Почетна / Кошарка / ФИБА

ЖРЕБ ЗА ОИ: После тренинга, поглед ка Швајцарској

Данас (10,30) у Мију, жреб кошаркашких турнира на Олимпијским Играма у Токију (26. јул-8. август)
ФОТО: ФИБА

Данас, када заврше са јутарњим тренингом, најбоље кошаркашице Србије сачекаће информација ко ће им бити ривалке на Олимпијским играма у Токију. За 10,30 часова, у Кући кошарке у Мију, Швајцарска, заказан је жреб кошаркашких турнира на Играма у Токију.

За разлику од кошаркаша, које тек чекају квалификације, наше даме су пласман на своје друге узастопне Олимпијске игре, обезбедиле још у фебруару прошле године, на турниру у Београду. И оне ће у жребу кренути из трећег шешира, где су завршиле на основу ФИБА рангирања.

То даље значи да неће моћи да играју против домаћина, Јапана и Кине, који су такође у трећем шеширу.

Приликом жребања – односи се на оба турнира – у једној групи могу да буду највише две европске селекције, док ће репрезентације из осталих ФИБА зона бити потпуно раздвојене.

Жреб ће 12 најбољих светских селекције поделити у три групе по четири тима, што је значајна разлика у односу на досадашње турнире, када се играло у две групе по шест тимова.

Два су разлога зашто је ФИБА донела ову одлуку. Први је што ће се сада са мање утакмица долазити до борби за медаље, па ће играчи бити растерећенији, а други – сада ће свака утакмица бити важна и неће бити „бирања” противника.

После такмичења по групама, у четвртфинале ће се пласирати два најбоља тима из сваке групе, као и две најбоље трећепласиране селекције. Парове четвртфинала, истовремено и костур за наставак такмичења, одредиће жреб.

Све ово се односи и на мушку селекцију Србије, која ће се за олимпијску визу борити на квалификационом турниру у Београду, од 29. јуна до 4. јула. Квалификациони турнири ће се играти још у: Викторији (Канада), Сплиту (Хрватска) и Каунасу (Литванија) и даће преостала четири учесника Игара.

Осам селекција је пласман изборило резултатима на Светском првенству, 2019. у Кини.

Победник београдског турнира биће жребан из другог шешира. Уколико то буде – а надамо се да хоће – наша репрезентација, биће жребана из другог шешира. Што значи да неће бити у групи са Шпанијом, што јој даље из првог шешира „шаље“ Аустралију или Сад.

У групи ће сигурно бити и још један победник квалификационог турнира, као и репрезентације из четвртог шешира. 

КОШАРКАШИЦЕ

ПРВИ ШЕШИР

САД

Аустралија

Шпанија

ДРУГИ ШЕШИР

Канада

Француска

Белгија

ТРЕЋИ ШЕШИР

Србија

Кина

Јапан

ЧЕТВРТИ ШЕШИР

Нигерија

Порторико

Јужна Кореја

КОШАРКАШИ

ПРВИ ШЕШИР

САД

Шпанија

Аустралија

ДРУГИ ШЕШИР

Аргентина

Победник у Београду

Француска

ТРЕЋИ ШЕШИР

Победник у Викторији

Победник у Каунасу

Победник у Сплиту

ЧЕТВРТИ ШЕШИР

Нигерија

Иран

Јапан

КВАЛИФИКАЦИОНИ ТУРНИРИ

БЕОГРАД

А ГРУПА: Доминиканска Република, Нови Зеланд, Србија.

Б ГРУПА: Порторико, Италија, Сенегал.

КАУНАС

А ГРУПА: Литванија, Јужна Кореја, Венецуела.

Б ГРУПА: Пољска, Словенија, Ангола.

СПЛИТ

А ГРУПА: Немачка, Русија, Мексико.

Б ГРУПА: Тунис, Хрватска, Бразил.

ВИКТОРИЈА

А ГРУПА: Грчка, Кина, Канада.

Б ГРУПА: Уругвај, Чешка, Турска.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.