Комнинос: Све су стране сложне у једном – овако не иде

0

Први човек ФИБА Лиге шампиона о односима у европској кошарци и важним корацима за будућност

ФОТО: Лига шампиона

Традиционално, током фајнал-фора Лиге шампиона, Патрик Комнинос, извршни директор овог младог европског такмичења, разговара са медијима. У првих неколико таквих окупљања, питања су била мање-више општа места. Али, како БЦЛ расте, тако и европска кошаркашка јавност тражи одговоре на конкретније теме.

Кошаркашка у Европи? Клупска такмичења? Неопходне промене? Састанци са Евролигом...

- Имамо тимове који су изградили озбиљан ниво играјући редовно Лигу шампиона. Рецимо, један тим игра финале сада. Историја Тенерифа се променила, константним учешћем у БЦЛ су постали стабилан клуб – причао је Комнинос и пребацио се на горући проблем европске кошарке: - Не постоји сигурност, константност, да буде јасно како ће тимови учествовати у Европи. Имамо ту неизбежну и несрећну ситуацију сваког априла, маја, јуна где тимови тргују, траже своје најбоље опције. Најчешће на основу амбиција и искустава. У Лиги шампиона смо ове сезоне имали три од пет последњих првака Еврокупа. Није ни чудно, они који су из Еврокупа улазили у Евролигу имају право на само једну сезону тамо, осим ако се не пласирају у најбољих осам. Селидбе из Еврокупа у БЦЛ говоре о њиховим искуствима. Али, мислим да кошарка као бренд може много боље да се прода ако постоји стабилност. Морамо да гледамо комплетан еко-систем. У Лиги шампиона је играло 130 клубова који су правили своју причу. Например, Клуж је оно што Лига шампиона заправо промовише. Спортске принципе, отвореност за све и постављање на међународној сцени.

ДОБАР ФОРМАТ

Комнинос је задовољан и форматом такмичења са кратком групном фазом, плеј-ин рундом,

- Прилагодили смо се да бисмо могли да се носимо са изазовима КОВИД и да пронађемо флексибилност у распореду. Овај формат је донео многе позитивне елементе. Ово је нови приступ за који верујемо да је добар за ово такмичење. Не желимо само да попуњавамо календар бесконачним утакмицама већ да буде озбиљна такмичарска кошарка.

Комнинос истиче да је кошарка други најпопуларнији спорт на свету и да мора да буде убедљиво бољи у том смислу од „трећепласираних”. А онда одговара на питање о састанцима ФИБА, Лиге шампиона, Евролиге и НБА.

- Истина је да је од прошлог лета ФИБА преузела иницијативу, послала позив Евролиги и НБА да се седне за сто и да се коначно донесе најбоља могућа одлука како приступити овој ситуацији у Европи. Најважнија порука одатле је да се сви слажу да мора нешто да се промени. Нико није изговорио да је све сјајно, да комерцијално има смисла, да сви зарађују много. Нико то не мисли. Барем постоји консензус да мора да се створи сигурност, јасноћа, важност домаћих такмичења, репрезентација... То је корак напред. Желимо да наставимо те преговоре. ФИБА и БЦЛ су један глас у томе, снажно желимо да се пронађе решење. Задовољни смо што је НБА прихватио позив да помогну својим искуством. Ја сам оптимист да када се ова сезона заврши, опет можемо да седнемо и учинимо европску кошарку бољом.

Предвиђање будућности?

- Садашњи модел није најбољи. Кошарку у Европи не игра 11 или 13 тимова већ стотине. Наша заједничка одговорност је да пронађемо комерцијално позитиван, одржив систем. Ја размишљам о Клужу, Сомбатхељију...тимовима који су нам се придружили а то нису имали шансу раније.

Што се будућности тиче,

- Ако успемо да учинимо све јасним, да омогућимо да у наредним сезонама сви знају шта је потребно да би се играло у европском такмичењу, то би био сјајан корак. Сада нема тога. Јуче на ручку сам имао клубове из различитих еко-система који ме питају да ли могу да играју у БЦЛ. Али, то није начин на који би требало да функционише. Само бити јасан – ако испуниш услове бићеш део такмичења. Али, свако ко продаје ТВ права или из маркетинга, тражи јасно како све изгледа. Верујемо да ћемо кроз ову колаборацију направити такво окружење.

НЕУТРАЛНИ ТЕРЕН ВЕЛИКИ КОРАК

Велики успех Лиге шампиона је што је ове сезоне први пут организовала фајнал-фор на неутралном терену, са унапред познатим домаћином, не плашећи се празних трибина.

- То је за нас била важна одлука. После пет година прављења првих корака, сада смо осетили прилику да истражимо опције. Донели смо одлуку и испоставила се потпуно оправданом. Али, наставићемо да испитујемо, да проналазимо најбоље начине да растемо и напредујемо. То је за нас важна тачка.

Комнинос каже да се размишља и о будућности.

- Надамо се да ћемо објавити домаћина пре почетка следеће сезоне. Није то лако, али искуство из Билбаоа нам је веома важно јер нисмо сарађивали са клубом као у прошлости, већ са градом и регионом. Почели смо преговоре за будућност да бисмо били бржи. Али, задовољни смо што постоји интересовање, јер градови сада не чекају да виде да ли ће се њихови клубови квалификовати или не.

Навијачи се такође не сналазе у овом расколу.

