биле у Звезди, много играча је отишло... Није било једноставно, али верујем да смо урадили добар посао.

Носиоци игре су домаћи играчи.

- Чињеница је да имамо четворицу странаца, остало су домаћи, трудим се да свима нађем место и улогу.

Накнадно је стигао наш бивши репрезентативац Стефан Марковић...

- У односу на оно што нам је било потребно, процена је била да нам треба играч таквих карактеристика.

Хоћете ли довести још једног центра?

- Видећемо...

Ритам такмичења никада није био напорнији?

- Тренинзи, састанци, разговори, путовања, болести, повреде, све у време корона вируса... Није лако, али стижемо.

Кад је евролигашка седмица са два кола у три дана?

- Ако је између утакмица дан паузе, урадимо рекуперацију, припрему за противника и тренинг. Али с обзиром да су пре и после тих утакмица мечеви АБА лиге и да би екипа требало да пружи свој максимум... Тешко јесте, али тако је већ три месеца.

И онда сте пукли у Новом Месту где сте искључени?

- Није због тога.

Него?

- Због жеље за победом.

Како се носите са притиском?

- Тренерски посао сам по себи носи тензију која траје читаве сезоне, из дана у дан. Сви знају какав је притисак радити и водити Црвену звезду.

Шта помаже у томе?

- Породица, сваки слободан тренутак проведем са њима, што ми је јако значајно. Моја мама је дипломирала психологију и педагогију, научен сам да је ношење са притиском различито од човека до човека.

Улога мајке?

- Улога моје покојне мајке значајна је са много аспеката, имао сам прилику да још као дечак апсорбујем њено знање и искуство.

Како је гледала на професију коју сте изабрали?

- Није гледала моје утакмице, јер тешко их је преживљавала и проживљавала. Увек сам имао њену подршку, још када сам био играч.

А отац?

- Умро је када сам имао девет година, био је успешан економиста.

Улога мајке је највећа у формирању Ваше личности?

- Имала је највећи утицај, то је сигурно.

А тренери који су Вас водили као играча?

- Сваки је имао одређени утицај, неки више, неки мање...

И ваш син је кошаркашки тренер?

- Петар има 24 године, већ четири је у Меги, тренира кадетски тим.

Утичете ли на њега?

- У мери у којој сматрам да је довољно. Он је у систему Меге која има своје захтеве, раде оно што сматрају најпотребнијим.

Кћерка?

- Јована, има 27 година, спрема правосудни испит.

Супруга?

- Милица, стара се о свима нама.

Помоћник у Звезди вам је Горан Бошковић, још један Подгоричанин, играчки стасао у Београду.

- Дуго смо у добрим релацијама, има све што је потребно мени и нама.

Хајде за крај да буде као новогодишња жеља, Звезда у Топ 8 Евролиге?

- С обзиром на све околности и проблеме са повредама, корону која се опет захуктава, жеља ми је да комплетни излазимо на терен и дајемо све од себе, а за шта ће то бити довољно и докле ћемо стићи још је рано да се говори. Има још пуно да се игра, тек смо на пола пута.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.