Почетна / Кошарка / Евролига

ШАМПИОН ЕВРОПЕ НЕМОЋАН У АРЕНИ: Звезда срушила Макаби!

Долазак Макабија није био довољан навијачима да Арена буде крцат. Али, сада се кају као ретко када
ФОТО: Н. Неговановић

Црвена звезда Телеком – Макаби Електра 89:76 (18:20, 20:14, 16:25, 35:17)

Дворана: Комбанк Арена. Гледалаца: 9,926. Судије: Ијерузело, Ковалски, Хименез.

ЗВЕЗДА: Вилијамс 17 (7 ск, 5 ас), Ребић, Дангубић 5, Митровић 4, Блажич 7 (5 ск), Калинић 14, Марјановић 19 (17 ск), Каплановић, Тејић 4, Џенкинс 16 (5 ск), Јовић 3, Цирбес.

МАКАБИ: Парго 14 (6 ск, 6 ас), Хејнс 5, Смит 15, Рендл 4, Лихарт 12, Тајус 12 (8 ск), Коен, Охајон (8 ас), Скоцанитис 2, Алексендар 6, Форте.

Пропустили су прилику да гледају како Црвена звезда разбија првака Европе и уживају у мечу који само крем Европе може да понуди. Црвено-бели су показали да дефинитивно спадају у ту категорију. По свим критеријума.

Макаби је бљеснуо средином трећег периода и осми пораз црвено-белих у Топ 16 фази је висио у ваздуху. Онда је са трибина загрмело: „Играј и бори се...“

Пријало је то Тејићу који је везао пет поена. Вилијамс је такође поцепао мрежицу, а експлозију емоција навијача спречио Охајон. Али, Звезда је кидисала и Макаби је то осетио на својој кожи. Нова бомба Маркуса, скок Тејића у одбрани, тројка Џенкинса и ерупцију одушевљења сада више ништа није могло да заустави. Црвена звезда је водила 70:68.

Сви су били на ногама. Арена је подрхтавала од песме и радости, Тејић је играо „као матор“, Џенкинс је пуцао од адреналина, Марјановић је направио пируету у рекету, а Вилијамс убацио своју шесту тројку (све у другом полувремену).

Серијом 20:0 првак Европе је бачен на колена  (83:68) и чекао да буде дотучен. Спаса му није било. Пао је као најлепши поклон за 70. рођендан. Није могао ни да се копрца, док су Делије одушевљено повале химну. Био је то спектакл са памћење.

Блажич је експлодирао, а играчи на терену се нису поштено ни растрчали. Марјановић се уписао и меч је отворен на најбољи могући начин. Али, онда је Скорцанидис показао своју моћ. Леђима је уносио у рекет, не само Марјановића, него још двојицу играча са њим. Дангубић се у нападу од њега одбио као од зид. Деловао је импресивно снажан.

Међутим, већ до средине првог периода, тренери су потпуно заменили стартне петорке. Али, сада су у фокусу поново били црвено-бели, тачније Џенкинс који је на опште одушевљење убацио тројку одмах по уласку.

Блажич је пре тога промашио три, па се аутоматски на трибинама јавио страх да се не понови лоше шутерско вече.

За то време, меч је већ пуцао од темпа. То је ритам од кога Макаби живи. Показао је то серијом 8:0 и поручио домаћину да му се лоше пише, ако нешто под хитно не промени.

Црвено-бели су прихватили изазов. Али, нису „спуштали“ лопту на земљу, као што је то рецимо учинила Алба и у победи против Поноса Израела нападе завршавала после 20 секунда. Младост Црвене звезде то може, али то није њен стил. Радоњићев тим такође живи од енергије.

Па је логично било да долије уље на ватру, односно да још више појача ритам. Агресивност је подигнута до ивице фаула што је црвено-белима отворило много више опција у нападу. Џенкинс и Калинић су наставили да разбијају малер иза линије 6,75, а серија 10:2 је показала пут до успеха.

Да није било дечијих грешака, попут Вилијамсове када је залепљен рампом, уместо да рутински положи лопту, Звезда је могла да направи позамашну залиху. Овако, Парго је то казнио и лепа прилика је отишла у неповрат.

