Почетна / Кошарка / Евролига

Вестерман: У Партизану сам највише уживао

Лео Вестерман, плејмејкер ЦСКА, пред дуел његових бивших клубова у Еврокупу, вратио филм на време у Хумској
ФОТО: Н. Неговановић

Никакво убеђивање није било потребно, мада су аргументи били унапред припремљени. На прву поруку и питање да ли је расположен за разговор за Журнал, Лео Вестерман, сада плејмејкер ЦСКА, али и даље један од љубимаца навијача Партизана, одговорио је потврдно.

Јер, како каже...

- Ја сам навијач Партизана и наравно да пратим мој омиљени клуб – узвратио је сјајни Француз.

Зна да је његов „омиљени клуб“ отишао у госте Лиможу, тиму у коме је провео две сезоне. Зато је и идеалан саговорник. То је био наш први „аргумент“.

- Гледао сам неколико утакмица црно-белих од почетка сезоне, посебно у Еврокупу. Партизан је још у процесу обнове тима и клуба. То је процес за који је потребно време. Имају млад тим са доста потенцијала – причао је из Москве Вестерман.

Потом се окренуо некадашњем шампиону Европе из Француске.

- Лимож је најближи Партизану од свих француских клубова, посебно када је историја у питању. Клуб велике традиције, европски шампион, дао је доста легендарних играча. Има и сјајне навијаче.

Два клуба нису само по историји слични. И садашњост им је и те како упоредива. Вестерман додаје:

- И Лимож је у процесу обнове тима. Довели су доста младих, талентованих француских играча.

Србија увек пронађе начин

Летос је био део репрезентације Француске која је на Европском првенству стала у осмини финала, где је изгубила од Немачке. Иако је на Евробаскет допутовала као један од фаворита.

- Европско првенство је било неуспех за нас. И поред тога што су се Паркер, Желабал и Пјетрус пензионисали, а Гобер и Батум нису дошли, имали смо добар тим. Морали смо боље.

Дао је и оцену Србије у Истанбулу.

- Србији је недостајало много играча, али некако ваш тим увек нађе начин да успе. Играли су као тим, Богдановић и Марјановић су били главна претња, било је ту сјајих рола играча, као и одлично вођење од стране тренера. И поред свих изостанака, стваро су играли добро.

Са бившим саиграчима се видео и у Истанбулу.

- Наравно. И са Бертансом, такође – додао је Вестерман.

Међутим, исход вечерашњег дуела у граду порцелана није прогнозирао. Из садашњости смо се вратили у прошлост, у време када је он играо у Партизану. Та сезона 2012/13 родила је велика пријатељства. Она и дан данас трају.

- И даље сам у контакту са многима из тог тима Партизана. Посебно са Милосављевићем, Лучићем и Богдановићем, са којима разговарам макар једном седмично. Постали смо велики пријатељи – каже Вестерман.

У контакту је и са бившим тренером, Душком Вујошевићем.

- Баш сам се пре пар дана чуо са Дулетом. Увек се трудим да знам како је и шта се дешава са њим.

Тако помно прати и дебитантску сезону Богдана Богдановића у НБА.

- Трудим се да погледам што више снимака његових утакмица. Мислим да му већ сада иде добро, а да ће бити све бољи. Он има потенцијал да буде велики НБА играч и желим му све најбоље.

Када је у питању тај тим Партизана из сезоне 2012/13, пре Богдановића у НБА су отишли Давис Бертанс и Жофри Ловерњ. Њих двојица су сада заједно у Сан Антонију. Они који су остали у Европи, сасвим добро су се снашли – Вестерман је у ЦСКА, Милосављевић и Мусли у Уникахи, Лучић до повреде стопала био лидер Бајерна, Милутинов први центар Олимпијакоса...

Навијачи црно-белих жале што сви они нису могли дуже да остану заједно. Жали и Вестерман.

- Кад год се сретнемо разговарамо о томе – каже млади Француз. – Са Богданом сам причао током сезоне кад год бисмо играли један против другог, са Лучићем и Милосављевићем посебно летос током Европског првенства, са Жофријем стално.

Застао је, па уз дозу очигледне сете додао:

- Свесни смо да је тај тим имао огроман потенцијал. Нико не може сада да каже шта бисмо урадили да смо мало дуже остали заједно, али сам сасвим сигуран да би то било нешто велико. У том тиму сам највише уживао. Сјајан клуб, сјајни саиграчи, сјајни навијачи. И мислим да сви који смо тада играли у Партизану исто мислимо – закључио је Вестерман.

Притисак је део победничког менталитета

Вестерман је летос из Жалгириса отишао у ЦСКА. О досадашњем делу сезоне, има само лепе речи.

- Осећам се сјајно. Никада пре нисам био у тиму са толико амбиција, али и притиска. Али то је део победничког менталитета. Увек сам желео да будем у таквој ситуацији. Да будеш међу фаворитима за освајање титуле. ЦСКА је огроман клуб и срећан сам што сам ту.

Поред себе има два суперстара – Серхија Родригеза и земљака Нанда де Колоа.

- Серхио и ја смо нови у тиму, па један другом помажемо да што пре уђемо у систем. Оне је невероватан играч, али је још бољи човек и срећан сам што заједно са њим чиним тај плејмејкерски тандем.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

gičin ja
NE LAŽI A ŠTO TRENER BIJE (tako tvrde A B O L I R A N I)

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.