- Дивим се навијачима који разумеју структуру у европској кошарци. Тешко је схватити да постоје четири такмичења, да неки имају лиценце, неки играју на основу домаћих такмичења, неки су ту потпуно насумичном селекцијом. Морамо да схватимо који је идеалан број такмичења и како се у њих улази. Зато и седимо и трудимо се да нађемо праву форму. За навијаче је тешко да разумеју и самим тим их је тешко привући. Као навијач било ког спорта не може да ми буде јасно како клуб може да игра у исто време кад и национални тим. Све више и више људи схвата да то не може да помогне да се промовише игра.

Ове сезоне је било пет турских тимова, а Бахчешехир је освојио ФИБА Европа куп и нада се позиву.

- Не жели само Бахчешехир. Више од пола турске лиге хоће у Лигу шампиона. То је сјајно за нас јер волимо када нас неко препозна, али постоји одређени број места који може да се да једној земљи. Турској је омогућено пет клубова на Борду, када је прихваћен Галатасарај иако то није заслужио у домаћем шампионату. Само можемо да чекамо ко жели у Лигу шампиона и ко је како прошао у домаћој лиги. Бахчешехир је у финалу ФИБА Европа Купа гледало више од 13.000 људи!

Иста мука мучи Уникаху која није довољно добра у Ендеса лиги.

- Драго нам је због тог интересовања. Нажалост, волели бисмо да постоји ниво сигурности и јасноће како не би било оваквих разговора. Али, таква је ситуација. У 2016. када смо почели са БЦЛ имали смо један АЦБ тим, Тенерифе. Прошле године осам тимова из Шпаније је аплицирало. Ове године ћемо имати још више пријава. Али, имамо ограничен број. Уникаха има уговор, али то не гарантује играње у лиги. То само значи ако Малага заврши на одређеној позицији, имаће прилику да игра. Искључиво је спортски принцип. БЦЛ не даје лиценце, а Уникаха је, нажалост, пример тога. Срео сам се са председником из Малаге. Сачекаћемо последња три кола лиге, коначну табелу, број пријава...

Нема ни вајдл-карте за Бургос, двоструког освајача такмичења који се сада мучи у Шпанији?

- Бургос, нажалост, нема сјајну сезону, што само потврђује квалитет АЦБ. Андора и Бургос се боре за опстанак а играју сјајно у Европи годинама. Имамо у прописима да Борд има прилику да позове највише четири клуба у квалификације или у лигашки део. То је толико мали проценат од укупне листе на којој је било 48 тимова у квалификацијама и 28 у регуларној сезони.

Лига шампиона има најбоље тимове Турске који се не зову Ефес и Фенербахче, већину најбољих из Шпаније који нису у Евролиги... Али, осим Игокее нема екипе из АБА региона.

- Ми смо у сталним контактима са свим лигама и клубовима са Балкана. Имамо отворену комуникацију. Признајем, компликовано је због окружења између домаћих лига, АБА лиге и међународних такмичења. Видимо различите приступе клубова. Разговарамо, имамо и сјајне односе у региону. Надамо се да ће се појачавати, јер ми јасно знамо важност свих земаља и клубова на Балкану. Радујемо се идеји да имамо више тимова из региона.

ПРОМЕТЕЈ ЈЕ МОРАО ДА СЕ ПОВУЧЕ

Лига шампиона ће такође морати да доноси одлуке по питању сукоба Русије и Украјине, односно клубова који долазе одатле.

- Нажалост, тим који је играо добро, Прометеј, шампион Украјине, морао је да се повуче усред Топ 16 фазе. То је утицало на наше такмичење где тежимо спортским принципима. Прометеј је имао сјајну сезону, елиминисао Хапоел Јерусалим, одлично кренуо у најбољих 16 али је морао да престане са радом. Ми смо део много ширег окружења на које утиче несрећна ситуација на овом континенту. Пратимо шта ће спортске водеће организације и ФИБА одлучити наредних недеља.

Комнинос је објаснио:

- Шампион сваке земље је могао да се пријави - 18 земаља је представљано у лигашком делу сезоне, што је рекорд у било ком такмичењу у последњих 25 година. Погледајте табеле у Шпанији и Турској, БЦЛ тимови су при врху. Имамо квалитет али имамо и отвореност за сва нова тржишта. Имали смо шампиона Данске, Кипра, Белорусије, Румуније, Мађарске... Број од 32 тимова покрива велики део Европе, што је сјајан баланс високог квалитета и отворености за све.

Барселона, Реал, Басконија...нису за таква разрешења.

- Никога не желимо да убеђујемо, само желимо да разговарамо и да изађемо са заједничким решењем. Постоји неразумевање, чујемо то посебно у Шпанији. Ми поштујемо потпуно рад и систем који постоји и то што клубови имају дугогодишње лиценце. Не рушимо систем, само желимо да све буде тако да помогне свима. Ако постоји окружење које помаже само одређеним клубовима - а у ствари не помаже ни њима, ни целом еко-систему. Морамо да видимо који је оптималан календар да бисмо сви расли. Да ли и даље верујемо да репрезентације и клубови треба да живе заједно. Сви онда нека наставе да организују своја такмичења, нема отимања.

Kоментари (0)

Само регистровани и улоговани корисници могу да оцењују коментаре!

Пpиjaвa Региcтрyј ce

Додај коментар

Преостало карактера:

Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција СПОРТСКОГ ЖУРНАЛА ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „СПОРТСКОГ ЖУРНАЛА“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. СПОРТСКИ ЖУРНАЛ ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Да бисте видели остатак вести

Региструјтe Cе Пријавитe Ce

Пpиjaвa

Facebook Пријавa

или

Региcтрyј ce › Заборавили сте лозинку?

Региcтрyј ce

Facebook Пријавa

или

Унесите Вашу адресу е-поште да бисте добили нову шифру