До полувремена, Блажич се радовао сјајној одбрани, али и још једној промашеној тројци. Ипак, довољно за вођство (38:34) и још већу веру у изненађење.

Друго полувреме отворила је једна од најлепших акција, са грешком Вилијамса, за шта се искупио украденом лоптом, а потом и тројком.

Делије су одмах повећале буку за неколико децибела. Али, бачена рукавица у лице је само наљутила Парга који је показа зашто му је додељена улога вође шампиона Европе. Али, Вилијамс је био у зони. Нова тројка за лудило на трибинама и најаву рата на паркету.

Блажич је завршио контру уз додатно бацање, Тајус је пролетео кроз одбрану црвено-белих и погодио, а затим у наредном нападу зверски закуцао, Марјановић је пао и теменом ударио од паркет, гризло се у одбрани... На семафору је стајало 51:51, али мало кога је то занимало. Уживало се у кошарци.

Ипак, када се „прашина мало слегла“, постало је јасно да је Макаби направио серију 12:0 и добио простор да се размаше. После тога свака грешка је много више болела. Као рецимо тројка Смита после практично већ прокоцканог напада. Чинило се да Црвена звезда клизи у нови пораз.

Али, онда се све окренуло и исписана је прелепа прича које се дуго неће заборавити.

 

Семафор деветог кола Е групе Топ 16 фазе Евролиге:
Црвена звезда – Макаби 89:76 (18:20, 20:14, 16:25, 35:17)
Панатинаикос – Барселона 77:81 (21:16, 15:21, 13:20, 25:24)
Среда:
Алба – Жалгирис 80:72 (20:17, 22:20, 20:14, 18:21)
Петак:
Галатасарај – Реал Мадрид
Табела: Реал Мадрид 7-1, Макаби 6-3, Барселона 6-3, Панатинаикос 5-4, Алба 4-5, Жалгирис 3-6, Галатасарај 2-6, Црвена звезда 2-7
Коментари59
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

covic obmanjuje narod
Sve sve, ali zasto na centru terena stoje 70-ti rodjendan cz na utakmici fmp-a?? Neka mi neko realan odgovori.
Zuk
Zvezdi svaka cast za pobedu ,ali vise treba da zahvali Makabiju koji su neozbiljno igrali tj.potcenjivacki.Narocito u zadnjoj cetvrtini Makabi da primi 35 koseva sto ne bi primio ni Vrsac ili Fmp.Ova utakmica je podsetila na mec Marej-Coric koji je hrvat dobio sa 6 1.Totalno potcenjivanje je u pitanju.
zvrk
Ista prica sa pocetka sezone, Budiveljnik vas potcenio. Umesto da vas zgaze sa 40 razlike, oni vas dobiju samo 20. Zvezda je pobedila sampiona Evrope 13 razlike, a ti samo mozes da puknes od muke :D
teoreticar
Sve cestitke na pobjedi vecitom rivsalu.Napominjem, kao jos jedan citalac da je Partizan u vrijeme Lester Boa Kecmana Robertsa i ostalih stigao u Tel Aviv -18, u utakmici zivota nase legende Kecmana i to u TOP 8 evro lige, a zatim smo ih 2 puta lako dobili u BG i posli na Final four(sjecate se onog nesrecnog fulanja Teodosica z 3 poena i kosa Cajdlersa). Ovaj Partizan je dobio Zvezdu, koja je razbila prvaka Evrope(ne znam da li je namjesteno, pa i ako je i Cibona i Cedevita su namjestili).Dakle, sa ovim plejom, ako ga Dule hvali bice valjda dobar, mozemo ocekivati zestoke i ravnopravne okrsaje u finalu ABA lig i prvenstva Srbije uz nadu da ce ti mecevi proteci u fer borbi i dobrom sudjenju, pa neka pobijedi bolji, jer od svega je najbitnije da oba kluba u udju u Evro ligu, ostalo je samo prestiz.I sad mi je muka kad se sjetim onog kosa Nolana Smita.To se valjda nece ponoviti.A dogodine u TOP16 i Zvezda i Partizan.SRECNO.
Ja
Sta ima da se kaju kad im ta pobeda ionako nista ne znaci,nema Zvezda sansi za nastavak takmicenja,sto se kaze pirova pobeda.
datron
Bravo za ekipu iz zeleznika!!!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.