Почетна / Кошарка / Евролига

Шесторица моћних притисли Евролигу

Кириленко, Гарбахоса, Туркоглу, Василакопулос, Петрући и Вајс траже промену распореда елитног такмичења
ФОТО: ФИБА

Евролига и ФИБА су поново скинули рукавице и ушли у отворену размену удараца.

Овога пута су и једни и други кренули агресивно, па је после Евролигиног предлога календара за квалификације за СП (да се игра у јулу) и апела француске федерације упућеног ФИБА да се окане такозваних „прозора“ јер није фер према селекцијама које имају огроман број играча у Сједињеним Америчким Државама, стигао озбиљан одговор.

Председници савеза Грчке, Шпаније, Русије, Турске, Италије и Немачке потписали су заједничку изјаву у којој се истиче да ће играчи евролигашких клубова бити позивани за утакмице квалификација које се играју док траје клупска сезона, у новембру и фебруару.

Евролига је летос утврдила распоред по коме се утакмице одржавају у терминима „прозора“ и најавила да ће клубови који учествују у елитном такмичењу пратити пример НБА екипа које не допуштају играчима да за репрезентације док траје сезона.

Председници шест савеза, Василакопулос, Гарбахоса, Кириленко, Туркоглу, Петрући и Вајс, поручили су да ће подржати све националне савезе у настојању да уврсте играче евролигашких клубова у своје репрезентације.

Такође, захтеваће од Евролиге да помери по један меч у новембру и фебруару (два од укупно 37 термина у сезони 2017/18) и тако омогући несметано одвијање квалификација за СП 2019.

Потписници саопштења истичу да ће охрабрити Европску комисију да истражи да ли је компанија ЕКА прекршила прописе и погазила своје раније дато обећање да ће поштовати календар ФИБА и најавили да су спремни да искористе сва расположива средства како би „заштитили репрезентације и своје организације од потеза ЕКА“.

Наравно, клубови се питају, али с обзиром да су у питању најјачи савези у Европи, да из тих земаља долази 13 од укупно 16 учесника Евролиге и да су у питању моћне државе, ово би могло прилично да притисне елитно такмичење. 

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

sve dodje na svoje
U sustini sve se vrti oko para. Ako je katalonski ljigavac mislio da ce ove azdaje da ga puste da vrslja i samo on ubira "usur" od evrolige, prevario se! Ovo je sada samo kao proba, ispipavanje terena, kako ce da ga nacnu, a onda ce on morati da igra po njihovim notama. Treba ocekivati promene sistema, ujednacavanje pravila, promene rasporeda, pripadnost evroligi...i ogranicavanje "neogranicene" moci ljigavca.
Драган Бгд
Мени никада неће бити јасно,зашто се истовремено не заложе за иста правила као у свим спортовима.Прво то решите господо,па онда остало,уведите иста правила,по чему је кошарка изузетак,кад се то уради,квалитет ће се јако приближити НБА циркусу.Друго,,потпуно је погрешна приватна лига.Да је то накарадно,потврђује фудбал,кад би се ту нека ЕКА дрзнула,било би револуције.Ова Шпанска банда мора да се заустави.
Laza
Podržavam, ali pritisnite i NBA ligu da i ona pusti igrače da igraju kvalifikacije!
NBA
Zabole nas briga!
nele
Od toga nema nista
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.